Ηλεία

Θερίζει η γρίπη και στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές του νομού –  Οι γιατροί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την εξάπλωση της γρίπης και συστήνουν προληπτικά μέτρα

Αντιμέτωπη με το σοβαρό πρόβλημα της γρίπης είναι το τελευταίο διάστημα και η Ηλεία και όπως λένε οι ειδικοί η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Στο στόχαστρο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα μωρά, οι ηλικιωμένοι  και αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να αποφεύγονται οι κλειστοί χώροι. Οι κανόνες υγιεινής, όπως ο σωστός αερισμός, η χρήση αντισηπτικού ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις η χρήση μασκών κρίνονται ιδιαίτερα απαραίτητα και αναγκαία.

Στο μεταξύ βομβαρδισμένα είναι τα περισσότερα σχολεία του νομού με αρκετούς μαθητές να απουσιάζουν από τα μαθήματά τους τις τελευταίες ημέρες. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μαθητές των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων καθώς σε αυτές τις ηλικίες τα παιδάκια δεν είναι σε θέση να προφυλαχθούν και να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα το ένα, να «κολλάει» από το άλλο. Πάντως αρκετοί είναι και οι μαθητές που απουσιάζουν από τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής, ωστόσο καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι εμπλεκόμενοι της εκπαίδευσης και οι αρμόδιοι της υγείας μιλώντας για αναμενόμενη για την εποχή κατάσταση.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού έχουν δεχθεί περιστατικά γρίπης από άτομα ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί και χωρίς επιπλοκές. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής της, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η έκταση που ενδεχομένως να πάρει. Πρόκειται για μία νόσο του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Όχι πανικός, όχι αδιαφορία

«Υπάρχει σίγουρα μια έξαρση, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, φέτος, τα κρούσματα είναι περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι και αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε σε όλους είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Να προφυλαχθούν οι ίδιοι και να προφυλάξουν με αυτόν τον τρόπο και τους γύρω τους. Η φράση «δεν είναι τίποτα, μια γριπούλα είναι», βρίσκεται στο στόμα πολλών από εμάς. Αν και ορισμένοι μπερδεύουν το απλό κρύωμα με τη γρίπη, ωστόσο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως τέτοια, δηλαδή ούτε να μας πιάνει πανικός, ούτε να αδιαφορούμε. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 80% και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Δεν συζητάμε ότι είναι επιβεβλημένο να είναι εμβολιασμένα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου προσβολής από την γρίπη ή άτομα που συναθροίζονται σε χώρους, όπως σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες. Εμβολιασμός και τήρηση των συνθηκών υγιεινής είναι μια υπεύθυνη στάση, που πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε».

Πλήρης η Παθολογική
κλινική του Πύργου

Πολλά περιστατικά γρίπης έχουν περάσει έως τώρα το κατώφλι του νοσοκομείου Πύργου για νοσηλεία με αποτέλεσμα να υπάρχει πληρότητα κλινών στην παθολογική κλινική. Πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 60 ετών τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, τα υπόλοιπα περιστατικά εξετάζονται, τους δίνονται οδηγίες και επιστρέφουν στο σπίτι τους. Το προσωπικό έχει εμβολιασθεί ενώ ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος . Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται το επόμενο διάστημα δήλωσε στην εφημ Πατρίς ο νοσηλευτής επιτήρησης λοιμώξεων του νοσοκομείου κ. Θεοδόσης Σταυριανόπουλος, καθώς το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η γρίπη θα κορυφωθεί. Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο της Κρέστενας δε γίνεται νοσηλεία και ότι το  νοσοκομείο της Αμαλιάδας εφημερεύει συγκεκριμένες ημέρες, συνεπώς όλο το βάρος της νοσηλείας βρίσκεται στο νοσοκομείο του Πύργου που εφημερεύει καθημερινά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ & ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Σε επιφυλακή
για το «κύμα» γρίπης

