Κόσμος

Τι απέγινε ο μικρός Αφγανός που έγινε διάσημος με τη «φανέλα» του Μέσι από πλαστική σακούλα

Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, ο Μουρτάζα Αχμάντι από το Αφγανιστάν, ηλικίας επτά ετών σήμερα, έγινε πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, όταν ο αδελφός του του έφτιαξε μια μπλούζα από μια πλαστική σακούλα στα χρώματα του μπλε και του άσπρου με το όνομα του Αργεντινού ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι, που ήταν το ίνδαλμά του, και τον αριθμό 10 που φέρει στη φανέλα του.

Η ξαφνική φήμη που απέκτησε τού απέφερε μια συνάντηση με τον διάσημο ποδοσφαιριστή, αλλά προκάλεσε προβλήματα στην οικογένειά του, που είναι μέλη της μειονοτικής εθνότητας των Χαζάρα, στον τομέα Τζαγκόρι της κεντρικής επαρχίας Γκάζνι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του έπειτα από μια επίθεση των Ταλιμπάν.

«Ο Μουρτάζα έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο και δεν μπορούσαμε να περπατάμε ελεύθερα και να πηγαίνουμε οπουδήποτε. Ο Μουρτάζα και τα άλλα μου παιδιά δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο» είπε η μητέρα του Σαφίκα Αχμάντι από το σπίτι στην Καμπούλ όπου διαμένει η οικογένεια. «Στη διάρκεια της νύχτας ύποπτοι άνδρες περπατούσαν κοντά στο σπίτι μας και όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στο χωριό μας αποφασίσαμε να φύγουμε».

Η Γκάζνι, που βρίσκεται περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ, ήταν το θέατρο έντονων μαχών φέτος. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για λίγο την πόλη τον Αύγουστο και σφοδρές μάχες σημειώθηκαν στην Τζαγκόρι, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Η κατάσταση της ασφάλειας δεν είναι καλή και φοβάμαι να βγω έξω» είπε ο Μουρτάζα. «Θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής όπως ο Μέσι και θέλω να μπορώ να πηγαίνω στο σχολείο.»

Όλη η επικαιρότητα