Συνεντεύξεις

«Θα έχουμε δήμους δύο και τριών ταχυτήτων!…»

giannaros.jpg
Ακούστε το άρθρο

H Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου θα είναι παρούσα για ακόμα μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου. Ο Χρήστος Γιάνναρος, αν και νέος ηλικιακά, μετράει ήδη αρκετά «χιλιόμετρα» στα κοινά και δίνει το «στίγμα» της πολιτικής που θα ασκήσει κατά την επόμενη πενταετία στην Tοπική Αυτοδιοίκηση σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

 

Πόσο εύκολο ήταν αυτή τη φορά με 8 υποψήφιους στον δήμο Πύργου να καταφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση να είναι παρούσα στο νέο δημοτικό συμβούλιο;

Σε αυτές τις εκλογές προσπαθήσαμε σαν υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση να συνδέσουμε τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις Ευρωεκλογές που υπήρχαν εκείνη την περίοδο και να ζητήσουμε την ψήφο του Πυργιώτικου λαού έτσι ώστε από την επόμενη μέρα των εκλογών να οργανώσουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση, την πάλη, είτε είμαστε δημοτική αρχή είτε όχι, ώστε να διεκδικήσουμε πράγματα για τους συμπολίτες μας και για τον τόπο μας, για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, όπως είναι τα ζητήματα της δουλειάς, της υγείας, της παιδείας, όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν κάθε συμπολίτη μας. Καταλαβαίνετε –και το ζήσαμε όλοι– ότι η κατάσταση με τους πολλούς υποψηφίους δεν έδινε τη δυνατότητα να συζητήσεις πολιτικά με τους συμπολίτες μας και να ψηφίσεις πολιτικά. Δώσαμε τη μάχη μας με τα αποτελέσματα που είχαμε, όμως ούτε τελειώσαμε ούτε ξεκινήσαμε την πορεία μας από τις εκλογές.  Ζητήματα που ανοίξαμε και προεκλογικά, θα προσπαθήσουμε να τα ανοίξουμε στο δημοτικό συμβούλιο από τις πρώτες συνεδριάσεις, έτσι ώστε  να βελτιωθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας στην περιοχή του Πύργου.

Η «μομφή» που προσάπτεται στη Λαϊκή Συσπείρωση και κατ’ επέκταση στο ΚΚΕ είναι ότι ακόμα και στις δημοτικές εκλογές προσδίδει ευρύ πολιτικό χαρακτήρα και δεν επικεντρώνεται στα τοπικά προβλήματα κάθε περιοχής. Τι απαντάτε σε αυτό;

Η προηγούμενη τετραετία έδωσε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να βγάλουν συμπεράσματα για τη λογική του Καλλικράτη και να αντιληφθούν ότι αυτά που έλεγε η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ και στις προηγούμενες εκλογές, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, τα είδαν στην πράξη. Να δούνε ότι και το επόμενο διάστημα πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την τοπική Διοίκηση σαν φορομπηχτικό μηχανισμό, με τρανό παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και ότι θα περάσει στους δήμους για να γίνουν έργα. Αυτό σημαίνει ότι «κόβονται» οι ΚΑΠ, συνεπώς θα έχουμε δήμους δύο και τριών ταχυτήτων, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα ίδια οι δημότες του Πύργου με τους δημότες της Εκάλης ή του Ψυχικού. Ταυτόχρονα θα βάλουν τις δημοτικές υπηρεσίες να υφαρπάζουν τον ΕΝΦΙΑ από τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα έχουν να τον πληρώσουν. Αυτό είναι καθαρά πολιτικής λογικής ζήτημα και έχει να κάνει με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, όπως και όλα τα άλλα ζητήματα που αντιμετώπισε η τοπική διοίκηση το προηγούμενο διάστημα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, τα δημόσια έργα, η φοροληστεία σε όλα τα επίπεδα, κ.ά.

