Πολιτισμός

Tέλος Ιουλίου η πρεμιέρα για τη Mystagogea! (VIDEO)

deepgreece.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η DeepGreece.com και η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία παρουσιάζουν την Avant Première της ταινίας τεκμηρίωσης «Mystagogea» στο Παγκόσμιο Αρκαδικό Συνέδριο, που θα γίνει στην Τρίπολη στο τέλος του Ιουλίου.
Το ντοκιμαντέρ έχει στόχο να τεκμηριώσει για πρώτη φορά τη γένεση των σύγχρονων παγκόσμιων περιαστικών μύθων στην Αρκαδική μυθολογία.

Οι θρύλοι, οι μύθοι και οι θρησκευτικές δοξασίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου, αντλούν σχεδόν στο σύνολό τους από την απέραντη μυθολογία της Αρκαδικής Γης. Η Αρχετυπική παρουσία των Αρκαδικών θεοτήτων και λατρευτικών τελετουργικών, είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για δεκάδες σύγχρονους Urban μύθους όσο και μια συγκλονιστικά μεγάλη σειρά κινηματογραφικών επιτυχιών…

Ελάχιστοι άνθρωποι είναι ενήμεροι για την προέλευση της μυθολογικής κουλτούρας των περισσότερων θρησκειών, όπως και για τις ομιχλώδεις πηγές των μύχιων θεωρήσεών τους περί Αρκαδίας. Γιατί είναι βέβαιο ότι ο όρος Αρκαδία, υπάρχει στις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, έστω κι αν οι περισσότεροι απ’ αυτούς αγνοούν εντελώς την γεωγραφική και ιστορική πραγματικότητά της.

Το Αρκαδικό Ιδεώδες της εποχής του διαφωτισμού, δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου της Αρκαδικής μυσταγωγίας των θεών και των Ανθρώπων.

Μέσα στα σκοτεινά και ανήλια νερά της Ιστορίας της, γεννήθηκαν και κολυμπούν μυριάδες διαπολιτισμικές ιδέες και μύθοι. Αρχέγονοι και πανανθρώπινοι.

Η Γεωγραφία της Αρκαδίας, έχει υποστεί πολλές πραγματικές όσο και ιδεατές αλλαγές. Τα πραγματικά όριά της άλλαξαν τόσες φορές, όσες είναι οι κορυφές των βουνών της, μα τούτο δεν είναι τίποτα μπροστά στα πολιτισμικά σύνορά της. Αυτά επεκτάθηκαν τόσο που κάλυψαν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απίστευτο το πώς αυτή, η μεταξύ των πελοποννησιακών ορέων Αρκαδική γη, τεντώθηκε τόσο πολύ, τόσο μακριά, τόσο απόλυτα.

Είναι η γη που γέννησε τον άνθρωπο και τις περισσότερες από τις ιδέες που εξακολουθούν να ζουν σήμερα. Έστω και συμπιεσμένες κάτω από τις σύγχρονες θρησκείες, υπάρχουν αρραγείς κι αθάνατες σε σχεδόν όλο τον πλανήτη.

Είναι ο τόπος που συνυπάρχουν τα περισσότερα από τα διαμάντια του στέμματος της ανθρώπινης διάνοιας και της ομορφιάς του κόσμου. Ο ναός του Πανα, που είναι ίσως από τους παλιότερους στον κόσμο, του Δία, που κτίστηκε πάνω απ’ αυτόν, του πλήρους κάλλους ναού του Επίκουρου Απόλλωνα, της Αθηνάς στην Αλίφειρα, της Λυκόσουρας, για πολλούς η πρώτη πόλη στον κόσμο, μα και μιας τεράστιας σειράς έργων των Αρκάδων, που αν μη τι άλλο, πρέπει να βγουν από την αφάνεια και να μας γεμίσουν με τις εικόνες τους.

Αυτό Ακριβώς αποτελεί το στόχο αυτού του Ντοκιμαντέρ.

Της Βασιλικής Σαμουρίδη

Όλη η επικαιρότητα