Θα φιλοξενήσουμε τελικά πρόσφυγες στην Ηλεία;

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα της κυβέρνησης για εκτόνωση της προσφυγικής κρίσης, με τα μέτρα αποσυμφόρησης να τίθενται σε άμεση εφαρμογή και τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας ειδικός συντονιστής ορίστηκε  ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Τις τελευταίες 15 ημέρες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρά σχέδιο για τη μετακίνηση τις επόμενες 3- 4 εβδομάδες τουλάχιστον 3.000 ατόμων από τα κέντρα υποδοχής των νησιών εκτός από τους περίπου 800 που μεταφέρθηκαν από Σάμο και Μυτιλήνη, την περ. Τρίτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των μεταναστών που έφτασε στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος ήταν 2.214 άτομα ενώ το διάστημα 7-13 Οκτωβρίου ο αριθμός τους ήταν 1.649 άτομα.
Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις με τους επιτελείς να αγωνιούν για μια παρόμοια εξέλιξη και φέτος με τα νησιά να έχουν ήδη αρνητικό ρεκόρ τετραετίας για τον αριθμό όσων βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας  οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 34.500.

 

Έντονη φημολογία και για την περιοχή μας

 

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη βρίσκεται  η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και  μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν.

Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.

Για την περιοχή μας όπως είχαμε αναφέρει  έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξενοδόχους οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με το Υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθούν για τους όρους της σύμβασης.

Όμως τις τελευταίες ημέρες η έντονη κινητικότητα   σε κάποια ξενοδοχεία της περιοχής του Πύργου αλλά και σε άλλο Δήμο , έχει φουντώσει τις φήμες ότι ίσως πολύ σύντομα και υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας έχουμε αφίξεις…

Φυσικά κανείς δεν ανακοινώνει επίσημα κάτι. Πάντως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο οποίος ήταν ο μόνος φορέας που κλήθηκε να συμμετάσχει επίσημα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει καμία ενημέρωση ούτε της έχει ζητηθεί η συνδρομή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά  την διάρκεια της σύσκεψης , το σχέδιο που ανακοινώθηκε στους Περιφερειάρχες , ήταν η πρόθεση του Υπουργείου για  εγκατάσταση 500 έως 1000 αλλοδαπών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Οπότε σύντομα θα έχουμε τις οποίες εξελίξεις…