Κόσμος Οικονομία

Τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι χρηματοδοτούν την Energean για την ανάπτυξη του Καρίς στο Ισραήλ

Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία Χρηματοδότησης ύψους 1,275 δισεκ. δολαρίων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς στο Ισραήλ υπέγραψε με τέσσερις διεθνείς τραπεζικούς ομίλους η Energean Israel, όπως ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas.

Πρόκειται για τις Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim και Societe Generale, οι οποίες έχουν τον ρόλο των MLAs (Mandated Lead Arrangers) στην συμφωνία που αποτελεί την κύρια χρηματοδοτική πηγή για την ανάπτυξη του διαπιστωμένου θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη διάρκεια της επόμενης τριετίας, καθώς η έναρξη παραγωγής από το Καρίς τοποθετείται στις αρχές του 2021.

Η συγκεκριμένη συμφωνία δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (Final Investment Decision – FID) για τη συνολική ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, τα οποία περιέχουν διαπιστωμένα δυνητικά (2C) αποθέματα 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 32,8 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas, δήλωσε σχετικά:

«Η συμμετοχή τεσσάρων διεθνών τραπεζικών ομίλων στη Συμφωνία Χρηματοδότησης συνιστά μία ακόμη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς την Energean και το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ. Οι ταμειακές ροές από την ανάπτυξη του project έχουν διασφαλισθεί σε μακροπρόθεσμη βάση μέσω των ήδη υπογεγραμμένων συμβολαίων με 12 μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στην ισραηλινή αγορά για την προμήθεια συνολικά 4,2 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Επιπλέον, η Energean υπέγραψε με τον διεθνή κατασκευαστικό όμιλο TechnipFMC συμβόλαιο ύψους 1,36 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή Πλωτής Μονάδας Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO). Η Μονάδα θα έχει δυνατότητα για ετήσια παραγωγή 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, παρέχοντας την  προοπτική για επιπλέον παραγωγή φυσικού αερίου στο μέλλον από τις άλλες άδειες που κατέχει η Energean στο Ισραήλ ή από γειτονικά πεδία σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιφερειακή αγορά.

Η Energean βρίσκεται σε διαδικασία άντλησης των υπόλοιπων απαιτούμενων κεφαλαίων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν από την κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE). Παράλληλα, προχωρούμε με το πρόγραμμα περαιτέρω επέκτασης της παραγωγικής μας βάσης και τα σχέδια ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επόμενη φάση ανάπτυξης για την εταιρεία»

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η Energean Oil & Gas υπέγραψε συμφωνία με τέσσερις διεθνείς τράπεζες, για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, καθώς και με την BP, για την επέκταση έως τον Νοέμβριο του 2025 της συμφωνίας πώλησης του πετρελαίου που παράγεται από τη Λεκάνη του Πρίνου.

Όλη η επικαιρότητα