Αγροτικά Μεσσηνία

Θετικά μηνύματα για τη φετινή παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία

Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξες είναι οι φετινές εκτιμήσεις για την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Τη θετική πορεία της ελαιοκομικής περιόδου είχαμε επισημάνει με ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα. Μεγάλο, όμως, είναι το ενδιαφέρον και για την πορεία της βρώσιμης ελιάς, η παραγωγή της οποίας, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, αναμένεται να είναι αυξημένη.

Καλαμάτα – Τριφυλία

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περσινή παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην επαρχία Καλαμάτας έφτασε στους 3.000 τόνους, ενώ, φέτος αναμένεται να φτάσει στους 3.500 τόνους, κάτι που στατιστικά δείχνει μια αύξηση που φτάνει στο 16,6%..
Στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και καλύτερα αναμένεται να κινηθεί η παραγωγή στην Τριφυλία. Την περίοδο 2016- 2017 έφτασε στους 3.000 τόνους, ενώ για φέτος προβλέπεται να φτάσει στους 3.600 τόνους, ήτοι αύξηση 20%.

Προβλήματα

Μπορεί οι εκτιμήσεις να είναι ευνοϊκές για το προϊόν, ωστόσο πληροφορίες για κινήσεις του υπουργείου ως προς το θέμα της ονομασίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Ειδικότερα, μετά την τελευταία απόφαση του 2016, με αιχμηρή ανακοίνωσή της η ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς) είχε επιτεθεί ανοιχτά στον κ. Αποστόλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «άφησε άναυδο τον κόσμο της επιτραπέζιας ελιάς (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς) η καινοφανής και πραξικοπηματική ανταπόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει πίσω (είπα – ξείπα), πριν καλά καλά στεγνώσει η μελάνη του ΦΕΚ της 16ης Δεκεμβρίου 2016, την πολυσυζητημένη και συμφωνημένη ρύθμιση για την άρση των εμποδίων που ενταφιάζουν τις εξαγωγές του 1ου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας με το brand name Kalamata olives», κατηγορώντας τον ότι δεν ενδιαφέρεται για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας «Καλαμάτα» των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, που παράγουν το 90% του προϊόντος της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται εκ νέου η έκδοση της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση του όρου Kalamata, αλλά φυσικά δεν θα είναι ΠΟΠ. Υποχρεωτική, δε, θα καθίσταται η αναγραφή της περιοχής παραγωγής των ελιών, π.χ. Αγρίνιο, Μεσολόγγι κ.λπ.
Με τη νέα απόφαση θα αρθούν τα όποια εμπόδια στις εξαγωγές του προϊόντος και, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η δυναμική των εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς τα επόμενα χρόνια μπορεί να αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ.
Η προτιθέμενη απόφαση του υπουργείου φέρνει σε αντιπαράθεση τις επεξεργασμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, ο οποίος στα πλαίσια των θέσεών του για την αγροτική ανάπτυξη του Νομού προτείνει για το συγκεκριμένο θέμα: “Επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όμορους νομούς, ύστερα από τεκμηριωμένη έρευνα. Η έρευνα πρέπει να διασφαλίζει ότι αυτές οι ελιές έχουν τα ίδια εξαιρετικά χαρακτηριστικά με τις ελιές που καλλιεργούνται στο γεωγραφικό χώρο του σημερινού ΠΟΠ. Καμία σκέψη και συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται για καταχώρηση της “Ελιάς Καλαμάτας” στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών, καθώς αυτή η ενέργεια δεν εμποδίζει άλλες χώρες να καταχωρήσουν την ίδια ποικιλία και στον δικό τους αντίστοιχο εθνικό κατάλογο. Δεν προστατεύει δηλαδή την “ελληνικότητα” των Ελιών Καλαμάτας.
Σε περίπτωση που προκριθεί η λύση για ένα ευρύτερο ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), στις προδιαγραφές του πρέπει να υπάρχει απόλυτη δέσμευση ότι όλα τα στάδια της παραγωγής (παραγωγή / μεταποίηση / επεξεργασία) εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής”.
 

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα