Αγροτικά Ηλεία

Θ. Βασιλόπουλος: Νέα προγράμματα για τις επιχειρήσεις αγροδιατροφής

Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση εργασίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλος με τα μέλη των ομάδων έργου

Συνάντηση εργασίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος με τα μέλη των ομάδων έργου των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας INCUBA και BALKANET.   Το έργο CROSS BORDER AGRIFOOD INCUBATORS (INCUBA)–Διασυνοριακές αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες αποτελεί συνέχεια και κεφαλαιοποιεί αποτελέσματα του στρατηγικού έργου Fooding της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Βασικός σκοπός του έργου είναι η δημιουργία θερμοκοιτίδων για την υποστήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων  του αγροδιατροφικού τομέα. Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ συμμετέχουν  επίσης το επιμελητήριο Ηλείας, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Απουλίας καθώς και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι – CIHEAM που συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία σε επίπεδο Μεσογείου με τίτλο Mediterranean Innovation Partnership (MIP) με κύριο στόχο την υποστήριξη νέων μοντέλων θερμοκοιτίδας.

Οι στόχοι

Η κύρια δράση του έργου είναι η δημιουργία και λειτουργία μιας θερμοκοιτίδας αγροδιατροφικών επιχειρήσεων στην Πάτρα, η οποία θα φιλοξενήσει για διάστημα 3 μηνών 10 καινοτόμες ιδέες προερχόμενες από τον αγροδιατροφικό τομέα με στόχο να εξελίξει τις ιδέες αυτές σε επιτυχημένες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα το έργο αποσκοπεί:

α) στην αναζήτηση και επιλογή καινοτόμων ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα,

β) στην εκπαίδευση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων,

γ) στην διασύνδεση και ταίριασμα επιχειρήσεων με άλλες ΜΜΕ, συνεργατικές και κοινωφελείς επιχειρήσεις,

δ) στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων για καινοτόμες ιδέες, ε) σε δράσεις διασύνδεσης με δυνητικούς επενδυτές. Παράλληλα θα δημιουργηθεί υποστηρικτικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας (Δίκτυο υποστηριζόμενο και από διαδικτυακή πλατφόρμα) με στόχο την ενεργοποίηση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην αλυσίδα της καινοτομίας (Θεσμικοί φορείς, ΜΜΕ, συλλογικά όργανα, ερευνητικά κέντρα, επενδυτές κλπ).

Στο διάστημα των 3 αυτών μηνών οι επιχειρήσεις θα έρθουν σε επαφή με μέντορες και εκπαιδευτές και θα λάβουν καθοδήγηση σε θέματα marketing και επικοινωνίας, επιχειρηματικής δικτύωσης, νέων τεχνολογιών, διοίκησης και διαχείρισης γεωργικών-οικονομικών θεμάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το έργο στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υλοποιείται από κοινού από έξι εταίρους οι οποίοι προέρχονται από τρεις χώρες της περιοχής της Βαλκανικής-Μεσογείου (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία) και εστιάζει  στην βελτίωση του δυναμικού καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, αντιμετωπίζοντας κάποιες από τις κοινές προκλήσεις της περιοχής.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ενδελεχής συζήτηση αναφορικά με τις επικείμενες δράσεις των δύο έργων και διερευνήθηκε η δυνατότητα  εμπλοκής και ενεργοποίησης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Ελλάδας στη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα δύο έργα για την δημιουργία δικτύων μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αγροδιατροφής και την ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών.

Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες ανάδειξης των παραγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω της  αξιοποίησης του  σήματος προσδιορισμού της περιφερειακής ταυτότητας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την αγροδιατροφή που επίκειται να αναπτυχθεί μέσω του έργου INCUBA.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλου Θεόδωρου, ο υπεύθυνος των δύο έργων κ. Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας, και τα μέλη των ομάδων έργου κα. Νικολούτσου Πελαγία (INCUBA), κ. Κλωνάρης Διονύσιος (INCUBA), κα. Σωτηροπουλου Αικατερίνη (BALKANET).

Όλη η επικαιρότητα