Ηλεία Οικονομία

«Θερμοκοιτίδα» καινοτόμων ιδεών το Επιμελητήριο Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη συνάντηση της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «INCUBA – Διασυνοριακές αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες (Cross Border agrifood incubators)», πραγματοποιήθηκε χθες στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός έργου που –επί της ουσίας- συλλέγει αρχικά καινοτόμες ιδέες που σχετίζονται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, και στη συνέχεια βοηθά να αναπτυχθούν, να υλοποιηθούν αποκτώντας επαγγελματικό προφίλ και να κάνουν τα πρώτα τους «βήματα» στη σύγχρονη Αγορά…

Στόχος της χθεσινής συνάντησης ήταν η αποτίμηση της έως τώρα πορείας του έργου, ο συντονισμός της δράσης των συνεργαζόμενων εταίρων και η διασφάλιση της όσο το δυνατόν αρτιότερης και αποτελεσματικότερης υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων…

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως «Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση θερμοκοιτίδων με βασικό προσανατολισμό την υποστήριξη επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα γενικότερα και την μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Θέλουμε να δώσουμε ένα καινούργιο πνεύμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες στους οποίους εμείς θα κάνουμε μια βασική εκπαίδευση και στη συνέχεια θα προωθηθούν περισσότερο. Το Επιμελητήριο Ηλείας προσφέρει το χώρο στο κέντρο της πόλης που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και να φιλοξενήσει ανθρώπους με νεοφυή επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάνουμε μια αρχή με μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και σκοπεύουμε να αγκαλιάσουμε τους νέους που αναζητούν καινούργια πράγματα. Η προσπάθεια μας για να έχει αποτελέσματα πρέπει να έχει διάρκεια … μακάρι σε αυτή διαδικασία να παρασύρουμε και άλλους φορείς της περιοχής μας και να δώσουμε όλοι μαζί ένα καινούργιο στίγμα της νεανικής επιχειρηματικότητας με κύρια κατεύθυνση την καινοτομία. Η διαδικασία θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Ήδη με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ετοιμάζουμε ένα Στρατηγικό σχέδιο που θα στεγαστεί ένα ευρύτερο δίκτυο θερμοκοιτίδων. Σήμερα μας ενδιαφέρει να συλλέξουμε όσο περισσότερες ιδέες».

Ο συντονιστής του προγράμματος Κώστας Τζαμαλούκας (σ.σ. από την Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Ηλείας), τόνισε πως «Πρόκειται για την δεύτερη τεχνική συνάντηση του προγράμματος με αντικείμενο τις αγροτοδιατροφικές θερμοκοιτίδες.Το έργο, επικεφαλής εταίρος του οποίου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2018 και, πλέον, βρισκόμαστε στα μέσα της υλοποίησης του. Ψάχνουμε τις νέες –καινοτόμες- ιδέες στο χώρο της αγροδιατροφής και υποστηρίζουμε τους νέους επιχειρηματίες προκειμένου να αναπτύξουν και να προωθήσουν την επιχείρηση τους με δράσεις από την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Ηλείας και τους Ιταλούς εταίρους. Η επιλογή των πιο κατάλληλων ιδεών και η υποστήριξη τους για ένα διάστημα 3 μηνών από ειδικούς σύμβουλους επιχειρήσεων, οικονομολόγους και ειδικούς του marketing, ώστε να κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά βήματα τους θυμίζουν… βρέφη και γι` αυτό χρησιμοποιείται ο όρος θερμοκοιτίδα. Με την κατάλληλη στήριξη τους βοηθάμε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να βγουν στην πραγματική αγορά και να σταθούν στα πόδια τους. Υπάρχει διαδικασία επιλογής, αξιολόγησης, θα βγουν δημόσιες προσκλήσεις και θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε διάφορα σημεία της Ηλείας αλλά και της Αχαΐας, προκειμένου να επικοινωνήσουμε τους σκοπούς και τους στόχους του έργου και να συλλέξουμε κάποιες ιδέες. Όσοι λοιπόν έχουν μια καλή ιδέα πάνω σε θέματα αγροδιατροφής κι όχι μόνο παραγωγής, αλλά και την τυποποίηση, την προώθηση και διανομή προϊόντων, την συνεργασία, ας έρθει να την καταθέσει».

Στο Επιμελητήριο Ηλείας, συμμετέχοντας στην συνάντηση, βρέθηκαν χθες και οι Ιταλίδες Φραντσέσκα Βόλπε (σ.σ. εκπρόσωπος του Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτου του Μπάρι) και ΆνναΜαρία Φιόρε (σ.σ. Περιφερειακό Κέντρο Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Απουλίας) οι φορείς στους οποίους εργάζονται αποτελούν επίσης εταίρους του προγράμματος INCUBA. Και οι δυο τόνισαν πως «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προώθηση του προγράμματος INCUBA. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την λειτουργία των εγκαταστάσεων που έχουμε στο Μπάρι και τις διατροφικές θερμοκοιτίδες που λειτουργούν ήδη εκεί. Σύντομα θα επιλεγούν 10 ιδέες, από Ελλάδα και Ιταλία, ώστε να δοθεί στήριξη σε νέους επιχειρηματίες. Οι 3 από αυτές θα πάρουν μια επιπλέον ενίσχυση για να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα τους».

INCUBA…

Το έργο με το ακρωνύμιο INCUBA υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος (INTERREG V-A) GREECE-ITALY (EL-IT) 2014 -2020, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (85%) και από Εθνικούς Πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (15%), εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας “Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα” και έχει ως γενικό στόχο να υποστηρίξει τη δημιουργία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ το εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει ακόμα 4 φορείς, το Επιμελητήριο Ηλείας, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι (Ιταλία), την Περιφερειακή Υπηρεσία Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Απουλίας (Ιταλία) και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι (Ιταλία). Επίσης, συμμετέχουν χωρίς προϋπολογισμό ως συνδεδεμένοι εταίροι το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Περιφέρεια Απουλίας – Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας (Ιταλία).

Όλη η επικαιρότητα