Θ.Βασιλόπουλος: «Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτικού τομέα»

vasilopo.jpg

Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος είναι ένα πρόσωπο γνώριμο μέσα από την ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα και την προσπάθειά του να ενισχυθεί ο κλάδος και να επιβιώσουν μέσα σε αυτόν και οι νέοι αγρότες. Διόλου τυχαία λοιπόν η επανεκλογή του για τέταρτη συνεχή θητεία στην προεδρία της Ένωσης Νέων Αγροτών Νομού Ηλείας, αλλά και η εκλογή του προ ημερών στην προεδρία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Ο ίδιος, μιλά σήμερα στην εφημερίδα «Πατρίς» και στο patrisnews για τον αγροτικό τομέα, τα προβλήματα και τα επόμενα βήματα.

 

-Διπλή προεδρία, τόσο στην Ένωση Νέων Αγροτών, όπου επανεκλεγήκατε στη θέση του προέδρου, όσο και στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Τι σημαίνουν αυτές οι θέσεις για εσάς;

Η επανεκλογή μου ως προέδρου της Ε.Ν.Α Ηλείας για 4η φορά, αλλά και της εκλογής μου ως προέδρου της Π.Ε.Ν.Α, σημαίνει πρωτίστως ευθύνη. Στην έως σήμερα πορεία μου στην Ε.Ν.Α  Ηλείας ποτέ δεν στάθηκα στη θέση. Προτεραιότητα δική μου καθώς και όλων των εκλεγμένων μελών είναι και πρέπει πάντα να είναι οι ανάδειξη και η προώθηση της Ελληνικής Γεωργίας, η οποία αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πτυχές της ελληνικής οικονομίας. Η ευθύνη μου ως πρόεδρος είναι ακόμη μεγαλύτερη από σήμερα, εφόσον εξελέγην από το Πανελλήνιο Όργανο, καθώς η Π.Ε.Ν.Α είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση συγκροτημένη με Βουλευτικό Νόμο από το 2006.

 

-Οι αγρότες, όπως και όλοι οι Έλληνες, βιώνουν δύσκολες στιγμές, τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για να ενισχυθεί ο κλάδος;

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία απαιτείται η κινητοποίηση και δραστηριοποίηση των Ενώσεων κάθε βαθμίδας πέρα και πάνω από κάθε πολιτική και κομματική σκοπιμότητα, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

-Οι νέοι άνθρωποι έχουν μέλλον στον αγροτικό κλάδο ή θεωρείτε ότι σταδιακά θα αρχίσουν να «εξαφανίζονται» οι αγρότες από μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει τις προϋποθέσεις να κάνει θαύματα στον αγροτικό τομέα;

Άποψή μου είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα. Επομένως, στόχος μας είναι όχι μόνο να μην «εξαφανιστούν» οι αγρότες, αλλά να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι και να ακολουθηθούν τελείως διαφορετικές πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη ενός υγιούς και αυτάρκη αγροτικού τομέα.

 

-Ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο;

Προτεραιότητά μας είναι η κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να μπορέσει ο αγροτικός τομέας να συγκρατήσει τον νεαρής ηλικίας αγροτικό πληθυσμό του. Να οργανωθούν πλήρως όλες οι Ε.Ν.Α.,ώστε να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε και να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες της εποχής μας.

 

Είστε υπέρ της «στροφής» σε νέες καλλιέργειες; Τι μήνυμα έχετε να δώσετε στους νέους αγρότες;

Πρωτίστως πρέπει να κρατήσουμε τις βιώσιμες και ανταγωνιστικές παραδοσιακές καλλιέργειες. Παρ’ όλα αυτά είμαστε υπέρμαχοι της στροφής σε νέες και καινοτόμες καλλιέργειες. Θα πρέπει όμως να γίνεται σωστή επιλογή του τύπου των καλλιεργειών ανάλογα με την περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσπάθεια του παραγωγού.

                       

Who is Who

Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1981 και είναι έγγαμος με ένα παιδί. Ολοκλήρωσε το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Αμαλιάδας, κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής το 1999 κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων συνέχισε ως σπουδαστής και πλέον πτυχιούχος στο τμήμα Βιολογικής Γεωργίας του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αργοστολίου-Κεφαλληνίας.


Απέκτησε το πιστοποιητικό Διά Βίου Εκπαίδευσης στην Εκπαίδευση Αγροτών για την ανάληψη δράσεων στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας –Ησίοδος της Γενικής Γραμματείας Διαρκούς Εκπαίδευσης. Από το 2004 μέχρι και σήμερα ασχολείται  με την έρευνα και την οργάνωση ενός αγροκτήματος πρότυπου  βιολογικής γεωργίας με παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία των παραγόμενων βιολογικών προϊόντων με τη διακριτική επωνυμία BIO ILIS σε προϊόντα όπως ελαιόλαδο, σταφύλια, εσπεριδοειδή, κηπευτικά και σιτηρά.

Διατηρεί κατάστημα βιολογικών προϊόντων στην Αμαλιάδα και είναι υπεύθυνος πωλήσεων του Δικτύου Ολυμπιακών Προϊόντων  με παραγωγούς από όλη την Ηλεία. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ως σύμβουλος, τεχνολόγος και γεωπόνος για την ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και δημιουργίας ομάδων παραγωγών.

Από το 2005 έως σήμερα εκλέγεται πρόεδρος στην Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας και πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Στις εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας με την παράταξη της πλειοψηφίας.

 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)