Πολιτισμός

Το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μυταρά

Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης έγινε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας η κηδεία του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά που πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων. Η κηδεία του τελέστηκε δημοσία δαπάνη από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, με διεθνή καταξίωση, πέθανε σε ηλικία 83 ετών την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Ο καλλιτέχνης πρόσφατα είχε χάσει την την όρασή του κατά 90%. Στο πλευρό του ήταν η γυναίκα του Χαρίκλεια και ο μοναχογιος του Αριστείδης.

Οι δύο τελευταίες μεγάλες εκθέσεις του που έγιναν με δική του προτροπή ήταν η έκθεση «Ιστορώντας μορφές» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και παρουσίαση της δουλειάς του στο Στρασβούργο πριν από λίγα χρόνια.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην “École Supérieure des Arts Décoratifs” καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη “Métiers d’Art” στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί “Ζυγός”, “Άστορ”, “Μέρλιν”, αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά..

Toν Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της  Ακαδημίας Αθηνών, η οποία όμως τον διέγραψε από την επετηρίδα της διότι δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της καθώς αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα με την όρασή του, κάτι που είχε πικράνει πολύ τον εικαστικό δημιουργό.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα