Ελλάδα

Τα πρώτα υδροπλάνα πριν το καλοκαίρι

Ακούστε το άρθρο

Κεφαλογιάννης: Η Πάτρα, η Κέρκυρα και οι Παξοί μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «μπορεί να κερδίσει το στοίχημα» και από φέτος το καλοκαίρι «να δούμε τα πρώτα υδροπλάνα», εξέφρασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας  στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στην επιτροπη και αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα άμεσα, ακόμα και το φετινό καλοκαίρι να δούμε υδροπλάνα στα νησιά μας και κυρίως εκεί που είναι πιο ώριμες οι συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, στο Ιόνιο που αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία αδειοδοτημένα υδατοδρόμια, δηλαδή σε Παξούς, Κέρκυρα και Πάτρα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα του υφιστάμενου πλαισίου για τα υδατοδρόμια. «Το υφιστάμενο καθεστώς ήταν στην πράξη δυσλειτουργικό. Για την άδεια ίδρυσης απαιτούνταν 42 διοικητικές πράξεις. Αντιλαμβάνεστε το πόσο δύσκολο, δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό ήταν το προηγούμενο σύστημα», σχολίασε.

Προσέθεσε ότι όσες εκκρεμείς αιτήσεις δεν έχουν προχωρήσει «τώρα θα ξεμπλοκαριστούν», γιατί το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις ώστε να μην χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή η όλη διαδικασία. «Δεν πάμε από την αρχή. Αυτές οι διαδικασίες συνεχίζονται και επομένως πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα, κυρίως στα Ιόνια νησιά, αλλά και στο νότιο Αιγαίο στο οποίο είναι πιο ώριμες οι συνθήκες», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Όλη η επικαιρότητα