Τάκης Αντωνακόπουλος: Οι πρώτες κινήσεις – Τι αποκάλυψε σε τραπέζι φίλων του

Τελικά η είδηση «βγαίνει» εκεί που δεν το περιμένεις. Το βράδυ της Κυριακής στο τραπέζι του Γιώργου στη Μαγούλα αφού φάγαμε, ήπιαμε και τραγουδήσαμε άρχισαν οι αποκαλύψεις…

Ο ομοτράπεζος, νέος δήμαρχος Πύργου αφού μας κάλεσε στην τελετή ορκωμοσίας του την ερχόμενη Κυριακή αποφάσισε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του και να μιλήσει ανοιχτά για τα σχέδιά του αλλά και για τα πρόσωπα που έχει επιλέξει να τον πλαισιώσουν σ’ αυτήν του την προσπάθεια.

Και ρεπορτάζ να έκανα τόσες μαζεμένες πληροφορίες δε θα είχα.

Πρώτο θέμα τι άλλο από αυτό που μας καίει όλους. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Δύο οι πιθανές λύσεις: ή η κήρυξή «μας» σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άρα άμεση χρηματοδότηση για αγορά οχημάτων ή η ανάθεση του έργου της αποκομιδής σε ιδιώτη.

Σε κάθε περίπτωση ο Τάκης δεσμεύτηκε ότι θα το λύσει.

Πέρα από την «είδηση» ο νέος δήμαρχος μίλησε για διαφθορά σε πολλά επίπεδα ακόμα μεταξύ ατόμων του δημαρχείου και «φωτογράφισε» όσους θεωρεί πως «λυμαίνονταν» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θέμα σκουπίδια.

Μίλησε και για «πρόκληση». Έτσι χαρακτήρισε το γεγονός ότι δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγους μήνες για επισκευές οχημάτων.

Χωρίς ωστόσο να λυθεί το πρόβλημα, όπως τόνισε με νόημα.

Μίλησε με παραδείγματα και με αριθμούς! 

«Θα φτιάξουμε όρχο οχημάτων. Θα μπει τέλος στο πλιάτσικο. Θα μπει τέλος στην αναρχία.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την αγορά οικοπέδου που θα «φιλοξενεί» τα οχήματα.

Περισσότερα δε μπορώ να πω προς το παρόν.

Επόμενο ζήτημα οι συνεργάτες του.

«Εγώ θα πρωτοτυπήσω» είπε και εξήγησε «δε θα πάρω ως συνεργάτες φίλους ή παιδιά φίλων για να βγάλω υποχρεώσεις.

Πιστεύω στην ανοιχτή διακυβέρνηση και αυτή θα εφαρμόσω. Θα βγει προκήρυξη και όσοι άνθρωποι έχουν δυνατό βιογραφικό, πτυχίο και εμπειρία μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Από αυτούς θα διαλέξω τους συνεργάτες μου».

Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα είναι ο Νώντας Κυριαζής ενώ σε ότι αφορά τους αντιδημάρχους δύο είναι οι σίγουροι κατά δήλωση δημάρχου. Ο Αντώνης Καράμπελας και ο Γιάννης Αργυρόπουλος «στο πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Όλες οι άλλες θέσεις παραμένουν «ανοιχτές» και θα πληρωθούν από στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης.

Ο νέος δήμαρχος θέλει τον Γιάννη Κουλούκη για διευθυντή του γραφείου του και τον Γιώργο Καραστέργιο σε «ειδικό ρόλο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στα σχέδιά του η αξιοποίηση της Ευγενίας Χριστοπούλου και της Τζένης Μπίθα και άλλων στελεχών από άλλες δημοτικές παρατάξεις.

«Θα αξιοποιήσω τα στελέχη που εκλέξατε. Ίσως κάποιοι δεν αποδειχτούν κατάλληλοι, αλλά αυτούς επιλέξατε και με αυτούς πρέπει να δουλέψω», δήλωσε σιβυλλικά και πρόσθεσε με νόημα, «Ευτυχώς ο «Κλεισθένης» προβλέπει ετήσια διάρκεια για αυτές τις θέσεις»…

Για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου ομολογώ πως δεν ξαφνιάστηκα όταν επανέλαβε ότι θα ηγηθεί μια προσπάθειας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

«Το πιο σημαντικό σ’ ένα λιμάνι είναι η ασφάλεια. Και στο δικό μας λιμάνι αυτό δεν υπάρχει…»

Και πως να υπάρχει, καθώς μήνες τώρα το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει καταφέρει να συνεδριάσει και να εγκρίνει το σχετικό κονδύλι.

Χαρακτήρισε μάλιστα το λιμάνι «θησαυρό» που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος.

Κι εδώ μίλησε με παραδείγματα και αριθμούς.

«Το λιμάνι μπορεί να φέρει έσοδα πάνω από 2 εκατ. ευρώ το χρόνο που αν εισπραχτούν θα «πέσουν» στην τοπική κοινωνία.

Και μιλώντας για θησαυρούς άνοιξε μια παρένθεση και μίλησε για ένα ακόμα θησαυρό, τα χαλίκια. «το χαλίκι είναι ένας θησαυρός που έγινε στάχτη» τόνισε και συμπλήρωσε «ήρθε η ώρα να πει τέλος στο πλιάτσικο. Θα το νοικοκυρέψουμε αυτό!»

Και με αφορμή το χαλίκι έφτασε στην ξεχασμένη αγροτική οδοποιία στην οποία όπως είπε θα αφιερώσει το 50% των δύο πρώτων τεχνικών προγραμμάτων.

Μεγάλα σχέδια έχει ο νέος δήμαρχος για τον τομέα του πολιτισμού

Ήδη έχει μιλήσει με τον γνωστό Ηλείο συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο και του έχει ζητήσει ν’ αναλάβει σημαντικό ρόλο και με την Μυρσίνη Θεοδωράκη στο πλαίσιο μιας ιδέας για δημιουργία δικτύου πόλεων που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αυτά και άλλα ειπώθηκαν στο Κυριακάτικο τραπέζι.

Επιτρέψτε μου μόνο μια παρατήρηση. Ο Τάκης δείχνει αποφασισμένος, διαβασμένος και με όμορφες ιδέες.

Ωστόσο επειδή το «σχήμα» συνεργατών που επιλέγει είναι κατ’ ανάγκην «πολυσυλλεκτικό» αποτελεί πρόκληση γι’ αυτόν – ίσως την μεγαλύτερη όλων –  το πως θα καταφέρει να το «δέσει» και να το κάνει να δουλέψει. Δεδομένων των συμπαθειών, των αντιπαθειών κλπ,  κλπ αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Και πιστέψτε με δε μιλώ αυθαίρετα…

Εύχομαι ολόψυχα τόσο ο Τάκης, όσο και οι συνεργάτες του να τα καταφέρουν μπας και ξεκολλήσουμε από το… βάλτο.