Αγροτικά

Θα πρέπει να «τρέξουν» οι αγρότες για τα δικαιώματα

img_1373.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με αργούς ρυθμούς προσέρχονται οι παραγωγοί στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών Πύργου  για την υποβολή αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων,  με αποτέλεσμα  να εκφράζονται φόβοι από τους υπεύθυνους πως ο χρόνος που απομένει έως και τον Ιούνιο να μην επαρκεί  για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που απαιτείται για κάθε καλλιεργητή γης και κτηνοτρόφο. 

Το τόσο σύνθετο αυτό  έργο, στοχεύει  στην πλήρη διασφάλιση των παραγωγών και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων, άρα και του εισοδήματός τους, για την εξαετία 2015-2020. 

Υπολογίζονται ότι στην ευρύτερη περιοχή  της ορεινής και νότιας Ηλείας θα πρέπει να προβούν στην διαδικασία αυτή πάνω από 8000.

«Με βάση την ροή που υπάρχει έως σήμερα σε καθημερινή βάση εκτιμάμε ότι ο χρόνος που απομένει αν άμεσα δεν ενεργοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών  για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία και αυτό κατά συνέπεια σημαίνει ότι θα χάσουν για τα έξι επόμενα χρόνια τις επιδοτήσεις», επεσήμαναν οι  υπεύθυνοι σύμβουλοι του γραφείου «Γαία Επιχειρείν» στον Πύργο  κύριοι  Άλκης Κωνσταντόπουλος και Κώστας Μιχαλόπουλος.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέρχονται οι ίδιοι ή μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, ο οποίος αντιπρόσωπος θα πρέπει απαραίτητα να αναγνωρίζει τα αγροτεμάχια με ακρίβεια στον ψηφιακό χάρτη.

Η αίτηση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε υπολογιστή, δηλαδή και η καταχώρηση των αγροτεμαχίων με τις καλλιέργειες αλλά και η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων παρουσία του παραγωγού. 

 Κτηνοτρόφοι           

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει έως την άλλη εβδομάδα να έχουν προχωρήσει στην δήλωση των ζώων που έχουν, με βάση τις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου  να κάνει ο οργανισμός μία πρώτη εκτίμηση του ζωικού κεφαλαίου που έχει ο καθένας για να προχωρήσει στην κατανομή των βοσκότοπων βάσει των οποίων θα δοθούν οι ενισχύσεις.  Για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εντάσσεται στους επιλέξιμους ένας βοσκότοπος  αναμένεται αναλυτική εγκύκλιος από το Υπουργείο.                                                                                                                             

Παναγιώτης Παυλόπουλος                                            

paylopoulos2004@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα