Τεχνολογία

Θύμα κυβερνοεπίθεσης φέρεται να έπεσε η ίδια η NSA

bef256f8793502d247c4c2b5c7ba8405.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), διαβόητη για το πρόγραμμα μαζικής κατασκοπείας που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, έπεσε και η ίδια θύμα κυβερνοεπίθεσης, αποκαλύπτει ο αμερικανικός Τύπος.

Μυστηριώδης ομάδα χάκερ με την ονομασία Shadow Brokers ανάρτησε στο Διαδίκτυο κώδικα που μοιάζει να χρησιμοποιείται από την NSA για να εισβάλλει στα δίκτυα χωρών που θεωρούνται αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, ανέφεραν ειδικοί στις εφημερίδες New York Times και Washington Post.

Μέχρι στιγμής η NSA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι χάκερ ανάρτησαν δύο φακέλους, ο ένας εκ των οποίων είναι ελεύθερα προσβάσιμος και ο δεύτερος κρυπτογραφημένος. Προσφέρθηκαν μάλιστα να δώσουν περισσότερα στοιχεία με αντάλλαγμα 1 εκατομμύριο bitcoin, το ηλεκτρονικό νόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα bitcoin είχε νωρίτερα σήμερα αξία περίπου 575 δολαρίων.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο κώδικας αυτός δεν θα μπορούσε να έχει αντιγραφεί παρά μόνο με εισβολή στους servers της NSA. 

Πρώην υπάλληλος της NSA, ο οποίος εργαζόταν σε μια διεύθυνση αρμόδια για τις παρεισφρήσεις σε συστήματα ξένων κρατών με το όνομα Tailored Access Operations, εκτίμησε πως τα δεδομένα αυτά είναι αυθεντικά. 

Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι ο κώδικας χρονολογείται στο 2013 και δεν προέρχεται από το αρχείο του Σνόουντεν.

Ο κώδικας αποτελεί «τα κλειδιά του βασιλείου, χωρίς ούτε σκιά αμφιβολίας» είπε ο πρώην υπάλληλος στην Washington Post, προειδοποιώντας πως η δημοσιοποίησή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο «την ασφάλεια κυβερνητικών και ιδιωτικών δικτύων εδώ και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το 2013 το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της NSA και έκτοτε ζει στη Ρωσία, όπου του έχει δοθεί άσυλο, σχολίασε την δημοσιοποίηση του κώδικα στο Twitter, εκτιμώντας πως μπορεί να υπάρχει ρωσική εμπλοκή.

Ο ίδιος έκανε την υπόθεση πως πρόκειται για μια προειδοποίηση, η οποία σχετίζεται περισσότερο με τη διπλωματία παρά με την κατασκοπεία. 

Σύμφωνα με τον Σνόουντεν, η Μόσχα είναι πιθανό να αντιδρά στις κατηγορίες πως βρισκόταν πίσω από την επίθεση σε υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος. 

 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα