Εκπαίδευση Ελλάδα

Τι αλλάζει σε δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκειο-Τέλος και επίσημα στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην «τιμωρητική αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, αλλά και τη λογική του «αξιολογήστε και μετά απολύστε» με την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 152 (2013) που έφερε την υπογραφή του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρνει το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε χτες Δευτέρα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, όπως άλλωστε σημείωσε και στην εκπομπή «Βρε καλώς τους» (Αντώνης Φουρλής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος) στο Ραδιόφωνο 24/7.

Στο Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» που αναμένεται να περάσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος το κατώφλι της βουλής, δίνεται τέλος στο ασφυκτικό και αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο για τη διοίκηση της εκπαίδευσης με την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους του ν. 3848/2010.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση που προτείνεται πλέον αφορά μόνο σε στελέχη εκπαίδευσης (περίπου 20.000) και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, εξαιρώντας αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή την αξιολόγηση και των εκπαιδευτικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι «γύρισε την πλάτη» στις προτροπές του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και φάνηκε αποφασισμένο να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή στις πολιτικές του παρελθόντος που συνέδεσαν την αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, τις διαθεσιμότητες και τελικά, τις απολύσεις. Άλλωστε, η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται και με την πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ περί «παγώματος» της διαδικασίας ήδη από το 2015, παρά τις αντίθετες φωνές που ανέκαθεν έκαναν λόγο για «εκπαιδευτικούς σε ρόλο αξιολογητή, αλλά όχι σε ρόλο αξιολογούμενου».

Ως προς την αξιολόγηση πάντως των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, για πρώτη φορά και οι 13, οι οποίοι μέχρι σήμερα επιλέγονταν ως μετακλητοί υπάλληλοι που διορίζονταν με απόφαση υπουργού, θα επιλέγονται και αυτοί όπως όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης. Δηλαδή με αποκλειστικά 3ετή θητεία και μάλιστα, μέσα από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής, στο οποίο προΐσταται πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Την ίδια στιγμή, παρά την εργαλειοθήκη του Διεθνούς Οργανισμού που προτρέπει σε διευρυμένες αρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, το Σχέδιο Νόμου όπως όλα φαίνονται, ενισχύει το ρόλο του Συλλόγου των Διδασκόντων, αλλά και την Παιδαγωγική Αυτονομία της Σχολικής Μονάδας.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Διδασκόντων θα πρέπει τουλάχιστον τρεις φορές, στην έναρξη, στη μέση και στη λήξη του διδακτικού έτους, να αναλαμβάνει την ευθύνη να προγραμματίζει συλλογικά και να αποτιμά το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στο σχολείο. Ο Σύλλογος θα έχει επίσης την ευθύνη να εντοπίζει τα σημεία υπεροχής, τα προβλήματα και τις αδυναμίες που προέκυψαν κατά την υλοποίηση δράσεων και να αποτιμά το συνολικό εκπαιδευτικό έργο, εστιάζοντας στην επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν, αναδιατυπώνοντας ή/και αναπλαισιώνοντας τους στόχους του αρχικού εκπαιδευτικού προγραμματισμού.

Με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου καταργούνται οι σχολικοί σύμβουλοι, τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.), τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και οι Αθλητικές Ακαδημίες, ενώ το «ντεμπούτο» τους πραγματοποιούν οι υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, οι υπεύθυνοι Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού και οι υπεύθυνοι Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.).

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται για πρώτη φορά τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), στα οποία ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου καταθέτει τον συλλογικό προγραμματισμό του και την αποτίμηση του διδακτικού έργου του. Οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου των Π.Ε.Κ.Ε.Σ, που επιλέγονται από Περιφερειακά Συμβούλια, θα λειτουργούν υποστηρικτικά, παρέχοντας «εργαλεία» στήριξης στον Σύλλογο Διδασκόντων και στο τέλος του διδακτικού έτους θα συντάσσουν εκθέσεις προς κάθε σχολείο για την βελτίωση στους τομείς που χρειάζεται, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις, πρωτοβουλίες και επιμορφώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη νέα σχολική χρονιά. Η αποτίμηση είναι ανατροφοδοτική και οριζόντια, καθώς ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεργάζεται με τους συντονιστές του Π.Ε.Κ.Ε.Σ και εκείνοι με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) που ως τελικός αποδέκτης των εκτιμήσεων και των προτάσεων χαράσσει στρατηγικές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα, ένας νέο θεσμός κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), στα οποία δημιουργούνται πλέον οργανικές θέσεις εργασίας για όλες τις ειδικότητες και αυξάνεται το προσωπικό τους. Τα ΚΕΣΥ θα συνδράμουν -ως υποστηρικτική και συμβουλευτική δομή- στο έργο των εκπαιδευτικών και στις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού.

Επιπλέον, καθορίζεται η λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.) που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Αγωγής Υγείας και του Πολιτισμού στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τέλος, δημιουργούνται δικτυώσεις και συνεργασίες σε επίπεδο Ομάδας Σχολείων, δίνοντας την ευκαιρία σε γειτονικά σχολεία να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να αναπτύσσουν κοινές δράσεις.

«Για να ενεργοποιηθούν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας με τρόπο ουσιαστικό και αντιπροσωπευτικό, το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί σε κάθε σχολείο και αποτελείται από το Σύλλογο Διδασκόντων, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και τον εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σχολική επιτροπή, εισηγείται κατά τις συνεδριάσεις του προτάσεις για τον προγραμματισμό του σχολικού έτους και ιδέες για τους στόχους που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης του σχολείου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις», διευκρινίζεται στο Σχέδιο Νόμου.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα