Πολιτική

Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου – γέφυρα

imagehandler.jpg
Ακούστε το άρθρο
Άγνωστες παραμένουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου για μια συμφωνία-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου το οποίο συζητά πυρετωδώς η Αθήνα με τις Βρυξέλλες. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης με στόχο μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους στο προγραμματισμένο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια την έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ως το τέλος του μήνα. 
 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης έχουν ως εξής:
 
-Το πρόγραμμα-γέφυρα που καταρτίζει η Αθήνα θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Θα αρχίζει την 1η Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου. Νομικά θα είναι μια τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος και της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης ωστόσο στη θέση του Μνημονίου θα μπει ένα καινούργιο κείμενο που θα περιγράφει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. 
 
-Θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με δέκα άξονες στους οποίους η κυβέρνηση επιδιώκει να μην περιληφθεί το 30% των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και κρίνονται ως «τοξικές» (π.χ. εργασιακά). Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αναφέρεται ρητά ότι χαμηλώνει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ (έναντι 3% ως 4,5%), να γίνεται αποδεκτή ως βασική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να υπάρχει αναφορά-δέσμευση στο θέμα της ουσιαστικής απομείωσης του χρέους (μια συζήτηση ωστόσο που θα γίνει τους επόμενους μήνες). 
 
-Το χρηματοδοτικό σκέλος θα περιλαμβάνει τα 7,5 δισ. ευρώ των δόσεων του προηγούμενου προγράμματος συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs, δηλαδή της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα  που κατέχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ελληνική πλευρά ζητεί παράλληλα την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 5 ως 8 δισ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του Μαρτίου. Εναλλακτικά, για τον Μάρτιο, η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ των SMPs ώστε να αποπληρωθεί απευθείας η δόση προς το ΔΝΤ που λήγει τον ίδιο μήνα. Τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα μπορούσαν να καλυφθούν με την εκταμίευση της δόσης σε συνδυασμό με έντοκα και repos.
 
-Ο κ. Βαρουφάκης θα διεκδικήσει τη δυνατότητα χρήσης των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την εξυγίανση των τραπεζών και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει πολύ σοβαρές αντιστάσεις. Το πιθανότερο είναι το ποσό αυτό (ή ένα μεγάλο μέρος) να αξιοποιηθεί ως δίχτυ ασφαλείας στο πρόγραμμα-γέφυρα, είτε στο επόμενο τετραετές σχέδιο που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου. 
 
-Συμφωνία επί του σχεδίου και έγκριση κοινοβουλίων σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει κανονικά την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από 1ης Μαρτίου, δηλαδή ότι θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα.  
 
-Ο έλεγχος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων δεν θα γίνεται από κλιμάκιο της τρόικας. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ξεχωριστές αποστολές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ και ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς σε ουδέτερο έδαφος, πιθανόν στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι. 
 
Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα