Η τέχνη του decoupage

Τι είναι το ντεκουπάζ;

Η λέξη προέρχεται από το Γαλλικό «decouper» που σημαίνει «κόβω». Είναι η τέχνη ή τεχνική του να διακοσμείς διάφορα αντικείμενα με μικρά κομμάτια χαρτί. Πολλές φορές το ντεκουπάζ εφαρμόζεται σε συνδυασμό με το κολλάζ και τη ζωγραφική και τα απoτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό.

Που μπορεί να εφαρμοστεί;

Το ντεκουπάζ μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους επιφάνεια: ξύλο, χαρτί, γυαλί, πέτρα, πηλό, κερί, μέταλλο ή πλαστικό, ακόμη και ύφασμα. Έτσι, μπορείς να μεταμορφώσεις έπιπλα, κουτιά, εξώφυλλα βιβλίων, δίσκους σερβιρίσματος, πιατέλες, βάζα, κεριά, γλάστρες, βότσαλα, κορνίζες, καθρέφτες κτλ.

Και λίγο ιστορία…

Το ντεκουπάζ χρωστάει την ύπαρξή του στα περίτεχνα έπιπλα από την Ασία που θαύμαζαν τόσο οι Ευρωπαίοι ευγενείς τον 17ο αιώνα. Οι εισαγωγές από την Ασία άρχισαν να έχουν μεγάλη ζήτηση, οπότε κάποιοι καλλιτέχνες, κυρίως από την Βενετία ξεκίνησαν τις αντιγραφές. Αντί όμως να ζωγραφίζουν τα έπιπλα, έκοβαν σχέδια που έβρισκαν, τα κολλούσαν επάνω στα έπιπλα και μετά τα περνούσαν βερνίκι. Η τέχνη ονομάστηκε lacca povera, δηλαδή η λάκα (βερνίκι) του φτωχού.

decoupage-furniture-1700

Ιταλικό γραφείο σεκρετέρ διακοσμημένο με ντεκουπάζ (1730-1735) στο Metropolitan Museum of Art, New York.

Μια παρόμοια τεχνική κυρίως με λουλούδια και άλλα μοτίβα έγινε πολύ γνωστή και στην Αγγλία. Τόσο που από τον 19ο αιώνα άρχισαν να τυπώνονται χαρτιά με σχέδια ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Οι Βικτωριανοί τα χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τα έπιπλα, τα φωτιστικά ή τα παραβάν τους. Τότε το ντεκουπάζ ήταν γνωστό ως japanning (ιαπωνισμός ίσως σε ελεύθερη μετάφραση;) και ήταν πολύ διαδεδομένο στις αγγλίδες κυρίες των καλών οικογενειών. Μάλιστα οι νταντάδες φρόντιζαν να διδάξουν το ντεκουπάζ στα μικρά παιδιά!

Τέλος, τον 20ο αιώνα που εισήχθη και επίσημα ο όρος ντεκουπάζ, η πιο διαδεδομένη τεχνική περιελάμβανε περίπου 30-40 στρώσεις βερνίκι, το οποίο στη συνέχεια γίνονταν λείο με γυαλόχαρτο.

Σήμερα το ντεκουπάζ είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κοσμο και έχει αποκτήσει και πολλούς φίλους στη χώρα μας. Θα το συναντήσετε στα Ελληνικά και σαν τεχνική της χαρτοπετσέτας, ενώ συνεχώς εμπλουτίζεται με καινούργιες τεχνικές και ιδέες.

Το ντεκουπάζ, όπως και οι άλλες τεχνικές που έχουμε δει στo ftiaxto.gr δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να ξεκινήσεις. Εδώ θα βρεις τη λίστα με τα πολύ βασικά υλικά και εργαλεία για το ντεκουπάζ.

 

Υλικά που χρειάζονται για το ντεκουπάζ:

 

1. Κόλλα ντεκουπάζ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές μάρκες κόλλας ντεκουπάζ, κάποιες είναι και εξειδικευμένες για κάθε επιφάνεια στην οποία θέλει να δουλέψει κανείς (π.χ. κόλλα ντεκουπάζ για πορσελάνη ή για ύφασμα). Εάν θέλεις απλώς να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας, τότε μια απλή κόλλα ντεκουπάζ θα σε καλύψει.

decoupage-glue

2. Διάφορα χαρτιά
Για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα στο ντεκουπάζ, τότε το χαρτί που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι λεπτό. Γι’ αυτό ενδείκνυται το ριζόχαρτο, η χαρτοπετσέτα, το χαρτί περιτυλίγματος, το χαρτί αφής κτλ. Μπορείς να δοκιμάσεις και με άλλα είδη χαρτιού, όπως σελίδες από περιοδικά ή εκτυπώσεις, αλλά θα πρέπει να δοκιμάσεις πρώτα σε μια άλλη επιφάνεια εάν ξεβάφουν τα χρώματα με την κόλλα.

3. Ψαλίδι
Για να κόψεις τα χαρτιά σου και να απομονώσεις τα μοτίβα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα ψαλιδάκι είναι απαραίτητο. Εάν δουλεύεις με χαρτοπετσέτες θα χρειαστείς ένα πολύ κοφτερό ψαλίδι για τις λεπτομέρειες.

