Εκκλησία Ηλεία

Θρησκευτικός Τουρισμός: Η Ηλεία τον πρώτο λόγο

Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η έναρξη του Γ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με τίτλο «Από την Αρχαία Ολυμπία στη Σύγχρονη Ηλεία», στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Πρόκειται για συνέδριο το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνημάτων Περιηγήσεων (Αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού). Η παρουσία τοπικών αρχών, συλλόγων και σωμάτων ασφαλείας ήταν τεράστια, ενώ εξαιρετική ήταν και η προσέλευση εκπροσώπων από διάφορες μητροπόλεις ανά την Ελλάδα.

Στην έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε αγιασμός από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ενώ στη συνέχεια πρώτος έλαβε το λόγο ως οικοδεσπότης ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός που αναφέρθηκε στα όμορφα τοπία της Ηλείας. «Όποιος γυρίζει μυρίζει, όποιος κάθεται βρωμάει», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης θέλοντας να αναδείξει τη σημαντικότητα της περιήγησης, που ασκεί και διδάσκει τους ανθρώπους να παίρνουν ωφέλιμες αποφάσεις για τη ζωή τους, ενώ η θρησκευτική περιήγηση κάνει όλα τα παραπάνω και επιπλέον γεμίζει αγάπη όλους, ηρεμεί και βοηθά να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος μετέφερε το χαιρετισμό του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη σημαντική εμπειρία της Εκκλησία της Ελλάδας στις θρησκευτικές περιηγήσεις. Ακόμα, υποστήριξε πως το συνέδριο πέρα από την εκκλησιαστική προβολή της Ηλείας, εκφράζει και την αυτοσυνειδησία του γένους. Μήνυμα με χαιρετισμό του Μητροπολίτη Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου μετέφερε ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Θρησκευτικών Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος που εστίασε στις ομορφιές της Ελλάδας με τα εντυπωσιακά σκηνικά και τις γραφικές περιοχές της, ιδανικές για τα μάτια κάθε ανθρώπου καθώς και στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η κρίση στη χώρα και επηρεάζει σημαντικά όλους τους τομείς.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης και πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Χρυσόστομος, υποστήριξε πως οι θρησκευτικές περιηγήσεις που πήραν σάρκα και οστά το 2000 αναδεικνύουν το θρησκευτικό πλούτο προς τον κόσμο, ενώ και η στιγμή που πραγματοποιείται το συνέδριο είναι η πλέον κατάλληλη, αφού μέσα απ’ αυτό θα παρουσιαστούν όλες οι ομορφιές, τα ήθη και έθιμα του τόπου σε όσους δεν τα γνωρίζουν. Ο Ανδρέας Χριστοδούλου ανάγνωσε χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, πιστεύοντας πως οι παρουσιάσεις των εκλεκτών ομιλητών θα αναδείξουν την περιοχή καθώς και προβλήματα και λύσεις.

Η προϊσταμένη της Γενικής Διευθύνσεως της Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού και εκπρόσωπος της Υπουργού, Παναγιώτα Διονυσοπούλου, έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία της θρησκείας μας προς τον κόσμο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Χαράλαμπος Καρίμαλης τόνισε πως για τον οργανισμό ο τουρισμός αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας, ενώ θεώρησε σημαντικό για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό να υπάρξει ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας.

Η Διευθύντρια του Κυπριακού  Οργανισμού Τουρισμού στην Ελλάδα Ιωάννα Χατζηκωστή, εστίασε στη διαφορά θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικής περιήγησης, ενώ έκανε λόγο και για την τεράστια θρησκευτική ιστορία της Κύπρου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ηλεία και τις ομορφιές της, καθώς και για τη συμβολή των προσκυνηματικών περιηγήσεων στην περιοχή, που αποτελεί ένα «πραγματικό θησαυρό». Παρ’ όλα αυτά, ανέδειξε και έργα της Περιφέρειας στον τόπο ύψους 40 εκατομ. ευρώ, που θα βοηθήσουν γενικότερα τον τουρισμό στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος επικεντρώθηκε στη σημαντική ανταπόκριση από όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, προκειμένου να γνωρίσουν την Ηλεία, την ιστορία της και τις ομορφιές της, ενώ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου σε συνεργασία και με άλλους φορείς όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη του τουρισμού του τόπου. Τέλος, τον  τελευταίο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο πρώην βουλευτής Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, που έκανε λόγο για το τεράστιο ενδιαφέρον του θρησκευτικού τουρισμού, παρουσιάζοντας στοιχεία και άλλων θρησκευτικών τόπων.

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για τους εκπροσώπους Μητροπόλεων και όλους τους τοπικούς φορείς που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.

Όλη η επικαιρότητα