«Είναι σημαντικό ότι στις νοσηλευτικές μονάδες Αμαλιάδας και Κρεστένων έχει γίνει εκτενής εμβολιασμός σε όλο το προσωπικό δήλωσε στην ”Π”  ο αναπληρωτής διοικητής των ιδρυμάτων υγείας κ. Γιάννης Χουζούρης . Εδώ και 2 περίπου μήνες, η νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδας συνέχισε, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό περιστατικών γρίπης. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις 27 Ιανουαρίου, η κάλυψη της παθολογικής κλινικής ήταν υπερπλήρης και χρειάστηκαν και κλίνες και από την καρδιολογική κλινική, όπου ανταπεξήλθαμε με επιτυχία, πάντα με τα ίδια δεδομένα, με τους ίδιους γιατρούς και προσωπικό. Αδιαμφισβήτητα, η έξαρση της γρίπης αντιμετωπίζεται με πρόληψη. Έχουμε δώσει δε, εντολές για κάθε περιστατικό να απευθυνόμαστε στις αντίστοιχες υγειονομικές μονάδες αναφοράς, στην προκειμένη περίπτωση, στην 6 η ΥΠΕ και για τα πιο σοβαρά περιστατικά, στις αντίστοιχες Υπηρεσίες στο υπουργείο. Πιστεύουμε ότι λόγω του καλού καιρού και της επαρκούς προετοιμασίας και κάλυψης των δύο νοσηλευτικών μονάδων, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το «κύμα» γρίπης», κατέληξε.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ Ξεμένουμε από εμβόλια

Στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός και η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Ο εμβολιασμός πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές και στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης,ιδιαίτερα τα μωρά, οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου…

Για ελλείψεις σε εμβόλια και φάρμακα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδορόπουλος. Συγκεκριμένα κρούει των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μας έδωσαν την ποσότητα που ζητήσαμε και δεν έχουμε να σας στείλουμε, είναι η απάντηση από τις αποθήκες φαρμάκων» και όλα αυτά όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γρίπη και το νέο κορωναϊό, αλλά και τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και η ανάγκη για φάρμακα είναι τεράστια.

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε κατάσταση επαγρύπνησης

Καθησυχαστικός αλλά σε κατάσταση επαγρύπνησης και σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού Ηλείας είναι ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Βασίλης Δημητρέλλος σχετικά με το θέμα της γρίπης που φαίνεται να παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο διάστημα.  Ο κ. Δημητρέλλος είναι σε επαφή με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, παρακολουθεί τις εξελίξεις και παράλληλα ενημερώνει και το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου για την εξέλιξη του φαινομένου κάθε τρεις ημέρες. Εκτός από τους μαθητές που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη είναι και πολλά παιδιά που μένουν εκτός σχολείου και μαθημάτων με μοναδικό σκοπό να προστατευθούν. Σε δηλώσεις του στην εφημ. Πατρίς ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας ανέφερε «Πράγματι αρκετοί μαθητές απουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες από τα μαθήματά τους. Για την κατάσταση που επικρατεί μας ενημερώνουν καθημερινά οι διευθυντές για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Είμαστε σε επαγρύπνηση  και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Εκτός από ένα σχολείο στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου που απουσιάζει περίπου το 40% των μαθητών του, τα υπόλοιπα σχολεία έχουν μεγαλύτερη προσέλευση μαθητών. Σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί οι κατά τόπους δήμοι θα προβούν σε ότι λέει ο νόμος με το κλείσιμο των σχολείων καθώς αυτοί είναι αρμόδιοι.  Προς το παρόν όμως εκείνο που θα ήθελα να τονίσω σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να μην διακατέχονται από πανικό

«Σημαιοφόροι» στη γρίπη νηπιαγωγεία και δημοτικά

Κλειστά έμειναν την Παρασκευή με απόφαση του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργιόπουλου το νηπιαγωγείου και το δημοτικό σχολείο Πελοπίου καθώς απουσίαζαν λόγω εποχικής γρίπης τα 3/4 των μαθητών. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ.Σωτηρούλα Ασημακοπούλου  μας είπε «Σαφώς, υπάρχουν πολλά περιστατικά στα σχολεία του νομού και αυτό διαπιστώνεται από τις απουσίες των μαθητών. Κάποιοι έχουν προσβληθεί από την γρίπη και απουσιάζουν μέχρι να αναρρώσουν και κάποιοι άλλοι για μερικές μέρες δεν προσέρχονται για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε. Το μεγαλύτερο ποσοστό απουσιών εντοπίζεται σε κάποια σχολεία του δήμου Ήλιδας και σε σχέση με άλλες χρονιές, τα κρούσματα είναι σαφώς περισσότερα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις συναρμόδιες αρχές, ώστε να πράξουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτή την δύσκολη συγκυρία». Πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους δύο μήνες γεγονός που εφιστά την προσοχή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά οι μήνες των λοιμώξεων.

Ρεπορτάζ από τη Νάντια Μανιάτη και τον Παναγιώτη Πεντάζο

Όλη η επικαιρότητα