Τάσος Πέτσας: «Η έμπνευση μου πηγάζει από την δεκαετία του `80»

Ο Τάσος Πέτσας, με καταγωγή από την Ηλεία, είναι δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής με αρκετές ήδη επιτυχίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχοντας κατορθώσει να ξεπεράσει ήδη αρκετές δυσκολίες στο να «επικοινωνήσει» την instrumental μουσική στην Ελλάδα, αλλά και παράλληλα να υπερβεί τον εαυτό του, αντιμετωπίζοντας δυσάρεστες ανατροπές στην προσωπική του ζωή, πιο ώριμος από ποτέ κυκλοφορεί τη νέα του δουλειά με τον τίτλο «Libra», σκαρφαλώνοντας ακόμη μια φορά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στα Ελληνικά charts όσο και στα διεθνή.

Πώς πήρες την απόφαση να κυκλοφορήσεις νέα δουλειά όταν εσύ ο ίδιος είχες δηλώσει αρχές Γενάρη μέσω της επίσημης σελίδας σου στο facebook, πως δεν θα κυκλοφορήσεις κάτι καινούριο μέσα στο 2018;

Μετά την επιτυχημένη μου συνεργασία με την αγαπημένη φίλη σοπράνο crossover ερμηνεύτρια, ηθοποιό και συγγραφέα,  Μάνια Βλαχογιάννη στο τραγούδι «Memories», που κυκλοφόρησε τα περασμένα Χριστούγεννα και ανέβηκε σε υψηλές θέσεις στα charts του Billboard και της Ευρώπης, είχα αποφασίσει να κάνω ένα μικρό διάλειμμα, γιατί ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με τον εαυτό μου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού εξασκώ το «απαιτητικό» επάγγελμα του δικηγόρου. Επειδή όμως, ήδη από το περσινό καλοκαίρι στο επίσημο κανάλι μου στο YouTube είχα ανεβάσει τρία νέα τραγούδια, το ένα ήταν το «Michael» σε δύο εκτελέσεις, μία  eighties εκτέλεση και μία house εκτέλεση, το δεύτερο το «Angel» και το τρίτο το «Libra», αρκετός κόσμος που τα άκουγε με ρωτούσε αν μπορούσε να τα αγοράσει από κάπου. Έτσι σκέφτηκα – και σαν «μέσο ψυχοθεραπείας παράλληλα για μένα – να τα κυκλοφορήσω δισκογραφικά σ’ ένα μίνι άλμπουμ. Και επειδή το συμβόλαιό μου με τη δισκογραφική μου εταιρεία, την FM Records, με την οποία διατηρούμε άψογες σχέσεις, είναι σε ισχύ μέχρι το 2020, της το πρότεινα και δέχθηκε με μεγάλη χαρά!

Από πού προήλθε η έμπνευση για την ηχογράφηση των νέων σου κομματιών;

Η κύρια έμπνευσή μου ήταν η δεκαετία του `80 στην οποία έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Για αυτό ήθελα να φτιάξω ένα μίνι άλμπουμ που θα θυμίζει εκείνη την όμορφη δεκαετία, τη δεκαετία όπως την αποκαλώ εγώ της «αθωότητας».  Αυτήν την «αθωότητα» ήθελα να αποτυπώσω και στο εξώφυλλο του άλμπουμ. Πρόκειται για ένα δικό μου σκίτσο που είχα φτιάξει όταν ήμουν παιδί, και δείχνει εμένα να κρατάω ένα μπαλόνι. Εκεί έγκειται και μία «δεύτερη αθωότητα». Όχι μόνον στο ότι με δείχνει ως παιδί αλλά και στο ότι κρατάω ένα κόκκινο μπαλόνι.

