Θέμα κυβερνητικής πολιτικής η ρύθμιση για τα «πυρόπληκτα δάνεια» – Ο Φ. Κουρμούσης σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε χθες το μεσημέρι το Επιμελητήριο Ηλείας (σ.σ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων του στον Πύργο), με θέμα: «Προστασία Κύριας Κατοικίας – Ρυθμίσεις οφειλών δημοσίου ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Νομικών κ’ Φυσικών Προσώπων». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρεθέντες για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τα παραπάνω θέματα…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης του Επιμελητηρίου Ηλείας για οικονομικά θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα καθώς και για το θέμα των πυρόπληκτων δανείων και την ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων.

Ο κ. Κουρμούσης εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της κύριας κατοικίας και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ για τα «πυρόπληκτα δάνεια» απάντησε… διπλωματικά τονίζοντας ότι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως για μια νέα ρύθμιση που θα φορά στα «πυρόπληκτα δάνεια» της Ηλείας ο κ. Κουρμούσης δεν είναι πολιτικά αρμόδιος, αφού είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα την Κυβερνητική οικονομική πολιτική…

Αρκετός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε την ενημερωτική ημερίδα με τους περισσότερους να απευθύνουν ερωτήματα προς τον κ. Κουρμούση κατά την διάρκεια της.

«Σε οριακό σημείο η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία»…

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος καλωσόρισε τους παρόντες και τον κ. Κουρμούση και στη συνέχεια τόνισε πως «Το κυρίαρχο πρόβλημα της Ηλείας είναι τα πυρόπληκτα δάνεια. Δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μετά τις πυρκαγιές του 2007. Τα συγκεκριμένα δάνεια που ως γνωστό έχουν συγκεκριμένο προνοιακό χαρακτήρα χορηγηθήκαν τότε γιατί η Ηλεία υπέστη μια απίστευτη φυσική καταστροφή και κι από τότε δεν ανετάχθη ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός του τόπου. Παράλληλα ενέκυψαν κι άλλα θέματα όπως η οικονομική κρίση που επιβάρυνε περαιτέρω τα προβλήματα. Σήμερα για πάρα πολλούς δανειολήπτες τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Όλοι ανησυχούν μετά τις πρώτες ενέργειες που οδηγούν τις τράπεζες στην ανάκτηση των εγγυήσεων μέσω της κατάπτωσης του τμήματος που αφορά το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό ανάγκασε πολλούς συμπατριώτες μας να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν  τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το θέμα για την Ηλεία είναι πολύ μεγάλο ενώ παράλληλα τίθεται κι ένα ευρύτερο θέμα γιατί σε πολλά από αυτά τα δάνεια δεν επιδιώκεται μόνο η είσπραξη των οφειλών… επιδιώκεται μαζί η χρήση του δικαιώματος που έχουν οι τράπεζες για τους εγγυητές, κι αυτό είναι πολύ βαρύτερο γιατί θα συμπαρασύρει, κατά τη γνώμη μας, και πολλές άλλες επιχειρήσεις σ` αυτό το σπιράλ που έχει εξοντώσει την επιχειρηματικότητα στην Ηλεία. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Κυβέρνησης κι από `κεί περιμένουμε κάποια λύση  γιατί όπως εξελίσσονται τα πράγματα η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει ακόμα κι αν ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας. Με αυτή τη λογική ζητάμε ένα ειδικό πρόγραμμα για την Ηλεία, δεδομένου ότι τα δικά μας δάνεια είχαν καθαρά προνοιακό χαρακτήρα».

«Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε»…

Ο κ. Κουρμούσης μιλώντας για την χθεσινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηλείας είπε ότι «πάντα ενημερώνομαι για όλες τις νέες εξελίξεις και τις εκδηλώσεις του Επιμελητήριου σας στο οποίο έχω ξαναβρεθεί πριν μερικούς μήνες». Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» ο κ. Κουρμούσης συμπλήρωσε ότι  «Θα ενημερώσουμε και σήμερα ώστε όλοι να γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των συγκεκριμένων δανείων. Πλέον και αυτά μπορούν να ρυθμίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα δάνεια στη χώρα μας. Είναι προφανές ότι κάποιος που έχει αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία θα πάρει κάποια ρύθμιση καλύτερη από αυτόν που δεν έχει οικονομική αδυναμία. Όταν ένα δάνειο δεν πληρώνεται καθόλου τότε η Τράπεζα προβαίνει σε κατάπτωση του και το χρέος μεταφέρεται στην Εφορία … άρα ο πολίτης μπορεί να το ρυθμίσει με την Εφορία υπαγόμενος στις 120 δόσεις. Αλλιώς το ρυθμίζει με την Τράπεζα. Διευκρινίζω όμως ότι κι αυτά που εκπίπτουν των εγγυήσεων μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που ολοκληρώνονται σήμερα (σ.σ. χθες τα μεσάνυχτα) κι οποίος δεν έχει υπαχθεί σ` αυτή καλό είναι να πάει τρέχοντας! Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταχθεί περί τις 20.000 περιπτώσεις, γνωρίζουμε όμως ότι οι δικαιούχοι είναι περί τις 150.000 και τους περιμένουμε… ας μην συζητάμε λοιπόν τι θα γίνει στη λήξη του αγώνα πριν τη λήξη του αγώνα. Τους καλούμε όλους να έρθουν και να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. Εδώ είμαστε για να τους βοηθήσουμε».

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις που αφορούν Την Α` κατοικία ο κ. Κουρμούσης συμπλήρωσε πως «Θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος του έτους για οποιονδήποτε θελήσει να ρυθμίσει, με ευνοϊκούς όρους, το στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό του δάνειο που έχει υποθήκη στο σπίτι του. Τέλος υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους χρωστούν και σε τράπεζες και σε δημόσιο στον οποίο όμως μέσα στον επόμενο μήνα θα επέλθουν αλλαγές, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολος και πιο γρήγορος».

Τέλος ο κ. Κουρμούσης απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρόντες στην ημερίδα… Σε μια από αυτές δήλωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ευνοϊκή ρύθμιση. Το έλεγα και με την προηγούμενη Κυβέρνηση, το λέω και με την τωρινή. Δεν είναι θέμα καμιάς Κυβέρνησης, κανενός υπουργού, όσο είμαστε στην Ευρώπη. Το ίδιο έχω πει και σε 59 άλλες πόλεις της Ελλάδας στις οποίες έχω επισκεφθεί και όλοι ζητούν κάποια ευνοϊκή ρύθμιση γα τους δικούς τους λόγους».