4. Πινέλα
Τα πινέλα του ντεκουπάζ είναι επίπεδα και συνήθως είναι σε λευκό χρώμα. Υπάρχουν σε διαφορετικά πάχη, ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας στην οποία δουλεύεις. Εννοείται οτι τα πινέλα αυτά δεν τα χρησιμοποιείς για κάτι άλλο και φυσικά τα πλένεις με χλιαρό νερό και σαπούνι όταν τελειώσεις.

pinela-decoupage

5. Βερνίκι
Αφού ολοκληρώσεις με τη βασική διαδικασία του ντεκουπάζ μπορείς να περάσεις το έργο σου με μερικά χέρια προστατευτικό βερνίκι για να γίνει αδιάβροχο και να αντέξει στον χρόνο. Κάποιες κόλλες του εμπορίου εκτελούν και χρέη βερνικιού, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για έξτρα προστασία.

Όσο περισσότερο θέλεις να ασχοληθείς με το ντεκουπάζ τόσο περισσότερα υλικά και εργαλεία μπορεί να χρειαστείς: πάστες, χρώματα, σπάτουλες και πινέλα, διακοσμητικά στοιχεία κτλ. Προτείνουμε όμως να ξεκινήσεις από τα βασικά πριν επενδύσεις στα πιο πολύπλοκα!

Πριν ξεκινήσεις

Επιλέγεις το αντικείμενο που θα διακοσμήσεις. Θυμίζουμε οτι μπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε (ξύλο, ύφασμα, έπιπλο, χαρτόνι, γυαλί, τοίχος, κεραμικό, μέταλλο κτλ). Εάν είσαι αρχάριος στο ντεκουπάζ προτείνουμε να ξεκινήσεις από τα βασικά (π.χ. ένα μικρό ξύλινο αντικείμενο) και να επιλέξεις αντικείμενα με ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, ώστε να φαίνεται το αποτέλεσμα καλύτερα. Εναλλακτικά, μπορείς να βάψεις πριν ξεκινήσεις το αντικείμενό σου με λευκή ή παλ χρώματος μπογιά με πινέλο ή σπρέϋ.

Προετοιμασία χώρου: Βρίσκεις μια μεγάλη, καθαρή επιφάνεια για να μπορείς να δουλέψεις με άνεση, την καλύπτεις με κάποιο πλαστικό για να την προστατεύσεις από τις κόλλες και συγκεντρώνεις κοντά σου όλα τα υλικά που θα χρειαστείς. Η κόλλα του ντεκουπάζ είναι υδατοδιαλυτή και καθαρίζεται εύκολα, αλλά καλό είναι να φοράς πρόχειρα ρούχα όσο τη δουλεύεις και να είσαι σε μεγάλο χώρο ή χώρο που αερίζεται καλά.

decoupage-vasika-vimata

Βήμα 1: Ξεκινάς επιλέγοντας το μοτίβο που θέλεις να τοποθετήσεις από το χαρτί ή την χαρτοπετσέτα που σου αρέσει.

Βήμα 2: Το κόβεις προσεκτικά με το ψαλίδι σου. Εάν δουλεύεις με χαρτοπετσέτα θα πρέπει αφού κόψεις το σχέδιο που θέλεις, να ξεχωρίσεις μόνο το πάνω πάνω χαρτί από τα 2-3 φύλλα που έχει η χαρτοπετσέτα.

Βήμα 3: Βάζεις με το πινέλο μικρή ποσότητα κόλλας επάνω στο σημείο που θέλεις να κολλήσει το μοτίβο σου. Με την χαρτοπετσέτα η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι ελάχιστη για να μην σου σχιστεί.

Βήμα 4: Τοποθετείς το μοτίβο προσεκτικά επάνω στην κόλλα χωρίς να τσαλακωθεί. Το πατάς ελαφριά με τα δάχτυλά σου για να κολλήσει. Προσοχή να μην έχουν τα δάχτυλά σου ήδη κόλλα επάνω. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο ρολάκι αν θέλεις.

decoupage-vasika-vimata-main2

Βήμα 5: Με το πινέλο σου και πάλι μικρή ποσότητα κόλλας περνάς το μοτίβο από την πάνω του πλευρά αυτή τη φορά. Δουλεύεις πάντα από το κέντρο του χαρτιού με φορά προς τα έξω, προσέχοντας να μην περάσεις πολλές φορές με το πινέλο πάνω από το ίδιο σημείο.

Στόχος είναι να μην δημιουργηθούν ζάρες και φούσκες στο χαρτί όσο το κολλάς. Εάν εφάπτεται τελείως πάνω στην επιφάνεια που θα το τοποθετήσεις, στο τέλος το σχέδιο θα φαίνεται σαν να είναι πραγματικά «τυπωμένο» ή ζωγραφισμένο.

Βήμα 6: Αφού αφήσεις το έργο σου να στεγνώσει καλά το περνάς εάν θέλεις και με μερικά χέρια βερνίκι, αφήνοντας να στεγνώσει κάθε στρώση καλά πριν περάσεις την επόμενη.

 

Να θυμάσαι οτι ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία επιλέγεις να κάνεις ντεκουπάζ υπάρχουν και διαφορετικές ιδιαιτερότητες και πράγματα που θα χρειαστεί να προσέξεις.

 

 

Πηγή: ftiaxto.gr