Περίεργα

Ταξιδέψτε… πανοραμικά σε αεροπλάνο χωρίς παράθυρο

articlegal_34521_39762.w_hr.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα αεροπλάνα του μέλλοντος θα είναι χωρίς… παράθυρα, αλλά με πανοραμική θέα. Για όσους θέλουν να απολαύσουν την υπέροχη θέα των τοπίων κάτω από τα πόδια τους.

Φανταστείτε να είστε σε μια πτήση όπου, στη θέση των παραθύρων υπάρχουν οθόνες που σχηματίζουν την καμπίνα ολόκληρου του αεροσκάφους αλλά και του ουρανού, έξω από το αεροπλάνο. Νέα τεχνολογία η οποία θα βοηθήσει στο να μειωθεί το βάρος των αεροπλάνων σύντομα θα προσφέρει επιβατικά αεροπλάνα χωρίς παράθυρα.

Αυτό το project έχει αναλάβει το βρετανικό Κέντρο Προώθησης της Καινοτομίας ( Center for Process Innovation ), μέρος του δικτύου των κέντρων τεχνολογίας της βρετανικής κυβέρνησης, γνωστό ως «καταπέλτης».

Η τεχνολογία, με χρήση ειδικών μελανιών και ηλεκτρονικών εφαρμογών, έχει από καιρό υποσχεθεί να ζωντανέψει προϊόντα, από μπουκαλάκια αρωμάτων έως και συσκευασίες τροφίμων.

Αλλά, η «δύναμη» αυτής της τεχνολογίας η οποία μπορεί βοηθήσει τους κατασκευαστές αεροσκαφών να δημιουργήσουν αεροπλάνα χωρίς παράθυρα, είναι αυτό που δημιουργεί τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο CPI, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Με την αντικατάσταση των παραθύρων με μία διαδραστική πλαστική οθόνη, το βάρος του αεροσκάφους θα μειωθεί σημαντικά, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους των καυσίμων.

Αν και το αεροπλάνο χωρίς παράθυρα δεν είναι μια νέα ιδέα – τα φορτηγά αεροσκάφη και τα στρατιωτικά αεροσκάφη συνήθως δεν έχουν παράθυρα – οι κατασκευαστές εμπορικών αεροσκαφών έχουν απορρίψει μέχρι σήμερα αυτήν την ιδέα, λόγω των ανησυχιών ότι δεν θα είναι δημοφιλή με τους επιβάτες.

Μια εταιρεία αεροδιαστημικής των ΗΠΑ, Spike Aerospace, ανακοίνωσε τα σχέδιά της φέτος, ότι θα περιλαμβάνει καμπίνα χωρίς παράθυρα στο Spike S-512 Supersonic Jet, το οποίο θα πετάξει στους αιθέρες, το 2018 πρόκειται να ξεκινήσει το 2018.

Η Spike Aerospace πιστεύει ότι τα οφέλη από την ψηφιακή αυτή καμπίνα θα βοηθήσουν να κερδίσει η ετιαρεία τους επιβάτες. «Σύντομα θα μπορεί ο καθένας να ζήσει την εμπειρία μιας υπέροχης πανοραμική θέας του… έξω κόσμου».

Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα