Εκπαίδευση

Τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται στις πανελλαδικές από το 2020

Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα θα είναι τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι απόφοιτοι Λυκείου για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, εξετάζεται η εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου μόνο με το απολυτήριό τους σε ομάδα σχολών ΑΕΙ/ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης, ο σχεδιασμός οριστικοποιείται στα ακόλουθα εξεταζόμενα μαθήματα:

  • 1. Ελληνική Γλώσσα, για όλους τους υποψηφίους.
  • 2. Δύο μαθήματα, η επιλογή των οποίων θα προσανατολίζει τους μαθητές σε επιστημονικό κλάδο σχολών. Βεβαίως, τα δύο αυτά μαθήματα θα είναι προκαθορισμένα από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Εξετάζεται εάν οι βαθμοί στα δύο μαθήματα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας για τις συνολικές μονάδες κάθε υποψήφιου.
  • 3. Ένα μάθημα επιλογής, το οποίο ο υποψήφιος θα μπορεί να το συνδυάσει με ένα από τα δύο άλλα, ώστε να του δώσει μια εναλλακτική πρόσβαση σε άλλο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα.

Πιο αναλυτικά, με βάση τον σχεδιασμό αυτό

  • Οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα.
  • Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο μαθήματα που τους προσανατολίζουν σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο σχολών. Για παράδειγμα, όσοι στοχεύουν στις φιλολογίες πρέπει να εξετασθούν σε Αρχαία και Ιστορία, ενώ για την πρόσβαση από τις θετικές επιστήμες απαραίτητες είναι η Φυσική και Χημεία. Τα Μαθηματικά είναι απαραίτητα για Πολυτεχνεία και Φυσικό και η Βιολογία το τέταρτο μάθημα για Ιατρικές.
  • Υπάρχει ένα πέμπτο μάθημα το οποίο εάν θέλει ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, με στόχο να διευρύνει τις επιλογές του για σχολές. Για τον λόγο αυτό το ισχύον σύστημα ονομάζεται 4+1. Το σχεδιαζόμενο από το ΙΕΠ σύστημα είναι ακόμη πιο «φιλολαϊκό» καθώς ορίζει ότι το τέταρτο μάθημα θα εξασφαλίζει εναλλακτική πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ανατροπές σχεδιάζονται στο Απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των προφορικών βαθμών στα δύο τετράμηνα και των βαθμών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι βαθμοί των δύο τετραμήνων θα μετρούν κατά 80% στον μέσο όρο και ο βαθμός των εξετάσεων κατά 20%.

Μάλιστα, εξετάζεται μόνο το Απολυτήριο να δίνει πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης, ωστόσο έμπειροι εκπαιδευτικοί παράγοντες ερμηνεύουν την εν λόγω πρόβλεψη ως κενή περιεχομένου ρύθμιση, μόνο για τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε προεκλογικά για ελεύθερη πρόσβαση: «Ουσιαστικά και σήμερα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις χαμηλής ζήτησης σχολές, καθώς εισάγονται υποψήφιοι με 3, 4, και 5…».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα