Ηλεία

Τάκης Αντωνακόπουλος για Τριανταφυλλιά: Θέλουμε μικρότερο κόστος για τους πολίτες

Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στα όσα υποστήριξε για την σύμβαση για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, έδωσε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης της ΟΡΤ, χθες το βράδυ.

Ο κ. Αντωνακόπουλος εστίασε στο γεγονός πως κίνητρο των κινήσεων του δεν είναι άλλο από τη μείωση του κόστους που θα επέλθει για τους πολίτες των δήμων Πύργου και Ήλιδας –αλλά και όλης της Ηλείας- από την αλλαγή των όρων της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που υλοποίει το έργο…

Απαντώντας σχετικά στην παρουσιάστρια του δελτίου Πέλυ Μπεβούδα ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε πως «Μου κινεί την περιέργεια το γεγονός πως ο κ. Λυμπέρης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πιο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με το κόστος των απορριμμάτων στον Ηλείο πολίτη. Άρα τον καίει μόνο η χωροθέτηση, και το ζήτημα της Διοικητικής υπαγωγής. Κάτι που δεν αποδεικνύεται γιατί ο κ. Λυμπέρης το 2013 υπέγραψε ως εκπρόσωπος του ΦΟΔΣΑ, ότι η περιοχή αυτή, η θέση Αγία Ξένη – Τριανταφυλλιά, ανήκει στην τοπική κοινότητα Κορυφής του δήμου Ιάρδανου του δήμου Πύργου. Μας έδειξε ένα χάρτη του 1980, άρα έπρεπε να το ξέρει τότε που υπέγραφε. Γιατί το υπέγραψε; Γιατί πιο νωρίς το 2011, η κα Κοκκαλιάρη είχε υπογράψει ένα ακόμα συμφωνητικό που έλεγε που βρίσκεται η περιοχή κάτι που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Και το Δασαρχείο Πύργου και η ΡΑΕ, με έγγραφα τους, αναφέρουν που βρίσκεται ό χώρος του έργου καθώς και μια άλλη σειρά από γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θέμα».

«Δυσβάστακτο το κόστος»…

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι «Το τεράστιο όμως θέμα είναι το κόστος που είναι δυσβάστακτο και γι` αυτό πριν λίγες ημέρες καλέσαμε τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ – Μεσόγειος, που κατασκευάζει το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά, στο δημοτικό συμβούλιο όπου του είπαμε ότι η τιμή ανά τόνο είναι υψηλοί και οι όροι γενικώς δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί. Το σύνολο της επένδυσης είναι 32 εκατομμύρια ευρώ με τα μισά να τα βάζει ο ιδιώτης. Με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 45.000 τόνους και την τιμή στα 62 ευρώ ο τόνος, στα 25 χρόνια που θα έχει ισχύ η σύμβαση εκμετάλλευσης -μαζί με το κέρδος από την άδεια για παραγωγή ηλεκτρισμού από βιοαέριο- το κέρδος για την κοινοπραξία θα είναι 75 εκατομμύρια ευρώ. δηλαδή μια αναλογία πέντε προς ένα! Σε άλλες περιπτώσεις οι συμβάσεις αφορούν κέρδος ένα προς δυο, όπως στο εργοστάσιο της Πελοποννήσου που αφορά πέντε νομούς. Βάζει 100 εκατομμύρια ευρώ ο ιδιώτης και στα 25 χρόνια θα πάρει 205. Στην Ήπειρο ο τόνος κοστίζει 42 ευρώ και σε εμάς 62! Η συμφωνία που έχει γίνει είναι λεόντειος υπέρ του επενδυτή – κατασκευαστή!  Ο δήμος Πύργου –όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο – είναι ο μεγαλύτερος πελάτης… το εργοστάσιο είναι στην περιοχή μας. Το θέλετε δεν το θέλετε κε Λυμπέρη. Σας ανέχτηκαν κάποιοι στο παρελθόν. Ο Πύργος έχει νέα δημοτική αρχή και θα προστατεύσει τα συμφέροντα του καθώς και αυτά όλης της Ηλείας. Ξαναλέω, ας μας πει ο κ. Λυμπέρης γιατί δεν λέει κάτι για το κόστος που επιβαρύνεται ο Ηλείος πολίτης. Χρειάζεται νέα πολιτική, πλέον, στο Φορέα Διαχείρισης Στερών Απορριμμάτων της Ηλείας, πάμε για διαπραγμάτευση, μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας. Πάμε για ανακύκλωση… θα φτάσουμε τους 30.000 τόνους και ο επενδυτής θα παίρνει και πάλι αναγκαστικά τα χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε σε έργα. Βρέξει – χιονίσει με την υπάρχουσα σύμβαση ο επενδυτής έχει εξασφαλίσει 75 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια. Το νόημα των όσων καταθέσαμε για το θέμα είναι το κόστος για τον πολίτη επαναλαμβάνω και πάλι. Το ιδιοκτησιακό δεν καίει τον πολίτη… το λέμε όμως γιατί καίει τον κ. Λυμπέρη. Αφού προσέφερε τόσα πολλά στην Ιστορία του τόπου ας αφήσει και άλλους να προχωρήσουν. Κι επειδή λέει ότι βλέπει από την Αμαλιάδα την Τριανταφυλλιά σημαίνει ότι πρέπει να διοικεί αυτός; Την Πηνεία που είναι δικιά του αλλά δεν την βλέπει θα πρέπει να την πάρει κάποιος άλλος; Τι λογικές είναι αυτές; Ας μας απαντήσει για τα οικονομικά της επένδυσης αυτής. Εμείς θέλουμε ο λαός της Αμαλιάδας και του Πύργου να μην πληρώσουν ακριβά την διαχείριση των απορριμμάτων».

Όλη η επικαιρότητα