Τουρισμός

Θέμα αξιοπιστίας θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για τις στατιστικές Στουρνάρα για τα έσοδα στον τουρισμό

Ακούστε το άρθρο
Σε πονοκέφαλο φαίνεται ότι εξελίσσεται για την Τράπεζα της Ελλάδος, η πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, Τάλεμπ Ριφάι, καθώς κατόπιν σχετικής ενημερώσεως που έλαβε, αποδείχτηκε ότι η μεθοδολογία υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων δεν είναι συμβατή με εκείνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
“Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τύπου ο κύριος Ριφάι. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι ο τρόπος υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων είναι μη αποδεκτός, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλος μέρος των χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας. Για παράδειγμα, το shopping. Μεγάλο μέρος των δαπανών που γίνονται από τουρίστες σε κοσμήματα, γούνες, μόδα, έργα τέχνης κα, η αξία των οποίων ξεπερνούν τα 1.000€, δεν προσμετρώνται στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, αλλά στο εμπορικό. Θεωρούνται δηλαδή κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, εξαγωγές !
Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το αν αμφισβητεί και τα στοιχεία των αφίξεων, ο κύριος Ριφάι ξεκαθάρισε πως όχι, καθότι οι αφίξεις προσμετρώνται αριθμητικά, ενώ τα έσοδα δειγματολειπτικά. Η Ελλάδα λόγω του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών αφίξεων γίνεται μέσω αεροδρομίων και διεθνών οδικών σταθμών, είναι πολύ εύκολο να είναι ακριβής με τα στοιχεία των αφίξεων, αφού δεν συνορεύει με χώρα εντός ζώνης Σέγκεν. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία ή Γερμανία, που λόγω του ότι συνορεύουν με χώρες εντός ζώνης Σέγκεν είναι πιο δύσκολο το έργο της ακριβούς καταμέτρησης των διεθνών αφίξεων.
Επιπλέον, ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ετοιμάζεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στο Υπουργείο Τουρισμού για την ενεργοποίηση των δορυφόρων λογαριασμών, του μόνου αξιόπιστου διεθνώς συστήματος καταμέτρησης των πραγματικών εσόδων από τον τουρισμό.
Αξίζει να τονισθεί ότι θέμα αμφισβήτησης των τουριστικών εσόδων είχε θέσεις και η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αφού για πρώτη χρονιά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Πρόσφατα μάλιστα συνέστησε μία ειδική ομάδα για να διευρευνηθούν οι λόγοι αυτής της μεγάλης απόκλισης.

Όλη η επικαιρότητα