Life Γυναίκα Υγεία

Τέσσερις λόγοι που πονούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ

Ακούστε το άρθρο

Ποια αίτια κρύβονται πίσω από την επώδυνη σεξουαλική επαφή και πώς αντιμετωπίζονται

Σχεδόν το 20% των γυναικών βιώνουν πόνο στον κόλπο κατά την σεξουαλική επαφή, κάτι που τους στερεί την ερωτική απόλαυση. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται κατά διαστήματα ή να είναι χρόνιος και μπορεί να προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα αιτιών όπως κάποια μόλυνση, αλλεργία, αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή ή χρόνιες παθήσεις.

Δυστυχώς συχνά το παράπονο των γυναικών ότι πονούν κατά την επαφή υποβαθμίζεται ή αποδίδεται σε υπερβολές ή ακόμη και ψυχικά νοσήματα, τη στιγμή που τα συμπτώματά τους μπορεί να σχετίζονται με πραγματικά ιατρικά ζητήματα.

Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες σεξουαλικού πόνου:

Μειωμένη ερωτική διέγερση: Κατά την σεξουαλική διέγερση οι κολπικοί ιστοί εκκρίνουν φυσικά λιπαντικά που προστατεύουν τη γυναίκα από τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Χωρίς αυτούς τους προστατευτικούς μηχανισμούς, ο ιστός στο εσωτερικό του κόλπου θα ήταν ξηρός και εύθραυστος. Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις οι γυναίκες συχνά «σφίγγουν τα δόντια» και περιμένουν να ολοκληρωθεί η επαφή.  Αν το βιώνετε αυτό: Ζητήστε τη συμβουλή ενός γυναικολόγου για να διαγνώσει τις αιτίες του σεξουαλικού πόνου. Χρησιμοποιήστε λιπαντικά προϊόντα κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών και της συνουσίας. Επιπλέον ξοδέψτε τουλάχιστον 30 λεπτά σε προκαταρκτικά.

Κολπικός σπασμός: Όταν το σεξ είναι επώδυνο, οι γυναίκες ασυναίσθητα σφίγγουν τους μύες του κόλπου. Ο κολπικός σπασμός είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία, κατά την οποία υπάρχει επίμονη ή επανειλημμένη ακούσια σύσπαση των μυών του κόλπου, καθιστώντας αδύνατη την κολπική διείσδυση.  Αν το βιώνετε αυτό: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Θα σας βοηθήσει η εφαρμογή τεχνικών φυσικοθεραπείας που θα βοηθήσουν στην χαλάρωση και την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής.

Εμμηνόπαυση. Όσο τα οιστρογόνα μειώνονται ο κολπικός ιστός γίνεται λεπτότερος και χωρίς καλή λίπανση. Πέραν της κολπικής ατροφίας παρατηρείται και γενικότερη ατροφία τόσο στα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα  καθώς και την ουρήθρα και το κάτω μέρος της ουροδόχου κύστεως τα οποία μικραίνουν σε μέγεθος. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καθίσταται επώδυνη η κολπική επαφή.  Αν το βιώνετε αυτό:Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο ορμονικής υποκατάσταση ή χρήσης λιπαντικής κρέμας οιστρογόνων.

Αιδυοδυνία. Ο πόνος συχνά περιγράφεται σαν κάψιμο, ακριβώς στην είσοδο του αιδοίου. Αποτελεί μια συχνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια ενόχληση, πόνο ή αίσθημα καύσου στην περιοχή του αιδοίου. Αν το βιώνετε αυτό: Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

via

Όλη η επικαιρότητα