WEB tv Παιδί

Τεχνητή αναπνοή στο παιδί: Οι συμβουλές που θα του σώσουν τη ζωή (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Στο παρακάτω βίντεο, η Belinda Hartman, ναυαγοσώστρια, μας συμβουλεύει τι πρέπει να προσέξουμε αν το παιδί μας κινδυνεύσει και πρέπει να του κάνουμε τεχνητή αναπνοή.


Πριν εφαρμόσετε την τεχνητή αναπνοή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

Βήμα πρώτο: Ελέγξτε αν το παιδί έχει τις αισθήσεις του

Για να σιγουρευτείτε ότι επικοινωνεί με το περιβάλλον, κάντε του απλές ερωτήσεις, όπως: «Με ακούς;», «Πώς σε λένε;», «Μπορείς να σφίξεις το χέρι μου και μετά να το αφήσεις;».

Σε περίπτωση που το παιδί δεν ανταποκρίνεται, η ιατρική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη.

Βήμα δεύτερο: Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει καταπιεί ένα ξένο σώμα

Γύρετε το κεφάλι του προς τα πίσω και ανοίξτε το στόμα, κρατώντας το πηγούνι (σε ένα παιδί κάτω των 8 ετών, γύρετε το κεφάλι λιγότερο- ελαφρώς πίσω) . Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί του δεν έχουν κλείσει από κάποιο αντικείμενο- αν δείτε ένα ξένο σώμα, αφαιρέστε το με τα δάχτυλά σας.

Βήμα τρίτο: Παρατηρήστε την αναπνοή του

Δείτε, ακούστε και νιώστε: έτσι θα ελέγξετε την αναπνοή του. Αρχικά, παρατηρήστε αν το στομάχι του ανεβοκατεβαίνει, μετά βάλτε το πρόσωπό σας κοντά στο πρόσωπο του παιδιού για να ακούσετε την αναπνοή του και στο τέλος βάλτε το ένα σας μάγουλο πάνω στα χείλη του για να δείτε αν τη νιώθετε.

Βήμα τέταρτο: Τι να κάνετε αν το παιδί δεν αναπνέει

Αρχίζετε τη μέθοδο της συμπίεσης, όπως θα δείτε στο βίντεο. Κάνετε αρχικά 30 συμπιέσεις- και στη συνέχεια του δίνετε δύο τεχνητές αναπνοές. Στα βρέφη, δώστε μισή αναπνοή γιατί έχουν μικρότερους πνεύμονες. Υπολογίστε ότι οι συμπιέσεις πρέπει να φτάσουν στο 1/3 του βάθος του στήθους ενώ η συχνότητά τους θα πρέπει να φτάνει τις 120 το λεπτό.

Όπως επισημαίνει και η ναυαγοσώστρια, το βίντεο δίνει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες την ώρα του κινδύνου, όμως δεν αρκούν, γι’ αυτό τα μαθήματα πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Ενδεικτικά, εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των πρώτων βοηθειών που διοργανώνει ο Ερυθρός Σταυρός σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Πηγή: mama365.gr

Όλη η επικαιρότητα