Αρθρογραφία

Θα βρέξει ή δεν θα βρέξει; Και πόσο νερό θα κατεβάσει;

sasasa.png
Ακούστε το άρθρο

Τα φρεάτια είναι ειδικές κατασκευές που επιτρέπουν την αποβολή των υδάτων, ομβρίων (δηλαδή της βροχής) ή και λυμμάτων από την επιφάνεια προς το υπέδαφος.

Η κατασκευή τους είναι πολύπλοκη καθώς πρέπει να υπολογιστούν προκαταβολικά τα μεγέθη και ο όγκος νερού που πρέπει να δεχθούν.

Πολλές φορές οι πραγματικές ποσότητες νερού που δέχεται το φρεάτιο είναι πολύ μεγαλύτερες γι’αυτό και στους δρόμους, ειδικά στη διάρκεια της βροχής, της καταιγίδας ή της μπόρας βλέπουμε ποταμάκια να τρέχουν παράλληλα με τα πεζοδρόμια αφού τα φρεάτια δεν έχουν τη δυνατότητα ν’απομακρύνουν τα νερά με την ανάλογη ταχύτητα.

Βεβαια, ισχύει ότι πολλές φορές τα φρεάτια κυρίως αυτά των δρόμων δεν δέχονται μόνο νερά αλλά και άλλα αντικείμενα, σκουπίδια, φύλλα, κλαδιά και δυστυχώς στομώνουν με αποτέλεσμα τα νερά.

να μην έχουν πια τρόπο διαφυγής και να λιμνάζουν πάνω τους.

Όταν συμβαίνει αυτό, μιλώντας πάντα για τα φρεάτια των δρόμων, καλστείται η πολιτική προστασία από το Δήμο που αναλαμβάνει το ξεβούλωμα του φρεάτιου.

Τι γίνεται όμως όταν το λιμνάζων νερό δε σταματάει μόνο πάνω από το φρεάτιο;

Όταν η καταιγίδα είναι τόσο δυνατή και διαρκής που πλυμμηρίζει ο κόσμος; Υπόγεια, ισόγεια, καταστήματα; Καταστρέφονται περιουσίες, η πυροσβεστική δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στις κλήσεις, κλάματα, στεναχώρια και λίγα λέμε…

Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο και πότε θα βρέξει για να προνοήσουμε και να προετοιμαστούμε.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο μηχανικός σχεδίασε και εκτέλεσε σωστά το σύστημα των φρεατίων και υδροροών του πολύτιμου σπιτιού μας.

Είναι σημαντική ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση στην περίπτωση που αντιληφθούμε πως τα λιμνάζοντα εισβάλλουν στο χώρο μας. Φυσικά και είναι χρήσιμο να προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε πλημμύρες. Είναι όμως χρήσιμο, συχνά και έξυπνο να ζητούμε τη βοήθεια των ειδικών επαγγελματιών που γνωρίζουν και αντιμετωπίζουν στοχευμένα τέτοιες καταστάσεις.

Οι κύριοι των αποφράξεων (δείτε Αποφράξεις Ανδρώνης) φυσικά είναι οι καταλληλότεροι να βοηθήσουν, συχνότερα δε, να αναλάβουν την άντληση των υδάτων από πλημμύρα, μπόρα ή υπερχείληση.

Διαθέτουν τα μέσα, είναι εκπαιδευμένοι, έχουν αντιμετωπίσει και άλλες φορές ίδια ή παρόμοια ατυχή συμβάντα.

Αυτοί είναι σίγουρο πως θα δείξουν ετοιμότητα και αξιοπιστία, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που χρειάζεται καθώς διαθέτουν πράγματι τον κατάλληλο εξοπλισμό, συχνά της τελευταίας τεχνολογίας και επιπλέον ασχολούνται με διακριτικότητα κι ευαισθησία.

Αντί λοιπόν να πασχίζουμε μόνοι και απελπισμένοι, αντί να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις οδηγούμενοι από τη στεναχώρια μας που βλέπουμε την περιουσία μας να καταστρέφεται και κανέναν ουσιαστικά να βοηθάει να τη σώσουμε, πριν βρεθούμε με γαλότσες και φτυάρια να προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα, ας μαζέψουμε το τελευταίο κομμάτι ψυχραιμίας και ας καλέσουμε τους επαγγελματίες τεχνικούς της εταιρείας αποφράξεων.

Η ανταπόκριση τους είναι άμεση ίσως τόσο όσο και της πυροσβεστικής, η βοήθειά τους είναι σημαντική αφού γνωρίζουν τι κάνουν και το αποτέλεσμα έρχεται γρηγορότερα απ’οτι αν το κάναμε μόνοι μας. Στο κάτω κάτω αυτοί είναι οι ειδικοί, είναι η δουλειά τους.

Όλη η επικαιρότητα