Οικονομία

Τι αλλάζει στα πρόστιμα των φορολογικών παραβάσεων

forologikes.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση την παραμονή των Χριστουγέννων επέρχεται μια ευνοϊκή τροποποίηση του ύψους των προστίμων στις περιπτώσεις πολλαπλών φορολογικών παραβάσεων.

Με το «μερεμέτι» που θεσμοθετήθηκε, οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν εκτός από τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή την άσκηση επαγγέλματος χωρίς την υποβολή σχετικής δήλωσης στην εφορία πραγματοποιούν και την παράβαση της υποβολής ανακριβούς δήλωσης ή της μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, τότε τα πρόστιμα για τις πρώτες περιπτώσεις αφαιρούνται από το πρόστιμο για την μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Με αυτή τη «διόρθωση» μειώνεται το τελικό ύψος των προστίμων που επιβάλλονται στους φορολογούμενους.

Επίσης, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι για τις περιπτώσεις που το φύλλο ελέγχου εκδόθηκε έως και την 1η Φεβρουαρίου 2016 η δυνατότητα επιβολής μέτρων για τη διασφάλιση του Δημοσίου (π.χ. δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών) για παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, νόθευσης στοιχείων, έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς και αποδοχής αυτών γίνεται με τα προηγούμενα πιο χαλαρά όρια φοροδιαφυγής (π.χ. 150.000 ευρώ φοροδιαφυγή και αξία φορολογικών στοιχείων που δεν εκδόθηκαν άνω των 300.000 ευρώ).

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα