Αγροτικά

Θετική η Κομισιόν στην επέκταση της Π.Ο.Π. στο ελαιόλαδο Μεσσηνίας

psomi-me-ladi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Θετική είναι η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την επέκταση του Π.Ο.Π. Ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το Ν. Μεσσηνίας. Σύντομα μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε το παραγόμενο φετινό ελαιόλαδο όλου του Ν. Μεσσηνίας να χαρακτηρισθεί ως Π.Ο.Π.

Τα ευχάριστα νέα έγιναν γνωστά κατά την συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά με τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχο Κορασίδη και Δημήτρη Μελά, καθώς και με στελέχη του Υπουργείου

Μετά την συνάντηση ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται η επίλυση μιας σειράς ζητημάτων:

1.  Για τη στελέχωση του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου ο κ. Κορασίδης επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργού ότι αυτό θα γίνει μέσα από το πρόγραμμα πρόσληψης 100 ερευνητών.

2.  Για την ίδρυση μετεωρολογικού σταθμού στα Φιλιατρά, τα οποία αποτελούν το 3ο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας, θα εξετασθεί η δυνατότητα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

3.  Για την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους θα πιστωθούν άμεσα – εντός των ημερών – τα 50 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς τους.

4.  Τέθηκε επίσης το θέμα της κορινθιακής σταφίδας και θα εξετασθεί η δυνατότητα να μπει στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης με τη νέα Κ.Α.Π., ώστε να διασφαλιστεί η επιδότηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

5.  Όσον αφορά την επέκταση του Π.Ο.Π. Ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το Ν. Μεσσηνίας ο κ. Μελάς ανέφερε ότι η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι θετική και ο κ. Αλευράς επεσήμανε και συμφωνήθηκε να εκδοθεί σύντομα η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε το παραγόμενο φετινό ελαιόλαδο όλου του Ν. Μεσσηνίας να χαρακτηρισθεί ως Π.Ο.Π.

6.  Τέλος, όσον αφορά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) ύψους 1,1 δις ευρώ, σύντομα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και διαπιστώνεται ότι όλα βαίνουν καλώς και αναμένεται ότι μετά τις 20 Οκτωβρίου θ’ αρχίσουν οι πληρωμές.

Όλη η επικαιρότητα