Υγεία

Θαύμα! Γιάτρεψαν παιδί από το AIDS!

Ακούστε το άρθρο

Είναι σίγουρα μια από τις πιο αισιόδοξες ειδήσεις. Τόσο που μοιάζει με ψέμα πως γιατροί στις ΗΠΑ κατάφεραν να γιατρέψουν παιδί που είχε μολυνθεί με το ιό του AIDS κατά τη γέννησή του.

Η περίπτωση αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά «εκρίζωση του ιού», ωστόσο εμφανίζει τον ιό να έχει εξασθενήσει σημαντικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, να μπορεί να τον ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία, εξήγησαν οι ιολόγοι.

Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη στον κόσμο πλήρη ίαση από τον ιό, είναι του Αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό το μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

Στην περίπτωση του παιδιού δεν υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά το σώμα ελέγχει πλέον τη μόλυνση χωρίς θεραπεία, την οποία έλαβε λιγότερο από 30 ώρες μετά τη γέννησή του.

Το παιδί από το Μισισιπή που είναι τώρα δυόμισι ετών, δεν λαμβάνει φάρμακα για περίπου ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά. Τα αποτελέσματα όμως στο παιδί από το Μισισιπή θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι οδηγός σε μια θεραπεία για παιδιά με τον ιό HIV.

Ο δρ Ντέμπορα Περσάουντ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ήταν αυτή που παρουσίασε τα ευρήματα στο Συνέδριο για ρετροϊούς και ‘ευκαιριακές’ μολύνσεις στην Ατλάντα. «Αυτή είναι μια απόδειξη με την έννοια πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη», είπε η επιστήμονας.

πηγή:newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα