Παιδί

Τα υπέροχα υπερκινητικά παιδιά και η καθημερινότητα μαζί τους

Ακούστε το άρθρο

Ένα υπερκινητικό παιδί είναι οπωσδήποτε δυσκολότερο στη «διαχείρισή» του από ένα παιδί που δεν είναι. Η «νευρικότητά» του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Δεν είναι δε όλα τα υπερκινητικά παιδιά διαγνωσμένα με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας, ωστόσο κάτι τέτοιο ελάχιστη διαφορά κάνει. Απλώς ένα παιδί που έχει και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας έχει περισσότερες προκλήσεις να αντιμετωπίσει στο σχολείο και πιθανόν και κάποιες μαθησιακές δυσκολίες. Παρακάτω όλα εκείνα που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινότητα με το υπερκινητικό παιδί.

Όχι στον περιορισμό του

Ένα υπερκινητικό παιδί έχει απεριόριστη ανάγκη από φυσική κίνηση. Τιμωρώντας την ανησυχία του και την ανικανότητά του να κάτσει ακίνητο και ήσυχο έστω για 3 λεπτά, του προκαλεί μεγαλύτερη ακόμα ταραχή. Συνεπώς ο περιορισμός δεν είναι η λύση… Μπορείς να το κρατήσεις απασχολημένο ζητώντας του να σε βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού. Να μαζέψει τα παιχνίδια του, να μαζέψει τα σκουπίδια που πιθανόν υπάρχουν γύρω γύρω μέσα στο σπίτι. Δεν θα του αρέσει γιατί θα προτιμούσε αυτήν την ώρα να την περάσει παίζοντας. Δες το, λοιπόν, σαν μικρή τιμωρία που όμως δεν συγχύζει περισσότερο το υπερκινητικό παιδί.

Μια πιο στενή επαφή με τα αδέλφια του ή έναν φίλο

Θα βοηθήσει πολύ το υπερκινητικό παιδί η κοινωνικοποίηση. Η πιο στενή επαφή με τα αδέλφια του ή με κάποιον φίλο του, θα το αναγκάσει με ωραίο τρόπο να πρέπει να συμβαδίσει με κάποιον. Κάπως έτσι θα ρίξει τους τόνους για να μπορέσει να ακολουθήσει. Θα πρέπει να συμπεριφερθεί με τρόπο που θα γίνει αποδεκτός στην παρέα. Επίσης, θα μπει σε δραστηριότητες με άλλα άτομα και θα διοχετεύει εκεί την ενέργειά του.

Σημασία στη λεπτομέρεια

Το υπερκινητικό παιδί συνηθίζει να ξεπετάει τις εργασίες του στο λεπτό. Θα πρέπει να είσαι αυστηρή με τη λεπτομέρεια. Θα πρέπει δηλαδή να ορίσεις συγκεκριμένο χρόνο μέσα στον οποίο γίνονται οι εργασίες του. Και φυσικά δεν εννοούμε να το αφήσεις να κάθεται άσκοπα στο γραφείο του. Θα πρέπει να το προτρέψεις να διαβάσει ξανά και ξανά τις εργασίες του για να εντοπίσει λάθη. «Αφού έτσι κι αλλιώς έχεις άλλα 10 λεπτά, ξαναδες την εργασία σου από το να βαριέσαι δίχως λόγο», είναι αυτό που θα πρέπει να του επαναλαμβάνεις.

Συγκεκριμένος ο χρόνος που γίνονται τα διαλείμματα και το παιχνίδι

Είναι πολύ εύκολο να κουραστείς και να τα παρατήσεις με ένα υπερκινητικό παιδί γιατί πολύ απλά σε εξαντλεί. Αν όμως το κάνεις εσύ, σκέψου ότι μπορεί να το κάνει και η δασκάλα του που έχει να διαχειριστεί και άλλα πόσα παιδιά… Ένα υπερκινητικό παιδί που παράλληλα είναι και ανεξέλεγκτο από το σπίτι ή από το σχολείο, δεν μπορεί να έχει στο τέλος σοβαρό μέλλον. Θα πρέπει να είσαι πολύ αυστηρή με τις ώρες που κάνουμε διάλειμμα, παίζουμε και τρέχουμε. Με ωραίο τρόπο θα πρέπει να εξηγήσεις ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι του συμβαίνει αλλά δεν γίνεται να μην ακολουθεί ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο όπως όλοι.

Πηγή: mommy.gr 

Όλη η επικαιρότητα