Μεσσηνία

Τάξεις υποδοχής για ευάλωτες ομάδες σε οκτώ Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας

Ακούστε το άρθρο

Τάξεις υποδοχής σε οκτώ  σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία και ένταξής τους στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) για ευάλωτες ομάδες, ιδρύονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτη Πετρόπουλου.

Στόχος του νέου αυτού μέτρου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι η άρση των ανισοτήτων και η διασφάλιση ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στη Μεσσηνία
Οι τάξεις υποδοχής ΖΕΠ θα ιδρυθούν στα εξής σχολεία της Μεσσηνίας: 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας,  3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Χανδρινού, Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, Δημοτικό Σχολείο Μερόπης και Δημοτικό Σχολείο Αριστομένη.

Στόχος των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας είναι η ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της λειτουργίας υποστηρικτικών δράσεων για τη βελτίωση της μαθησιακής επίδοσης, όπως η λειτουργία τάξεων υποδοχής. Επιπρόσθετα, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των Ζ.Ε.Π., τη στελέχωσή τους με προσωπικό, την απασχόληση εκπαιδευτικών κατ’ αναλογία του αριθμού των μαθητών που χρήζουν διαφοροποιημένης διδακτικής παρέμβασης.

Κατηγορίες
Με τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής, επιχειρείται η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, κυρίως στο γραμματισμό, αλλά και στον αριθμητισμό και, επιπλέον, σε συμπληρωματικά αντικείμενα, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να παραμείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους.

Επίσης, αποσκοπεί στην εκπαίδευση και την ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων.
Οι εκπαιδευτικοί που θα στελεχώσουν τις Τάξεις Υποδοχής θα έχουν κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή προσαρμογή και η παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα των μαθητών/τριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι τάξεις υποδοχής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά μαθητές και μαθήτριες με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και η φοίτηση διαρκεί ένα διδακτικό έτος με δυνατότητα επέκτασης.
Στη δεύτερη κατηγορία φοιτούν μαθητές/τριες με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, το οποίο δύναται να δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Η φοίτηση εδώ διαρκεί έως τρία διδακτικά έτη.
Τάξεις υποδοχής της πρώτης κατηγορίας θα λειτουργήσουν στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας και στο Δημοτικό Σχολείο Αριστομένη. Στα υπόλοιπα πέντε θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής της δεύτερης κατηγορίας.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα