Θρίλερ στον Έβρο: Στελέχη της 3ης ΜΚ Ταξιαρχίας «Ρίμινι» συνέλαβαν οι Τούρκοι – Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις

Στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι» είναι οι δυο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο στην όριο γραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία. Συνεχής είναι η ενημέρωση που παρέχεται και στις οικογένειες των στρατιωτικών.

Στο ελληνικό πεντάγωνο είναι συνεχείς οι συσκέψεις για την επισκόπηση των διαδικασιών επανόδου των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς που συνελήφθησαν στον Έβρο απο τουρκική περίπολο. Στις συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού πενταγώνου η σφοδρή κακοκαιρία εξαιτίας της οποίας είχε καλυφθεί από χιόνι η ιδιαίτερα στενή οριογραμμή στο χέρσο κομμάτι του ποταμού Έβρου και η συνεχιζόμενη χιονόπτωση ήταν με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία η αιτία που τα δυο στελέχη της ελληνικής περιπόλου απώλεσαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν στο Τουρκικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση από το ελληνικό πεντάγωνο διευκρίνιζαν, ότι επουδενί δεν ασκήθηκε βία ή δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε απώλεια των ορίων από πλευράς των τουρκικών αρχών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ η κατάσταση είναι η ακόλουθη:

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά ψυχραιμία, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι Τούρκοι.Όπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία δεν είχε προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτών θα προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Πηγή: in.gr, onalert.gr