Θα μπορούσες να μας πεις μέχρι στιγμής τις διακρίσεις του νέου σου single «Michael»;

Με μεγάλη μου χαρά είδα το νέο μου single να μπαίνει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του στον επίσημο δείκτη πωλήσεων της IFPI της Ελλάδος στην 5η θέση, κάτι πολύ δύσκολο για το είδος που εκπροσωπώ (την ηλεκτρονική μουσική), αφού ήμουν πίσω από σπουδαίους και γνωστούς λαϊκούς τραγουδιστές… τον Κιάμο, τον Αδαμαντίδη, τον Οικονομόπουλο και το Βέρτη.  Επίσης, το single μου ανέβηκε στα 500 καλύτερα singles της Μ.Βρετανίας (στη Γενική Κατηγορία), καθώς και στην 3η θέση των καλύτερων House Singles πάλι της Μ.Βρετανίας, όπου και παρέμεινε επί δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρεται και στον τίτλο του νέου σου μίνι άλμπουμ πρόκειται για το Πρώτο Μέρος. Να περιμένουμε και δεύτερο μέρος; Και αν ναι, τί να περιμένουμε σε αυτό και πότε χρονικά έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία του;

Η αλήθεια είναι πως επειδή θέλω το δεύτερο μέρος να περιλαμβάνει και τραγούδια, να μην είναι δηλαδή μόνον μουσική, σκέφτομαι να κυκλοφορήσει στο δεύτερο μισό του 2019. Σαν πρώτο τραγούδι έχουμε προγραμματίσει μαζί με τον αγαπημένο φίλο και γνωστό συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής τον Aural Fragment (Γιώργο Λαζάρου), ο οποίος με βοήθησε και στο “Angel Of Mine” και στο “Memories”,  να είναι το «Dream». Ένα τραγούδι που θυμίζει αρκετά το στυλ των τραγουδιών του αγαπημένου μου συγκροτήματος, των Pet Shop Boys.

Η πρώτη σου σύνθεση, το «Mother Of Mine (Anna)»  βασισμένη σε ένα δυσάρεστο προσωπικό σου βίωμα, «κατέκτησε» τα charts σε Ελλάδα, Ευρώπη και όχι μόνο.  Πόσο σ’ έχει επηρεάσει το γεγονός πως παράλληλα με τη δικηγορία, ασχολήθηκες επαγγελματικά και με τη μουσική, αφού κυκλοφόρησες δισκογραφικά μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, αρκετές δουλειές.

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα τραγούδια τα είχα γράψει τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν ήξερα τότε πως μέσα από το internet μπορούσες να κυκλοφορήσεις τη δικιά σου μουσική. Μετά την απώλεια της μητέρας μου το 2013 και του πατέρα μου το 2017 ήθελα να βρω έναν τρόπο να εξωτερικεύσω όλα όσα ένιωθα και βίωνα. Και η μουσική υπήρξε ένα μέσο «ψυχοθεραπείας» μου, όπως ανέφερα και παραπάνω. Όσο για το γεγονός πως εκτός από τη δικηγορία ασχολούμαι και με τη μουσική, μ’ έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό. Επειδή η μουσική μου τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημοσιοποιηθεί με αρκετά δημοσιεύματα στο ίντερνετ, κάθε νέος άνθρωπος που με γνωρίζει, με αντιμετωπίζει με αρκετή επιφυλακτικότητα βιώνοντας διάφορες «περίεργες» καταστάσεις μέχρι σε σημείο να παρεξηγηθώ.

Στην πορεία που έχεις διαγράψει τα τελευταία τρία χρόνια έχεις αντιμετωπίσει αρνητική συμπεριφορά ή δεχθεί άσχημα σχόλια και αν ναι κατά πόσο σε έχουν επηρεάσει;

Η αλήθεια είναι πως ναι. Με έναν συνεργάτη μου πλέον δεν μιλάμε γιατί εκείνος το επέλεξε, παρ’ όλες τις δικές μου προσπάθειες για να διατηρήσω την επαφή μαζί του. Επίσης, δύο γνωστοί μου ραδιοφωνικοί παραγωγοί όταν τους έστειλα να ακούσουν την House Εκτέλεση του “Mother Of Mine (Anna)” που κυκλοφόρησε πέρυσι (εκτέλεση που ξαναμπήκε στα 200 καλύτερα τραγούδια της Ευρώπης και στο top-5 του Billboard), σε περίπτωση που θα τους ενδιέφερε να το μεταδώσουν κάποια στιγμή και στην εκπομπή τους, δυνατότητα την οποία και είχαν, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να μου απαντήσουν. Και το παράδοξο είναι πως την εκτέλεση αυτή την έφτιαξα για να γίνει το κομμάτι μου όπως λέγεται στη μουσική βιομηχανία, «radio friendly» δηλαδή «ραδιοφωνικά αγαπητό». Αντίθετα, πέρυσι τον Ιούνιο το συγκεκριμένο τραγούδι είχε μπει στην καθημερινή playlist του ραδιοφωνικού σταθμού της Αγγλίας «London Energy UK FM». Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να με ενοχλούν, παρόλα αυτά έχω μάθει πλέον να τις αντιμετωπίζω με χαμόγελο, γιατί ξέρω πια πως εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να είμαι αγαπητός σε όλους.

Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί μέχρι σήμερα δεν έχεις προωθήσει τη μουσική σου μέσα από κάποιο live event.

Η μουσική που φτιάχνω είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας μέσα από υπολογιστές και μέσα από κονσόλες σε στούντιο. Δεν μπορεί να παιχτεί ζωντανά γιατί αφενός μεν δεν έχω την υποδομή -ανθρώπους και μηχανήματα- αλλά ούτε το χρόνο και την οικονομική δυνατότητα να το στηρίξω όλο αυτό. Θα μπορούσα, ωστόσο, σαν DJ σε bar/club να την προβάλω, αλλά δεν είμαι DJ. Προσπάθησα, βέβαια, πέρυσι μέσα από ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο σε μία δικιά μου μουσική εκπομπή να την προβάλω -τον S Radio, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε-, αλλά από ένα σημείο και μετά είχα κουραστεί και δεν είχα και το χρόνο για να προετοιμάζω την εκπομπή μου.

Όπως ξέρω πρόσφατα έγινες και θείος, θα ήθελες να μας μιλήσεις για αυτήν σου τη νέα εμπειρία;

Σωστά! Ο μικρός Μιχάλης όπως θα ονομαστεί αφού θα πάρει το όνομα του πατέρα μας, είναι ήδη 5 μηνών και σχεδόν όλοι όσοι τον γνωρίζουν μού λένε πως μού μοιάζει, χώρια τα μακριά δάχτυλα που φαίνεται πως έχει κληρονομήσει από μένα! Μετά τη ξαφνική απώλεια του πατέρα μας, πέρυσι τον Μάρτιο, τόσο εγώ όσο και ο αδερφός μου είμαστε χαρούμενοι για αυτό το μωράκι. Άλλωστε και η νέα μου δουλειά είναι όλη αφιερωμένη σ’ αυτό! Και το όμορφο της υπόθεσης είναι πως και οι δυο του παππούδες (ο πατέρας μας και ο πατέρας της νύφης μου) κατάγονται από την Ηλεία!

Οπότε να υποθέσουμε πως μπορεί να μας επισκέπτεσαι πιο συχνά. Στο άκουσμα του τόπου αυτού, ποιες εικόνες ή σκέψεις σου δημιουργούνται;

 Τα όσα μού είχε διηγηθεί ο πατέρας μου τα πρώτα χρόνια που έζησε εκεί αλλά και ο αδερφός μου όσο εργαζόταν εκεί ως γιατρός. Ο πατέρας μου μού είχε αναφέρει και ένα πανέμορφο χωριό, το χωριό Σμέρνα, που έχει απίστευτη θέα. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να επισκεφτώ ξανά τα μέρη εκείνα όχι μόνον για τις φυσικές τους ομορφιές αλλά και γιατί πάντα θα μού θυμίζουν τον πατέρα μου.

Πώς έχει σκεφτεί τον εαυτό σου μετά από μερικά χρόνια;

Σε επαγγελματικό επίπεδο θα ήθελα να βοηθήσω όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ με την δικαστική ρύθμιση των χρεών τους όσο είναι σε ισχύ ο Νόμος Κατσέλη.  Σε μουσικό θα ήθελα να φτιάξω ένα πολύ καλό δεύτερο μέρος του «Libra 1975» με τραγούδια, επηρεασμένος από τη μουσική των Pet Shop Boys και των Stereo Nova. Παράλληλα είμαι στη συντακτική ομάδα ενός ιντερνετικού περιοδικού που πάει αρκετά καλά και λέγεται «TheLook.Gr» με υπεύθυνο τον Μιχάλη Λεωτσάκο, πολύ καλό μου φίλο. Τέλος, σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να κάνω μια σταθερή σχέση και φυσικά να βλέπω να μεγαλώνει ο υπέροχος ανιψιός μου που θα ήθελα να ασχοληθεί με τη μουσική από μικρός.