WEB tv Κόσμος

Ταϊλάνδη: H τρίτη μέρα επιχείρησης – Θα βγουν οι πέντε τελευταίοι σήμερα

Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη φάση της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό των τελευταίων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν από τις 23 Ιουνίου σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη ξεκίνησε στις 10:08 (τοπική ώρα, 06:08 ώρα Ελλάδας). Στόχος των σωστικών συνεργείων να βγάλουν και τους πέντε σήμερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Η βροχή που έπεσε νωρίτερα δεν προκάλεσε προβλήματα στον σχεδιασμό. 19 δύτες, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, μπήκαν στον δαίδαλο των πλημμυρισμένων σπηλαίων με έναν και μόνο στόχο: να βγάλουν σώους και τους πέντε τελευταίους εγκλωβισμένους.

Ο Ιβάν Καραντζιτς είναι μέλος της διεθνούς ομάδας διασωστών που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των παιδιών. Μιλώντας στο BBC δεν μπορούσε να κρύψει το θαυμασμό του για τα οκτώ παιδιά που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί.

“Αναγκάζονται να κάνουν κάτι που κανένα παιδί, ποτέ, δεν έχει κάνει. Δεν είναι σε καμία περίπτωση φυσιολογικό για παιδιά 11 ετών να κάνουν κατάδυση σε σπήλαιο. Βουτούν σε ένα τρομερά εχθρικό περιβάλλον, με μηδενική ορατότητα και το μόνο φως είναι οι πυρσοί που έχεις εσυ μαζί σου. Ήμασταν, φυσικά, πολύ φοβισμένοι για το ενδεχόμενο να πανικοβληθούν τα παιδιά. Και φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο οποιασδήποτε βλάβης του εξοπλισμού”, είπε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε όταν όταν είδε, στα 50 μέτρα, να φτάνουν οι δύτες με το πρώτο παιδί, περισσότερο φοβήθηκε. Γιατί δεν ήξερε αν το παιδί ήταν καλά ή όχι. Και όταν όλα πήγαν κατ’ ευχήν, τότε, λέει “ναι, φυσικά και ήμουν χαρούμενος”.

Thailand rescue: 'No kid has cave dived like this before'

"No kid has cave dived like this before."Live rescue updates: https://bbc.in/2KH3asC

Gepostet von BBC News am Montag, 9. Juli 2018

Πηγή: newsit

Όλη η επικαιρότητα