Υγεία

Τα συμπτώματα της ημικρανίας και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ακούστε το άρθρο

Όταν υπάρχει πίεση ή πόνος στο κεφάλι ίσως να είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν πρόκειται για πονοκέφαλο ή ημικρανία.

Ενώ ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο κεφάλι, τα συμπτώματα της ημικρανίας περιλαμβάνουν εκτός του πόνου, την ναυτία, την τάση για εμετό αλλά και το αίσθημα κόπωσης. Ο πόνος στην περίπτωση της ημικρανίας μπορεί να είναι μέτριος έως και σοβαρός, την στιγμή που ένας ημικρανικός πονοκέφαλος ενδεχομένως να προκαλέσει έντονο και παλλόμενο πόνο, κάνοντας δύσκολη την εκτέλεση ακόμη και απλών καθημερινών εργασιών. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά ημικρανίες, θα ήταν καλό να γνωρίζετε μερικά από τα «προειδοποιητικά» σημάδια ώστε να προσπαθήσετε να την αποφύγετε.

Προειδοποιητικά σημάδια της ημικρανίας

Μερικά συμπτώματα που μας προειδοποιούν για την ημικρανία είναι τα εξής:

  • Αύρα: Το σημάδι αυτό αφορά κυρίως οπτικές αλλοιώσεις, όπως κηλίδες και γραμμές ή ακόμα και φώτα που δίνουν την αίσθηση ότι αναβοσβήνουν.
  • Χασμουρητό: Το χασμουρητό μπορεί να αποτελέσει ένδειξη επερχόμενης ημικρανίας, ειδικά αν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει πολλές φορές μέσα σε λίγα λεπτά.
  • Λιγούρες: Ενδεχομένως πριν την επερχόμενη ημικρανία να έχετε όρεξη για γλυκό, όπως η σοκολάτα ή για άλλες θερμιδικές τροφές.
  • Αλλαγές στην διάθεση: Οι απότομες αλλαγές στην διάθεσή σας μπορεί να «προμηνύουν» μια ημικρανία. Μπορεί λοιπόν, να παρατηρήσετε την διάθεσή σας ξαφνικά να πέφτει ή να νιώσετε έντονο εκνευρισμό. Επιπλέον, πριν την ημικρανία μπορεί να παρατηρηθεί και έντονος ενθουσιασμός.

Τι πυροδοτεί την ημικρανία;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα τρόφιμα, ισχυρά αρώματα, τα φώτα που τρεμοπαίζουν, οι αλλαγές του καιρού και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν την έντονη ημικρανία. Αν και οι αιτίες ποικίλουν αναλόγως την περίπτωση, οι συνηθέστερες περιλαμβάνουν:

  • Στρες: Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της ημικρανίας είναι το συναισθηματικό άγχος ή το στρες. Το άγχος, η εκτεταμένη ανησυχία, το σοκ ή και θλίψη μπορούν να απελευθερώσουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, προκαλώντας έντονη ημικρανία.
  • Εμμηνορροϊκός κύκλος: Για αρκετές γυναίκες, ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να πυροδοτήσει την ημικρανία. Συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να εκδηλωθούν μερικές ημέρες πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου ή ακόμα και κατά την ωορρηξία. Οι ορμονικές αλλαγές επίσης θεωρούνται μία πιθανή αιτία όπως και η εμμηνόπαυση.
  • Έντονο φως ή άρωμα: Το έντονο άρωμα, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση έντονης ημικρανίας σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ πρόκληση είναι για πολλούς και ο έντονος φωτισμός σε καταστήματα ή και κοινούς χώρους, όπως το γραφείο.

via

Όλη η επικαιρότητα