Όσον αφορά το θέμα των απορριμμάτων, υπήρχε άλλη λύση εκτός από τη μεταφορά εκτός Ηλείας με έκτακτη χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ;

Όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα ενώ έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, οι λύσεις δεν είναι πολλές. Εκεί που κρίνεται ο καθένας το τι έχουμε φροντίσει να κάνουμε εγκαίρως πριν φτάσουμε στο απροχώρητο. Στη φάση που βρισκόταν ο Πύργος, όχι μόνο τώρα, αλλά κατά διαστήματα (Χριστούγεννα, Πάσχα) θα έπρεπε η κεντρική εξουσία να πάρει την ευθύνη ώστε να φύγουν τα σκουπίδια από την πόλη του Πύργου και να μην κινδυνεύει  η δημόσια υγεία. Έλληνες πολίτες είμαστε, πληρώνουμε φόρους στο κράτος και θέλουμε δημόσια υγεία και καθαριότητα.  Αυτό που είπαμε στη συνάντηση των εκλεγμένων αμέσως μετά τις εκλογές, ότι θα πρέπει να ζητήσουμε χρήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων από την κεντρική εξουσία. Δε γίνεται να πληρώνουμε οι δημότες του Πύργου τόσα σημαντικά κόστη και βάρη για τη μεταφορά των απορριμμάτων είτε στη Φυλή είτε στη Ναυπακτία είτε οπουδήποτε αλλού. Όταν παίρνουν προκαταβολές από τους ΚΑΠ, τότε το επόμενο διάστημα θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη βαθιά και θα προετοιμάσουν τη διαδικασία για την αύξηση των δημοτικών τελών και διάφορα άλλα μέτρα που θα πάρει η δημοτική αρχή. Έπρεπε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση και να πάρουν ταυτόχρονα αποφάσεις για την επίλυση του προβλήματος, διότι σε λίγο καιρό θα ξαναγεμίσουμε σκουπίδια.

Όμως αν κάθε πόλη ζητούσε έκτακτη χρηματοδότηση, το κράτος θα είχε πρόβλημα, σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά δεν είναι σε καλή κατάσταση…

Κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης την έχει η κεντρική εξουσία, για αυτό και ζητάμε την έκτακτη χρηματοδότηση κεντρικά. Αν το πρόβλημα ήταν τοπικό, το πρόβλημα θα το είχε μόνο η δημοτική αρχή του Πύργου, κι όχι η Τρίπολη, η Ζάκυνθος, η Καλαμάτα, η Πάτρα κλπ. Δυστυχώς το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, με εξαίρεση ίσως την Αττική, είναι έντονο σε όλη την Ελλάδα και το βασικό μερίδιο ευθύνης το έχει η κεντρική εξουσία. Αυτή έπρεπε να έχει φροντίσει με τις υπηρεσίες που έχει ώστε να έχουν προχωρήσει με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στο περιβάλλον, ώστε να μην πληρώνουμε διπλό και τριπλό το κόστος των σκουπιδιών.  Κατανοητή η κατάσταση που αναφέρετε, από εκεί και πέρα όμως πρέπει εμείς να αποφασίσουμε αν θα ζούμε με τα ψίχουλα ή με ό,τι έχει σκοπό να μας “πετάει” η κεντρική εξουσία ή να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν και δικαιούμαστε. Εμείς λέμε ότι θα έπρεπε και η προηγούμενη και η νέα δημοτική αρχή αλλά και οι συμπολίτες μας να διεκδικούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Κι εκεί πρέπει να βάζουμε τον πήχη. Αυτά διεκδικούμε και να μην πηγαίνουμε πίσω ανάλογα με τους συσχετισμούς δυνάμεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Η προωθούμενη λύση του δεματοποιητή στην Τριανταφυλλιά σάς βρίσκει σύμφωνους;

Για μας δεν είναι λύση η δεματοποίηση. Είναι όπως η νοικοκυρά που σκουπίζει στην αυλή και βάζει τα σκουπίδια κάτω από ένα χαλί, γιγαντώνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα. Έχουμε την εμπειρία από το Ποτόκι κι από τις διπλανές περιοχές. Μέσα στο καλοκαίρι έπιασε φωτιά στα δέματα στην Πύλο και κινδύνευσαν περιοχές, ενώ συντελέστηκε τεράστιο οικολογικό έγκλημα με σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή. Με τη δεματοποίηση ελλοχεύει τέτοιος κίνδυνος. Και είναι ζήτημα που στη νότια Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν θα έπρεπε καν να προωθηθεί.

Δεν είναι καλύτερη λύση από τη χωματερή;

Σίγουρα, από την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων είναι καλύτερο. Είναι το μη χείρον βέλτιστον, αλλά κατά την άποψή μας δεν είναι λύση. Σαν Παράταξη, δεν πήγαμε στο Ποτόκι να αποτρέψουμε τις ενέργειες που είχε κάνει η δημοτική αρχή παρότι επαναλαμβάνω, δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Το ζήτημα με την Τριανταφυλλιά, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες που παρακολουθούμε και τη γνώση που έχουμε, δεν είναι κατάλληλος  ο χώρος. Έχουμε εκφράσει ενστάσεις για αυτό. Αυτά είναι ζητήματα που μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε. Δεν είμαστε κάθετοι. Κάθετοι είμαστε στο ότι πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να φροντίσουν  με τους κατάλληλους επιστήμονες να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και το κατάλληλο μέσο που δεν θα βλάπτει τη ζωή των συμπολιτών μας.

 

Ποια είναι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης;

Πρότασή μας είναι η ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Με νέες επιστημονικές μεθόδους και με την τεχνολογική ανάπτυξη που υπάρχει, μπορούμε να φτάσουμε στο 60 με 70% των απορριμμάτων. Σε αυτή τη φάση μπορεί να μοιάζει ουτοπικό, αλλά άμεσα στο 30% με 40% μπορεί να γίνει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και μέθοδοι κομποστοποίησης που μπορούν να μειώσουν τον όγκο. Το 15% που θα μένει των υπολειμμάτων, με την ανάπτυξη της επιστήμης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιφερειακό επίπεδο ΧΥΤΥ όπου θα πηγαίνουν και θα τα επεξεργάζονται. Όχι ανά νομό και όχι ανά δήμο. Για αυτό λέμε ότι έχει την ευθύνη η κεντρική εξουσία. Το Βασικότερο είναι προχωρήσει η ανακύκλωση μέσα από δημόσιο φορέα, διότι υπήρχε και η εμπειρία της «Ανακύκλωση ΑΕ» και βλέπετε τι ανακύκλωση γίνεται παρότι πληρώνουμε τέλη ανακύκλωσης και παίρνουν κρατικές επιχορηγήσεις.

Το εργοστάσιο απορριμμάτων δεν θα λύσει το πρόβλημα;

Υπό το πρίσμα ότι δεν θα υπάρχουν σκουπίδια στην πόλη ναι. Όμως αν δούμε τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, μιλάμε για κοστοβόρα διαχείριση, περισσότερο κι από τη μεταφορά σε άλλους ΧΥΤΑ. Το κόστος θα είναι τέτοιο  που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν  οι πολίτες στα αυξημένα δημοτικά τέλη. Όταν οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 150 ευρώ τον τόνο, καταλαβαίνετε ότι τα χρήματα είναι πολύ μακριά από την οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι συμπολίτες μας σήμερα.

