«Θόλωσε» από την Αφρικανική σκόνη η Ηλεία!

Ιδιαίτερα έντονο είναι το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας καθώς και το νομό Ηλείας.

Το επεισόδιο σκόνης έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό  η ορατότητα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Κατάκολο το μεσημέρι της Πέμπτης (12.30 μ.μ.)…

…αλλά και στον Πύργο (3 μ.μ.)…

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την Κρήτη [ΦΩΤΟ]

Σύμφωνα με το onmed.gr αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.