Ελλάδα

Θάνατος Ζακ Κωστόπουλου: Τι λένε οι αστυνομικοί και τα ερωτήματα που γεννώνται

Ακούστε το άρθρο

«…Έτρεχε προς τους πολίτες με ένα κομμάτι τζαμί στα χέρια… Διαβιβάσαμε στο κέντρο ότι προσπαθούμε να δεσμεύσουμε το άτομο… Τρέξαμε να τον σταματήσουμε… Προσπαθήσαμε με την αστυνομική ράβδο να τον ακινητοποιήσουμε και να του πάρουμε το γυαλί ενώ έπρεπε να βάλουμε χειροπέδες… Όμως αντιστεκόταν και δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χέρι του προς τα πίσω. Η κίνηση αυτή με το πόδι στην πλάτη ήταν για να σταματήσει να αντιστέκεται και να του περάσουμε τις χειροπέδες».

Οι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν στο βίντεο με τον ξυλοδαρμό του 33χρόνου έδιναν χθες μιλώντας με συναδέλφους τους, αυτή τη διάσταση για τα όσα κατέγραψε το ερασιτεχνικό βίντεο στην οδό Γλάδστωνος λίγο πριν μεταφερθεί νεκρός στον Ευαγγελισμό ο Ζακ Κωστόπουλος.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν σε συζητήσεις με συναδέλφους τους ότι αυτό που γνώριζαν όταν έφτασανστο σημείο είναι ότι έχουν να κάνουν με ληστεία και ότι το άτομο ήταν ακόμη στο σημείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το σήμα που πήραν από το κέντρο επιχειρήσεων ήταν:

«Ληστεία και το άτομο κρατείται στο σημείο από πολίτες».

Στην προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεοαπό την «Εφημερίδα των Συντακτών» οι αστυνομικοί θα κληθούν στο τέλος, μετά από μια σειρά άλλων ενεργειών, για να δώσουν τις εξηγήσεις τους για τον τρόπο αντίδρασής τους.

Παρόλα αυτά, ο αξιωματικός που ανέλαβε την έρευνα δεν θα περιοριστεί μόνο στην συγκεκριμένη σκηνή αλλά θα ερευνήσει από την αρχή του βίντεο τις ενέργειες των αστυνομικών. Θα ερευνήσει ακόμα και το γιατί ο 33χρόνος δεν δεσμεύτηκε από αστυνομικό της ομάδας «Ζ» όσο ήταν ακόμη στο έδαφοςόταν ο διασώστης είχε φτάσει και του έδινε της πρώτες βοήθειες για να γίνει η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπως επιβάλλει η επιχειρησιακή τακτική για άτομα που είναι τοξικοεξαρτημένα και μπορεί να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Επίσης θα επιμείνει στον αν ασκήθηκε παραπάνω αστυνομική βία σε έναν άνθρωπο που ήταν σοβαρά τραυματισμένος από τον ξυλοδαρμό που είχε υποστεί νωρίτερα από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και έναν ακόμη καταστηματάρχη.

Πάντως στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί υπάρχει σαφής περιγραφή της κατάστασης του 33χρονου: «Ήταν στο έδαφος με εμφανή τραύματα στην κρανιοεγκεφαλική χώρα και στα χέρια».

Ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούμας πέρασε στην «αντεπίθεση» για την κριτική που δέχτηκαν οι αστυνομικοί και δηλώνει στο CNN Greece:

«Ο “κανιβαλισμός” και η απερίσκεπτη κριτική όλων μας εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να καταστήσουν την αστυνομία παρακράτος ,να επετειοποιήσουν γεγονότα, ώστε να ξεκινήσουν να καταστρέφουν περιουσίες εναντίον της δήθεν παραεξουσίας και να τρομοκρατήσουν παράλληλα το σύνολο των αστυνομικών κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους».

Πάντως, από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέα στοιχεία για την υπόθεση καθώς τα εγκληματολογικά εργαστήρια θα έχουν σαφή εικόνα για το αν ταυτοποιείται το βιολογικό υλικό του 33χρόνου με το μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο.

Πηγή: cnn.gr
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Όλη η επικαιρότητα