Κόσμος

Θα διεκδικήσει η Άγκελα Μέρκελ και τέταρτη θητεία;

666fac71c496a20e43ccf7a372970340.jpg
Ακούστε το άρθρο
Θολό παραμένει το τοπίο όχι μόνον στους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά ακόμη και εντός της ένωσης των χριστιανικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Ούτε η πρόεδρος της CDU και καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά ούτε και ο πρόεδρος της βαυαρικής CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τα σχέδιά τους ενόψει των επόμενων ομοσπονδιακών εκλογών. Μιλώντας σε εκπομπή του ZDF, ο βαυαρός πρωθυπουργός επισήμανε μεν ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει ως επικεφαλής το κόμμα του στις ομοσπονδιακές εκλογές, εντούτοις δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά. 

Θα προσκληθεί η Α. Μέρκελ στο συνέδριο της CSU; 

Επιπλέον άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν θα προσκαλέσει την καγκελάριο στο συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών στις αρχές Νοεμβρίου. Μολονότι κατά τα ειωθότα η CSU προσκαλεί τον ή την πρόεδρο του αδελφού κόμματος στο συνέδριό της -αντιστρόφως φυσικά και η CDU τον πρόεδρο της CSU- δεν αποκλείεται αυτή τη φορά η παράδοση αυτή να μην τηρηθεί. Διότι το προσφυγικό επέφερε βαρύ πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών. 

Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 μάλιστα το κλίμα μεταξύ των δυο αδελφών κομμάτων ήταν σχεδόν ψυχροπολεμικό, με τον Χορστ Ζέεχοφερ να έχει επικρίνει ανοιχτά και με σφοδρότητα την Α. Μέρκελ για τις επιλογές της στο προσφυγικό. Βασικό σημείο διαφωνίας είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου που ζητούν οι Χριστιανοκοινωνιστές στον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να υποδέχεται ετησίως η Γερμανία. Η καγκελάριος από την πλευρά της απορρίπτει δεσμευτικούς αριθμούς.

Όσον αφορά τον έτερο δυνητικό υποψήφιο των Χριστιανοκοινωνιστών, υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο ίδιος διέψευσε τη σχετική φημολογία που τον θέλει να εγκαταλείπει τη Βαυαρία προς όφελος της ομοσπονδιακής πολιτικής αρένας, επισημαίνοντας ότι επιθυμία του είναι να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της Βαυαρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρκους Ζέντερ έχει επικρίνει επανειλημμένως την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας, έχοντας ταχθεί παλαιότερα υπέρ της συντεταγμένης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. 

Όλα «δείχνουν» Μέρκελ
 

Η Άγκελα Μέρκελ, από την άλλη πλευρά, προτάθηκε από την περιφερειακή οργάνωση της CDU στο Μεκλεμβούργο-Πομεραμία στην οποία και ανήκει, εκ νέου για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Σε σχετικό ερώτημα του dpa εάν αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, ο πρόεδρος της περιφερειακής οργάνωσης Λόρεντς Καφιέ απάντησε, «φυσικά, ειδάλλως η ίδια δεν θα επέτρεπε να προταθεί». Εντούτοις σε συνεδρίαση του προεδρείου της CDU χθες Δευτέρα, η ίδια δεν θέλησε να τοποθετηθεί και να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα εάν θα είναι τελικώς υποψήφια. Σε περίπτωση βέβαια που θέλει να παραμείνει πρόεδρος της CDU, τότε η απόφαση και για την καγκελαρία θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη: διότι η ίδια έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θεωρεί αλληλένδετα τα δυο πόστα. 

Πάντως και παρά τη διαμάχη για την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα στελέχη της CSU εκφράζονται υπέρ μιας νέας υποψηφιότητά της. «Εάν η Άγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να είναι εκ νέου υποψήφια, τότε έχει την πλήρη στήριξή μου», είπε η επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών στην ομοσπονδιακή Βουλή Γκέρντα Χάσελφελντ. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος της CSU Έρβιν Χούμπερ. «Έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, είναι η καλύτερη ηγέτιδα του κεντρώου χώρου στη Γερμανία και συνεπώς η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία στις ομοσπονδιακές εκλογές». 

dpa, Κώστας Συμεωνίδης 

Deutsche Welle

Όλη η επικαιρότητα