Οι κοινωνικές δομές δεν είναι μόνο τοπικό πρόβλημα

Σε ποια τοπικής φύσης προβλήματα του δήμου Πύργου θα επικεντρώσει τη δράση της η Λαϊκή Συσπείρωση; (κοινωνικές δομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ)

Ακόμα κι αυτά τα ζητήματα δεν είναι τοπικής φύσης. Αφορούν μεν την πόλη του Πύργου, αλλά οι κοινωνικές δομές δεν είναι τοπικό πρόβλημα. Όπως δεν είναι τοπικό πρόβλημα η πρόσβαση που θα έπρεπε να έχει η νεολαία και όλες οι άλλες κοινωνικές ομάδες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Δεν είναι τοπικό πρόβλημα η υγεία, τα φάρμακα, τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα στην παιδεία και στη μόρφωση. Εμείς θα παλέψουμε για όλα αυτά και θα διεκδικήσουμε πράγματα για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Να έχει ρεύμα και νερό το σπίτι, να μπορεί το παιδί να τρέφεται και να πάει στο σχολείο να μορφώνεται και να αθλείται, να έχει πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο του, να παρθούν μέτρα ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα των ναρκωτικών, όλα αυτά που θα έπρεπε να παρέχει μια ευνομούμενη κοινωνία στους πολίτες της. Θα τα θέτουμε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά πρώτα και κύρια θα πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού παράγοντα ώστε να διεκδικήσει δομές κα υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες του.

 

Πιστεύετε ότι με το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό οι πολίτες θα ωφεληθούν ή θα ζημιωθούν;

Αυτό που βλέπουμε είναι ένα σχέδιο να εκχωρηθούν οι δημόσιες εκτάσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό όμως έχει να κάνει με τη βούληση του λαϊκού παράγοντα. Αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν αυτήν την πολιτική, όχι μόνο δεν θα έχουμε πρόσβαση στις παραλίες, αλλά θα τις βλέπουμε με το κιάλι! Δάση, θάλασσες και ορεινοί όγκοι είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτό. Στο νομό μας το υδάτινο στοιχείο είναι πιο έντονο και ιδιαίτερης ομορφιάς. Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και αυτό είναι που θέλουν να πάρουν οι μεγάλοι όμιλοι που θέλουν να μονοπωλήσουν το κομμάτι.

 

Στον Πύργο υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια εγκαταλελειμμένα και υπό κατάρρευση. Ποια είναι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και του μηχανικού Χρήστου Γιάνναρου για την αξιοποίησή τους προς όφελος των δημοτών;

Επειδή είναι ένα θέμα που προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε στις εκλογές, υπάρχουν όντως πολύ όμορφα κτίρια που μπορούν να τονίσουν και την παράδοση και την ιστορία της πόλης και φυσικά να αξιοποιηθούν έτσι ώστε ζητήματα κοινωνικών δομών που προαναφέρατε, να είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν. Θα πρέπει αυτά τα κτίρια να τα πάρει ο δήμος, να τα συντηρήσει –ορισμένα είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή με τις φθορές που έχουν – και να αξιοποιηθούν ώστε να μιλάμε για δημόσια υπνωτήρια για όσους συνανθρώπους μας δεν έχουν στέγη, να οργανωθούν συσσίτια για την τροφή του. Με μια καλύτερη οργάνωση θα μπορούσαν  να χρησιμοποιηθούν ώστε να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καλή διάθεση και θέληση να υπάρχει από τη δημοτική αρχή και όλα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Άλλωστε έντονο είναι και το πρόβλημα στα σχολεία. Άλλα λειτουργούν σε λυόμενα, άλλα όπως το 9ο δημοτικό υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Με τις απαραίτητες φροντίδες θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας παιδικός σταθμός ή ένα νηπιαγωγείο, μια που είναι και έντονο το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αρκεί η κεντρική εξουσία και η δημοτική αρχή να σκύψουν με φροντίδα στα προβλήματα των συμπολιτών.

Τι σημαίνει για το ΚΚΕ η νίκη του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα;

Η τοπική Διοίκηση εξαρτάται άμεσα από την κεντρική εξουσία και τις διαθέσεις της. Αλλά σημασία έχει και ο τρόπος που θέτεις τα ζητήματα και πώς τα παλεύεις. Είναι σημαντικό για μας που έχουμε 4 δημάρχους συνολικά στην Ελλάδα από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Φυσικά ξεχωρίζει η Πάτρα ως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να είναι δήμος-παράδειγμα προς όλη τη χώρα.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα