Οικονομία

Τα τέσσερα “ανταλλάγματα” που θέλει η Ελλάδα για να “κουρέψει” συντάξεις και αφορολόγητο

Ακούστε το άρθρο

Τα «αντίδωρα» που θα χρυσώσουν το χάπι των φορολογουμένων προκειμένου να χωνέψουν τη μείωση του αφορολογήτου προσπαθεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη αλλά και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιδιώκει να συμφωνήσει με τους δανειστές σε μέτρα που θα ακουστούν… ευχάριστα στα αυτιά των εκατομμυρίων φορολογουμένων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια ακόμη ενός μισθού.Πίσω από τη φράση που είπε χθες στην τηλεοπτική του συνέντευξη (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1) o Ευκλείδης Τσακαλώτος (ειδικά οι δικοί μας άνθρωποι ας περιμένουν να δουν τη συνολική συμφωνία) κρύβεται η προσπάθεια να εξασφαλιστούν έστω και την ύστατη στιγμή συγκεκριμένα επικοινωνιακά όπλα:

1. Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρόγραμμα τυπικά λήγει τον Δεκέμβριο αλλά αν αποφασιστεί η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων τότε θα ανοίξει αυτομάτως ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας ειδικά για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν φθηνότερο χρήμα από τις αγορές. Και αυτό διότι με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα μειωθεί αυτόματα το ρίσκο της χώρας και κατά συνέπεια τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων.

2. Η δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στον ΦΠΑ. Αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που παρατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια υπεραπόδοση κατά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Κυβερνητικά στελέχη θέλουν να ενσωματώσουν σε έναν «αντίστροφο κόφτη» μέτρα όπως η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα (π.χ έως 9000 ευρώ) καθώς με αυτό τον τρόπο θα αντισταθμιστεί ένα μέρος από τις απώλειες που θα προκληθούν λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Επίσης, ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να επανέλθει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην νησιωτική Ελλάδα. Υποσχέσεις για μειώσεις συντελεστών έδωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στους «μικρομεσαίους».

3. Η διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% για σχετικά μικρή χρονική περίοδο δηλαδή μέχρι το 2021 και όχι για μια 10ετία όπως αξιώνει η γερμανική πλευρά. Το μνημόνιο αφήνει περιθώριο να δοθεί μια τέτοια «ερμηνεία» καθώς αναφέρεται σε διατήρηση πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018 χωρίς όμως να ορίζει για πόσα χρόνια. Στο τραπέζι υπάρχει η συμβιβαστική πρόταση μετά το 2021, το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί στο 2-2,5% προκειμένου να υπάρξει και σύγκλιση με το ΔΝΤ το οποίο ζητάει πλεονάσματα 1,5% για την Ελλάδα.

4. Η σαφέστερη δέσμευση για ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτά να μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

fpress.gr

Όλη η επικαιρότητα