ΤΕΙ Αμαλιάδας: Το 2020 η νέα μορφή λειτουργίας

«Αγκάθι» οι αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και για το τμήμα της Αμαλιάδας

 

Η νέα μορφή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που ενδέχεται να προκύψει από την συγχώνευση των δύο τμημάτων, μετατίθεται από το 2020 και μετά, σύμφωνα με το νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην χώρα, στο πλαίσιο της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ μέσω συνεργασιών με τα πανεπιστήμια.

Ο νέος χάρτης παρουσιάστηκε από την εφημερίδα ‘Ελεύθερος Τύπος’ και προβλέπει σαρωτικές αλλαγές.

Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ και όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές που θα προκύψουν θα είναι μεγάλες και σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσα από την συνεργασία ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από την επόμενη χρονιά τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά, καθώς φαίνεται ότι τουλάχιστον 8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους εισακτέους και εν συνεχεία θα οδεύσουν προς την πανεπιστημιοποίησή τους.

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό γίνονται ζυμώσεις μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εξ ου και προέκυψε και εντάχθηκε από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

Υπό συζήτηση

Ανάλογες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και έχουν γίνει οι πρώτες δύο συνεδριάσεις της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί γι’ αυτό το σκοπό, ωστόσο πηγές του Υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πλάνο συνεργασίας για την επόμενη χρονιά, γι’ αυτό και η λειτουργία σε νέα μορφή μετατίθεται από το 2020 και μετά.

Στην συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων φαίνεται να υπάρχουν πολλά εμπόδια και οι όποιες επαφές έχουν διερευνητικό χαρακτήρα.

 

Συναίνεση

Αν ληφθούν υπόψη και τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός παιδείας Δημήτρης Μπεξαβανάκης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συλλόγου των φοιτητών του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Αμαλιάδα, ότι δηλαδή δεν θα ληφθεί καμία απόφαση από το Υπουργείο εάν δεν υπάρχει συναίνεση από όλες τις πλευρές και δεν ακουστούν όλες οι απόψεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μία συνεργασία χωρίς να λυθούν επιμέρους ζητήματα, κάτι το οποίο δεν είναι διόλου εύκολο να γίνει όταν υπάρχουν αντιδράσεις.

Τόσο ο Σύλλογος των φοιτητών του ΤΕΙ Αμαλιάδας όσο και η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη και υπάρχει αντίδραση ως προς το ενδεχόμενο κατάργησης του τμήματος ή μεταφοράς του κάπου αλλού.

Κατά συνέπεια, η αρμόδια επιτροπή που συζητά το πλαίσιο συνεργασίας Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, έχει να ξεπεράσει πολλούς σκοπέλους πριν καταλήξει σε κάποια απόφαση.

 

Έντονη κινητικότητα

Η κινητικότητα είναι έντονη σε όλη τη χώρα και εκτός από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συζητήσεις στην παρούσα φάση γίνονται στα ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο.

Η εν λόγω σύµπραξη συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των Τεχνολογικών Ιδρυµάτων του Βορρά και σκοπό έχει τη δηµιουργία ενός πανεπιστηµίου µε έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας. Σχέδιο για περίπου 25 τµήµατα τον επόµενο χρόνο και άλλα 5 το ακαδηµαϊκό έτος 2020-2021 συζητείται αυτή την περίοδο µεταξύ των δύο Ιδρυµάτων. Το ΤΕΙ θα απορροφηθεί από το Πανεπιστήµιο και πολλά τµήµατα του πρώτου θα επανιδρυθούν ως πανεπιστηµιακά.

Υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα της σύμπραξης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ότι αφορά την ΑΣΠΑΙΤΕ, σχολή που διεκδίκησαν αρκετά Ιδρύματα, φαίνεται ότι τελικά πάει για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Πολλά προβλήματα πάντως φαίνεται ότι υπάρχουν με τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπου το νέο σχέδιο του Υπουργείου συναντά πολλές αντιδράσεις.

Παράλληλα, υπάρχει σχεδιασμός και για διετή προγράμματα, που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αποφοίτους ΕΠΑΛ με εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

 

Έγκριση

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης που παρουσιάζεται από τον ‘Ελεύθερο Τύπο’ συνοπτικά έχει ως εξής:

 

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου

Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Γεωπονία και Κοινωνικές Επιστήμες θα είναι οι νέες προσθήκες σε σχολές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο απορροφά το ΤΕΙ Ηπείρου.

 

Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ένα νέο τμήμα με πεδίο σπουδών τον Τουρισμό, θεματική που έχει γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ιδρυμάτων με τα αιτήματα να πληθαίνουν προς το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, ένα τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και τέλος ένα τμήμα με σπουδές Εθνομουσικολογίας είναι οι καινούργιες προσθήκες στα Νησιά του Ιονίου.

 

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

ΤΕΙ Θεσσαλίας – ΕΚΠΑ -Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σπάει σε τρία κομμάτια, τα οποία μοιράζονται σε τρία πανεπιστήμια: Αθήνας, Θεσσαλίας και Γεωπονικό. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι έδρες των τμημάτων ξαναμοιράζονται στην περιοχή.

Στα παραπάνω Ιδρύµατα οι προτάσεις έχουν ήδη δηµοσιοποιηθεί κι έχουν περάσει και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

 

Σε ένα δεκαπενθήμερο

Ο Υπουργός Παιδείας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επεσήμανε ότι η βασική αρχή που διέπει το σύνολο της πολιτικής του υπουργείου είναι το να προωθούνται «ριζοσπαστικές λύσεις, προχωρώντας με προσεκτικά βήματα».

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Παράλληλα, επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής, θα είναι η αναβάθμιση του λυκείου και ανέφερε ότι ήδη από φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ λυκείου για τις προαγωγικές εξετάσεις, ώστε «να είναι πιο ουσιαστικές».

Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στη νέα εικόνα που θα έχει ο εκπαιδευτικός χάρτης από το 2019-20, αφού εκτός από το νέο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, θα «κάνουν πρεμιέρα» και τα νέα πανεπιστήμια, όπως θα διαμορφωθούν μέσα από τις συνέργειες με τα ΤΕΙ.