Ελλάδα

Θάνατος 16χρονης στους Αγίους Σαράντα: Αθωώθηκε ο ταξιτζής που δικάστηκε για τη δολοφονία της

Ακούστε το άρθρο

Αθώος κρίθηκε ο ταξιτζής που κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε την 16χρονη μαθήτρια στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, κατά την μεταφορά της από εκεί στο σπίτι της στα Γιάννενα.

Μετά από προσωρινή κράτηση περίπου 12 μηνών, ο άντρας κρίθηκε ομόφωνα αθώος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας, όπως ενημερώνει το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια που τον εκπροσώπησε.

«Ο κατηγορούμενος ήταν προσωρινά κρατούμενος για περίπου 12 μήνες με σύμφωνη γνώμη ανακριτού και εισαγγελέως του Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων και διασύρθηκε ακραία από σειρά τηλεοπτικών εκπομπών με παρουσία και δικηγόρων πολιτικής αγωγής, όπου καταρρακώθηκε το τεκμήριο αθωότητός του», αναφέρει χαρακτηριστικά το δικηγορικό γραφείο στην ανακοίνωσή του.

alvania-taksitzis-athoos
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα αθώος
alvania-thanatos-taxi
Η 16χρονη Κωνσταντίνα Αναγνώστου

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 15 Νοεμβρίου του 2014, η 16χρονη τότε μαθήτρια Κωνσταντίνα Αναγνώστη πέθανε αιφνίδια μετά από επίσκεψη ρουτίνας σε οδοντιατρείο της Αλβανίας.

Το κορίτσι κατέρρευσε μέσα στο ταξί του κατηγορούμενου, ενώ την μετέφερε στο σπίτι της στα Γιάννενα.

Δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο πατέρας της 16χρονης αναζητούσε το πώς πέθανε το παιδί του, η εισαγγελία Ιωαννίνων άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο παραλείψεως κατά του οδηγού ταξί που είχε μεταφέρει την άτυχη κοπέλα στους Αγίους Σαράντα και πίσω.

Από την πλευρά του ο οδηγός ταξί, που φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τη μητέρα της Κωνσταντίνας, εξεταζόμενος από τις αλβανικές αρχές, την ημέρα του συμβάντος, υποστήριξε πως τίποτα δεν προμήνυε τα όσα ακολούθησαν.

To protothema.gr είχε αποκαλύψει απόσπασμα από την κατάθεσή του, στις αρμόδιες αρχές στους Αγίους Σαράντα, όπου είχε πει:

«Στις 14 Νοεμβρίου του 2014 πήγα στην Αλβανία από τα Ιωάννινα. Στους Αγίους Σαράντα έφτασα στις 19:00 το απόγευμα. Μαζί μου είχα πάρει και την 16χρονη Κωνσταντίνα και αφού εισήλθαμε στο αλβανικό έδαφος, την πήγα στον παππού της.
Στις 15 Νοεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, πήρα την Κωνσταντίνα από τον παππού της καθώς έπρεπε να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη ρουτίνας σε οδοντίατρο, στους Αγίους Σαράντα. Την πήγα στους Αγίους Σαράντα και εκεί η Κωνσταντίνα πήγε πρώτα να φτιάξει τα μαλλιά της σε κάποιο κομμωτήριο. Της είπα ότι θα την περίμενα στο οδοντιατρείο. Η επίσκεψη στην οδοντιατρική κλινική κύλησε ομαλά. Η Κωνσταντίνα δεν πονούσε, ούτε της χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο.
Ξεκίνησα μαζί με την Κωνσταντίνα για να επιστρέψουμε στα Ιωάννινα. Κατά την επιστροφή η Κωνσταντίνα δεν αισθάνθηκε καλά. Έσφιγγε τα χέρια και τα δόντια. Της έριξα νερό όμως εκείνη έχασε τις αισθήσεις της και την πήγα κατευθείαν στο νοσοκομείο, όπου δεν μου επέτρεψαν να μπω μέσα. Μετά από λίγο, οι γιατροί μου είπαν ότι η Κωνσταντίνα απεβίωσε
».

Τι έγινε στο δικαστήριο

Σύμφωνα με το epirus-tv.gr, χθες κατά την διάρκεια της δίκης κατέθεσε ο τελευταίος μάρτυρας και απολογήθηκε ο κατηγορούμενος, με τον Εισαγγελέα της Έδρας να σημειώνει πως δεν προκύπτει από τα στοιχεία ότι η κοπέλα μεταφέρθηκε στην Αλβανία προκειμένου να υποβληθεί σε έκτρωση, όπως είχαν υποστηρίξει κάποιες πληροφορίες, προτείνοντας την αθώωση του κατηγορουμένου.

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας ανακοίνωσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία το κορίτσι, είτε υποβλήθηκε σε γυναικολογική επέμβαση είτε όχι, ο κατηγορούμενος δεν φέρει καμία ευθύνη και κρίθηκε ομόφωνα από την Έδρα αθώος.

Κατά την απολογία του περιέγραψε στους δικαστές τι είχε συμβεί μέσα στο αυτοκίνητό του: «Με το ΙΧΕ αυτοκίνητό μου ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα .Η Κωνσταντίνα καθόταν στο πίσω κάθισμα, ήταν ευδιάθετη και άκουγε μουσική. Ξαφνικά είδα να της πέφτουν τα ακουστικά και να λιποθυμά. Αμέσως σταμάτησα κατέβηκα και της έριξα νερό προσπαθώντας να τη συνεφέρω, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνω. Την μετέφερα στο νοσοκομείο στους Αγίους Σαράντα στις 2.30 και στη συνέχεια κάλεσα την Αστυνομία και ενημέρωσα τη μητέρα της» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με την οικογένεια της 16χρονης, υποστήριξε ότι απλά γνώριζε τη μητέρα της, γνώριζε ότι ήταν χωρισμένοι οι γονείς του κοριτσιού και η σχέση του ήταν ακριβώς όμοια με τη σχέση που διατηρούσε με όλους τους πελάτες του, τους οποίους εξυπηρετούσε με το ταξί του για τις μετακινήσεις τους.

Δήλωσε άγνοια για το ποιος ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας, αφού όπως σημείωσε κατά την απολογία του όταν πήγε το κορίτσι στο νοσοκομείο και αφού ενημέρωσε την Αστυνομία και τη μητέρα της, εκείνος έφυγε για να πάει στο αστυνομικό τμήμα και έτσι δεν είδε ποιοι συγγενείς έφτασαν πρώτοι στο νοσοκομείο. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι πήγε την 16χρονη για έκτρωση και δήλωσε άγνοια για τους λόγους όλων όσων ισχυρίζεται ο πατέρας της.

«Η Κωνσταντίνα έτυχε να καταρρεύσει στα δικά μου χέρια, ήταν ένα τυχαίο γεγονός» είπε χαρακτηριστικά .

Αναστάτωση προκλήθηκε στη δικαστική αίθουσα όταν μετά το τέλος της απολογίας του κατηγορουμένου ο πατέρας της 16χρονης ξέσπασε φωνάζοντας: «φονιά, πες την αλήθεια τι έκανες στο κορίτσι μου, 5 χρόνια βασανίζεις την ψυχή της δεν λες την αλήθεια» με τους δικαστές να δίνουν εντολή για την απομάκρυνσή του από την αίθουσα.

Όλη η επικαιρότητα