Αγροτικά Ηλεία

«Τα προβλήματα δεν λύνονται στα καφενεία» – Ο Βετεράνος αγροτοσυνδικαλιστής Ηλ. Σιαχάμης μιλά στην «εφ. Πατρίς»

Ακούστε το άρθρο

«Για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, εμείς οι αγρότες πρέπει  να προτιμάμε πιστοποιημένους συνεταιρισμούς ή έστω  ιδιώτες που μας εξυπηρετούν με χαμηλό κόστος και όχι κάτι καταστήματα που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν αλλά εκμεταλλεύονται τον αγρότη». Αυτή την συμβουλή παρέχει στους αγρότες συναδέλφους του ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαβαρίου και γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής κ. Ηλίας Σιαχάμης.

Ο κ. Σιαχάμης που έχει  δώσει αγώνες για τα δίκαια των αγροτών, σε μια σύντομη συνομιλία  που είχε μαζί του η εφημ. «Πατρίς» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υποχρέωση που έχει ο αγρότης για να συμπληρώσει αιτήσεις ΟΣΔΕ: «Κάποτε το κόστος το αναλάμβανε το κράτος και δεν επιβαρυνόταν ο αγρότης. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, εμείς οι αγρότες πρέπει  να προτιμάμε πιστοποιημένους συνεταιρισμούς ή έστω  ιδιώτες που μας εξυπηρετούν με χαμηλό κόστος  και τα αποτελέσματα είναι εξασφαλισμένα και όχι κάτι καταστήματα που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν αλλά εκμεταλλεύονται τον αγρότη. Να προτιμάμε αυτούς που σέβονται τον ιδρώτα μας και όχι κάποια κέντρα που μας χαρατσώνουν. Αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν από μας γυρνώντας τους την πλάτη».

Αναπολούν

Ο κ. Σιαχάμης  έκανε και μια αναδρομή στο παρελθόν: «»Πριν από 30-40 χρόνια ο αγροτικός κόσμος ζούσε πολύ καλύτερα σε σχέση με το σήμερα. Εμείς οι παλαιοί, πολλές φορές αναπολούμε το παρελθόν. Σήμερα υπάρχει εκσυγχρονισμός αλλά πολύ άγχος και ανασφάλεια. Υψηλό το κόστος της καλλιέργειας και πολλές φορές ασύμφορο. Η τιμή χαμηλή, οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, υπάρχουν νέες ασθένειες στις καλλιέργειες. Και σαν να μην φθάνουν αυτά ήρθε και το φορολογικό και το ασφαλιστικό και μας αποτελείωσε»

Ο κ. Σιαχάμης καλλιεργεί τέσσερα στρέμματα κορινθιακής σταφίδας και έχει περίπου 180 ρίζες ελιές. «Η τιμή πώλησης της σταφίδας, ήταν χαμηλή και φοβούμαι ότι και φέτος θα είναι το ίδιο. Όσο για την ελιά, δεν έχει ιδιαίτερο κόστος ως καλλιέργεια παρά μόνο στην συγκομιδή της».

Φεύγουν οι νέοι

Τα παιδιά του κ Ηλία, δεν ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα: «Δυστυχώς δεν υπάρχει μέλλον για τον νέο αγρότη  στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το κράτος για τον πρωτογενή τομέα. Έτσι βλέπουμε νέα παιδιά να εγκαταλείπουν τη γη. Είναι λυπηρό γιατί ο  πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει στην ανασύνταξη της οικονομίας μας».

Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Ηλία Σιαχάμη, τελείωσε με μια συμβουλή του: «Τα προβλήματα των αγροτών δεν λύνονται στα καφενεία. Λύνονται με δυναμικές κινητοποιήσεις. Είναι σειρά των νέων να αναλάβουν δράση γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι κουραστήκαμε»

Όλη η επικαιρότητα