Καταναλωτές

Τα σενάρια για τη φετινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

petrelaio-thermansis5.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με τον υδράργυρο να κινείται πλέον σε φθινοπωρινούς ρυθμούς, ήδη καταναλωτές αρχίζουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τη φετινή σεζόν της θέρμανσης, η οποία ξεκινάει σε 15 ημέρες.

Τα δεδομένα μετά τη σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά και η πρεμιέρα αναμένεται να γίνει σε ανταγωνιστικότερες τιμές συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει τελικώς η κυβέρνηση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το περίφημο επίδομα θέρμανσης.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο μπορεί να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα αρκεί να σημειωθούν τα εξής: Εάν έβγαινε αυτές τις ημέρες το πετρέλαιο θέρμανσης, το κόστος θα διαμορφωνόταν γύρω στα 80 λεπτά το λίτρο. Με το πλήρες επίδομα θέρμανσης όπως είχε χορηγηθεί πέρυσι η τιμή για τους δικαιούχους θα μειωνόταν στα 55 σεντς το λίτρο.

Τώρα από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, δύο φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το πρώτο είναι να μειωθεί στο μισό το επίδομα θέρμανσης, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 62 σεντς το λίτρο. Το δεύτερο είναι να υπάρξει μείωση του ΕΦΚ με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης οπότε σε αυτήν την περίπτωση, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το κόστος – με τις τρέχουσες τιμές – θα διαμορφωθεί κοντά στα 60 σεντς το λίτρο.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, πάντως, με δεδομένη και την ανάλογη πτώση της τιμής στο φυσικό αέριο, φέτος αναμένεται να ενταθεί ο ανταγωνισμός των καυσίμων που μάχονται για μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της αγοράς της θέρμανσης. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν οι καμπάνιες, τόσο από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων όσο και από τους παρόχους φυσικού αερίου, ενώ στο κάδρο της αγοράς πάντα παραμένουν και τα … τζάκια, που τα τελευταία χρόνια προτιμήθηκαν από πολλούς καταναλωτές.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα