Ελλάδα

Οι τελευταίοι ‘οχτώ μήνες’ της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009

Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και πλειάδας πρώην και νυν στελεχών, υπουργών και βουλευτών της ΝΔ παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου «8 μήνες» στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ΕΒΕΑ στην Αθήνα. Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο κ. Καραμανλής καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, ενώ κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι ομιλητές επιτέθηκαν στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετά τον Οκτώβριο του 2009 και οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο το 2010, ενώ ιδιαίτερα επικριτικά στάθηκαν στη στάση του ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση πριν είχε αρνηθεί να συναινέσει στο κάλεσμα του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του για «περιοριστικά μέτρα».

Στην ομιλία του ο Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι στόχος του βιβλίου είναι «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη, που, ελλείψει αντιλόγου, πέρασαν στην κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας  οικονομικής θύελλας  χωρίς τα περιθώρια, που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για δημοσιονομική χαλάρωση. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς του δημόσιου χρέους το οποίο από το ’80 έως το 2004 είχε τριπλασιαστεί». Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε αναφερόμενος στο διάστημα της υπουργίας του το 2009 ότι «η ευθύνη όλων μας και κυρίως η δική μου ήταν να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ήταν η πρώτη φορά, από την μεταπολίτευση και μετά, που μια κυβέρνηση ελάμβανε σε προεκλογική χρονιά, περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση έλεγε την αλήθεια, λάμβανε περιοριστικά μέτρα, αναζητούσε την εθνική συνεννόηση την ίδια ώρα όπου οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μας ζητούσαν να κάνουμε παροχές και η πλειοψηφία των ΜΜΕ μας καλούσαν να δώσουμε εξηγήσεις για δήθεν σκάνδαλα. Η κυβέρνηση Καραμανλή πήγε σε εκλογές ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών μας για να λάβει ακόμα πιο πολλά περιοριστικά μέτρα. Για να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού, για να αποφύγουμε τη μέγγενη της επιτήρησης και των μνημονίων».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαθανασίου τόνισε σε σχέση με την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι «οι άφρονες χειρισμοί, οι αμετροεπείς δημόσιες δηλώσεις τους, η άρνησή τους να λάβουν μέτρα, οδήγησαν στην εκτόξευση των spreads, στην κρίση δανεισμού. Ένας από τους λόγους που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι για να κλείσω το κεφάλαιο του χθες. Και να εστιάσω αποκλειστικά στο τώρα και το αύριο. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά και εφαρμόσιμου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που θα θέτει ως πρώτο στόχο του την έκρηξη των ιδιωτικών επενδύσεων. η Παράταξή μας ενωμένη διαθέτει το σχέδιο που έχει ανάγκη  η χώρα για να βγει οριστικά από την κρίση. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βούληση να το εφαρμόσει».

«Η περίοδος αυτή, των 8 μηνών του  2009, από τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Καραμανλή τον Ιανουάριο μέχρι την προκήρυξη των  εκλογών τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ήταν μία από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση. Κάθε λογικός άνθρωπος όμως αναγνωρίζει πως η περιπέτεια που ζούμε τα τελευταία 8 χρόνια θα μπορούσε κατά πάσα βεβαιότητα να έχει αποφευχθεί, αν ο Καραμανλής είχε βρει ανταπόκριση στην έκκληση για συναίνεση στα αυτονόητα που απηύθυνε το Μάρτιο του 2009. Ακόμη και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπήρχε χρόνος να σωθεί η παρτίδα, αν η κυβέρνηση που ανέλαβε άκουγε αυτά που έλεγε από τότε ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Παπαθανασίου για την κρισιμότητα της στιγμής και αντιλαμβανόταν τις ευθύνες της. Η Νέα Δημοκρατία είπε τότε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και αυτό είναι που την κράτησε όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια για τη χώρα και την παράταξη».

«Η διεθνής κρίση οξύνθηκε επικίνδυνα τον Σεπτέμβριο του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, κι ανέδειξε όλες τις υποβόσκουσες παθογένειες  της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι την «εξαιρετικά δυσχερές αν όχι ανέφικτο» να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες του οικονομικού προβλήματος της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στα «8 οδυνηρά μνημονιακά χρόνια» και την εφαρμογή τριών σκληρών μνημονίων τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα η αποκατάσταση της κανονικότητας δεν έχει συντελεστεί» καθώς «το έργο παραμένει ημιτελές». Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι πως «δύσκολα θα μπορούσε να ψέξει κάποιος τον Γιάννη Παπαθανασίου ότι δεν απέτρεψε το επερχόμενο τσουνάμι σε μόλις 8 μήνες», ανέφερε όμως ότι «ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να τον επικρίνει επειδή δεν προχώρησε σε πολύ πιο τολμηρά και γενναία μέτρα από αυτά που υιοθετήθηκαν τότε».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση υπογράμμισε ότι «το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είπε την αλήθεια, έλαβε περιοριστικά μέτρα, ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων για να λάβει δύσκολες αποφάσεις που θα απέτρεπαν τα χειρότερα. Δυστυχώς ο λαϊκισμός και η σκανδαλολογία κέρδισαν για μια ακόμα φορά». Ο κ. Μίχαλος εκτίμησε ότι «το 2009 απέδειξε ότι ο λαϊκισμός  έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί κάποιος να κερδίσει την εξουσία δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις, είναι όμως σχεδόν αδύνατο να την διατηρήσει».

Ο κ. Μίχαλος επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο τότε ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου σημείωσε ότι «το 2009, σε αυτή τη δύσκολη για την περίοδο χώρα, δεν επικράτησε κλίμα υπευθυνότητας και εθνικής συνεννόησης. Η κυβέρνηση το επιδίωξε, ή αντιπολίτευση το αρνήθηκε. Δεν το κάναμε τότε και το πληρώσαμε» και υπογράμμισε: «Ας ευχηθούμε να το κάνουμε σήμερα. Διότι τα μνημόνια μπορούν να τελειώνουν αλλά αυτά που πρέπει να γίνουν συνεχίζουν να είναι δύσκολα και αναγκαία. Το 2009 αλλά και το 2015 κάναμε ό,τι δεν έπρεπε. Σήμερα μετά από λάθη και παραλείψεις φαίνεται ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Για να έρθουν όμως τα καλύτερα θέλει δουλειά πολύ. Θέλει εθνική συνεννόηση, σχέδιο, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα. Ας ελπίσουμε ότι θα τα έχουμε».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της ΠΕ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας, οι πρώην υπουργοί Θόδωρος Ρουσόπουλος, Μαριέττα Γιαννάκου και Βύρωνας Πολύδωρας, ο Ευάγγελος Αντώναρος, οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Σταϊκούρας, Μάκης Βορίδης, Θόδωρος Φορτσάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θανάσης Μπούρας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης. ο Γιάννης Ανδριανός και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης ο δήμαρχος Γλυφάδας και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου, ο Φίλιππος Ταυρής κα.

Το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου «8 Μήνες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα