Ελλάδα

Τελευταία προειδοποίηση από την κυβέρνηση: Ή μένετε σπίτι ή απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα επιπρόσθετα μέτρα, απαγορεύοντας ακόμα και την κυκλοφορία. Οι εικόνες από τις παραλίες, τα πάρκα και τα εθνικά οδικά δίκτυα ήταν απογοητευτική. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τον μεγάλο κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Μπορεί η πλειονότητα των πολιτών να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και να έμειναν στο σπίτι, ωστόσο αρκεί ένα μικρός αριθμός συμπολιτών για να μεταδώσει τον Κορονοϊό ακόμα και αν δεν έχει κανένα σύμπτωμα. “Είναι άδικο για όλους αυτούς που τηρούν το μήνυμα και μένουν σπίτι, κάποιοι άλλοι, απερίσκεπτα ή σκεπτόμενοι εγωιστικά πως δεν κινδυνεύουν, να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς μετάδοσης του ιού στην τοπική τους κοινωνία” δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

“Αν χρειαστεί να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία θα το κάνουμε”

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή λαμβάνει διαρκώς μέτρα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από την φονική νόσο. Ωστόσο η αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις τόσο του ιδίου όσο και των κυβερνητικών στελεχών για να ανάψει το πράσινο φως για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. “Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Open. Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και βλέπουν την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως μια ευκαιρία για διακοπές. “Τι αξία έχει να φύγουμε για να πάμε στις παραλίες; Τι αξία έχει να φύγουμε από τον τόπο μας από την γειτονιά μας, από τον περίγυρό μας, από την οικογενειακή μας θαλπωρή σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση και να πάμε στα χωριά μας, στα εξοχικά μας; Δεν έχει λογική αυτό”.

Εξετάζεται εμπλοκή του στρατού

Οι δύο επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς κρίσιμες για την πορεία της εξάπλωσης της νόσου του Κορονοϊού. Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν έτοιμη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει ακόμα και ακραίες καταστάσεις. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και ο στρατός στην αντιμετώπιση της νόσου, ενώ σημειώνει πως ήδη αξιωματικοί από τις στρατιωτικές σχολές μετέχουν σε τρία εργαστήρια αναφοράς. “Ήδη στις συσκέψεις κρίσεων παίρνουν μέρος αξιωματικοί του στρατού προκειμένου να εμπλακούν επικουρικά στις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας για την στήριξη και την διεύρυνση των δυνατοτήτων περίθαλψης των συμπολιτών μας σε νέες δομές αναφοράς” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το παραπάνω σενάριο τότε αναμένεται να μπουν στην μάχη ενάντια της φονικής νόσο στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Λύγισε ο Τσιόδρας

Με δραματικούς τόνους μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρα για τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι από την φονική νόσο. “Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης των μανάδων και των πατεράδων μας. Άλλοι είναι γιαγιάδες και παππούδες. Τους σεβόμαστε όλους. Τους προστατεύουμε όλους. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε χωρίς αυτούς. Το εάν θα έχουμε λιγότερους θανάτους μπορεί να αλλάξει γρήγορα”.

Σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που επιστρέφουν με ειδικές πτήσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί έκτακτες πτήσεις από Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πράγα, Βελιγράδι, Τιφλίδα, με προορισμό το “Ελευθέριος Βενιζέλος” ενώ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί πτήση από το Κίεβο. Οι προσπάθειες του υπουργείου εξωτερικών είναι συνεχείς προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Κορονοϊό. Ήδη έχουν προσγειωθεί στην χώρα μας πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία, την Μαδρίτη, την Ιταλία, και την Βαρσοβία. Από το λιμάνι της Ανκόνα απέπλευσε πλοίο με 250 Έλληνες με προορισμό την Πάτρα. Όλοι όσοι θα έρθουν μπαίνουν αυτόματα σε καραντίνα 14 ημερών ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

via

Όλη η επικαιρότητα