Τάσος Πετρόπουλος: Ρύθμιση φιλική για τους αγρότες

Πιο γρήγορη και πιο φιλική για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, σε σχέση με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, γίνεται η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, στον οποίον μπορούν να καταθέσουν αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους, υπογράμμισε στο «Πρακτορείο 104,9» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

«Σήμερα βγήκε για τους αγρότες. Για τους συνεταιρισμούς και για κάθε άλλου είδους δραστηριότητα έχει βγει από τον Αύγουστο του 2017. Σήμερα είναι για τους αγρότες, λέγαμε ότι θα ενταχθούν και οι αγρότες. Επειδή χρειαζόταν να κάνουμε ιδιαίτερη προσαρμογή με βάση την ευαισθησία που έχει η αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή και τη διαφορετική ποιότητα χρεών στην κατηγορία αυτής της δραστηριότητας, είναι ακόμη πιο επιεικής, πιο ελαστική η διαδικασία, πολύ πιο γρήγορη και πιο φιλική» είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «ξεκινάει σήμερα αυτή η διαδικασία, όπως καλά είπατε, υπάρχει το σχετικό έγγραφο το οποίο είναι αναρτημένο στη Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και εκεί πραγματικά καθοδηγείται ο καθένας, πολύ εύκολα, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει».

Ρύθμιση δανείων

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα να ρυθμιστούν, μεταξύ άλλων, και τραπεζικά αγροτικά δάνεια που μεταβιβάστηκαν, ως «κακό μέρος», σε διάφορες εισπρακτικές εταιρίες (δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας) με αποτέλεσμα μέχρι τώρα – όπως είπε – «οι αγρότες να αντιμετωπίζουν τη θηλιά αυτών των χρεών χωρίς δυνατότητα διαχείρισης», ενώ «τώρα μπορούν να τα διαχειριστούν».

«Αυτά τα χρέη μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και 60%, ενώ τα χρέη για αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική δραστηριότητα μπορούν να διαγραφούν για πάνω από τις 125.000 ευρώ με βάση τους κανόνες βιωσιμότητας που τεκμαίρονται σε σχετική έκθεση, να κουρευτεί και το βασικό κεφάλαιο πια, πράγμα που δεν υπήρχε σε άλλες περιπτώσεις μέχρι το ποσοστό του 50%», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός, τόνισε, ότι πρόκειται για διαφορετικά πεδία ρυθμίσεων, τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς ανάλογα με τον φορέα στον οποίο οφείλει, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε προς τις εφορίες και τις τράπεζες. Για τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε: «Οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα είναι μέχρι εκατόν εικοσιπέντε χιλιάδες. Δεν υπάρχουν τέτοια χρέη αγροτών, στην πραγματικότητα, μέχρι τόσο μεγάλου ύψους… Ωστόσο, υπάρχουν εισφορές που μπορεί να φτάσουν στο ύψος των τεσσάρων χιλιάδων υπόλοιπο, το οποίο μπορεί (ο οφειλέτης που είναι στη ρύθμιση) να συμψηφίσει με τις συντάξεις που έχει να λαμβάνει. Αρκεί, να μην οφείλει βεβαίως το χρέος πάνω από τις τέσσερεις χιλιάδες. Αυτό θα το ρυθμίσει. Κι΄ επειδή οι δόσεις μπορεί να είναι μέχρι εκατόν είκοσι – σημαίνει μπορεί να είναι και πέντε, μπορεί να είναι και δέκα, όσες μπορεί στην δική του την περίπτωση να εξυπηρετούνται – επιλέγει το μοντέλο εκείνο που ταιριάζει στην δική του οικονομική δυνατότητα».

Επιλογή του οφειλέτη

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο άλλα χρέη του ενδιαφερόμενου προς τις τράπεζες, να μπουν υποχρεωτικά σε ρύθμιση, εάν δε το ζητήσει ο καταφεύγων στο μηχανισμό. «Δεν είναι υποχρεωτικό να βάλει και τις τράπεζες μέσα. Δηλαδή, μπορεί να έχει και χρέη προς τις τράπεζες και να μη θέλει να το εντάξει. Είναι θέμα επιλογής του» .

«Είναι τριακόσιες τριάντα οκτώ χιλιάδες άνθρωποι οφειλέτες στην κοινωνική ασφάλιση και από αυτούς οι πιο πολλοί αγρότες, λιγότεροι κτηνοτρόφοι και πολύ λιγότεροι αλιείες. Αλλά, όλοι αυτοί εντάσσονται στην κατηγορία αυτού του τρόπου ρύθμισης που ανέφερα και είναι ένα χρέος περίπου ένα δισεκατομμύριο τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ. Σε βάθος δεκαετίας, μέχρι δέκα χρόνια – δεν είναι για όλους δέκα χρόνια εξαρτάται από το ύψος της εισφοράς – μπορούν να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές κι ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα».

Ο κ. Πετρόπουλος, πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει δυνατότητα εκτός της διαδικτυακής και προσωπικής ενημέρωσης των ενδιαφερομένων να μπουν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού. «Υπάρχουν μέσα στο δικτυακό τόπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πληροφορίες για κατά τόπους σημεία που χωρίς καμία δαπάνη μπορούν να έχουν εξυπηρέτηση και πληροφόρηση – από τους ειδικούς συνεργάτες που έχει προσλάβει η γενική γραμματεία – χωρίς καμία αμοιβή προς αυτούς και να εξυπηρετηθούν από εκεί» είπε ο κ. Πετρόπουλος και συνέχισε: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 μπορούν να εντάξουν τη σχετική ρύθμισή τους, η οποία θα τύχει επεξεργασίας και μέσα στο 2019, δεν απαραίτητο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 όλο αυτό. Επομένως, έχει από τώρα μια ενημέρωση να δει τι μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, την τελευταία μέρα του 2018 μπορεί να υποβάλει τη σχετική αίτηση».