Μεσσηνία

Με τη δύναμη του ταύρου ξεκινά το 157ο Καρναβάλι της Μεσσήνης

Ακούστε το άρθρο

Με νέο έμβλημα, που έρχεται να συνδέσει το «παρόν» με το «παρελθόν» και με την ελπίδα ότι ο «Πάμισος», που λατρεύτηκε ως Ταύρος στην αρχαιότητα για τη δύναμη και την ορμή του, θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται το 157ο Καρναβάλι, ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη.
Χθες το πρωί ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και η πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου και υπεύθυνη για τον Πολιτισμό, Γεωργία Παναγοπούλου, παρουσίασαν τόσο το νέο έμβλημα όσο και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται, όπως «προστάζει» το έθιμο, με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης στη σύντομη τοποθέτησή του τόνισε ότι τον τόπο του τον αγαπά και θα τον υπηρετήσει, όχι μόνο με την αυτοδιοικητική ιδιότητα, αλλά με περίσσευμα ψυχής και καρδιάς. «Είναι τόπος ευλογημένος, Μακαρία Γη, ιστορικός, με φυσικό κάλλος, πολιτισμό, παράδοση, ήθη και έθιμα, το καρναβάλι, που το γιορτάζουμε φέτος για 157η χρονιά, έχει προσπεράσει το θεσμό και την παράδοση, είναι μήνυμα ζωής, είναι κομμάτι από τη ζωή μας» συμπλήρωσε.
Κάλεσε όλους τους «Νησιώτες» αλλά και τους επισκέπτες της Μεσσήνης αυτές τις ημέρες να πιάσουν τον ταύρο της κρίσης από τα κέρατα και να πετάξουν τη μάσκα της μιζέριας και της απαισιοδοξίας που άλλοι μας φόρεσαν και να κρατήσουν το καθαρό πρόσωπο με όραμα, ελπίδα και αισιοδοξία.
Κλείνοντας, προσκάλεσε όλο τον κόσμο να βρεθεί στη Μεσσήνη και να γιορτάσουν μαζί, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα ότι από του χρόνου, με τη δύναμη του καρναβαλικού ταύρου και τη δική μας διάθεση, το «Νησιώτικο» Καρναβάλι θα είναι από μόνο του «ντελάλης» σ’ όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η κα Παναγοπούλου σημείωσε ότι το φετινό καρναβάλι είναι αφιερωμένο στον Πάμισο, το ποτάμι που χαρίζει φυσιογνωμία στη μεσσηνιακή γη. Πρόσθεσε δε, ότι «ο μέγας Πάμισος» λατρεύτηκε στην αρχαιότητα ως ταύρος, απόδειξη δύναμης και ορμής. Λατρεύτηκε, όμως, και ως Θεός για την αποδεδειγμένη θεραπευτική ιδιότητά των νερών του και επειδή έχει δημιουργήσει, όχι μόνο ένα υπέροχο τοπίο, αλλά και ένα σπάνιο υδροβιότοπο, όπως και την ίδια την ψυχή της Μεσσήνης. «Το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι η ένωσή μας με τη βαθιά μας ιστορία, με την προσωπικότητα της δικής μας ξεχωριστής γης, της ευλογημένης γης, της Μακαρίας Γης» υπογράμμισε η κα Παναγοπούλου.


Καμία κόντρα με την Καλαμάτα…
Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν τόσο ο δήμαρχος όσο και η κα Παναγοπούλου, για το αν υπάρχει κάποιου είδους ανταγωνισμός με το Καλαματιανό Καρναβάλι, ο Γιώργος Τσώνης τόνισε ότι όλα αυτά είναι αστειότητες: «Οι Καλαματιανοί είναι αδέρφια μας, και είμαστε περήφανοι που είναι πρωτεύουσα του νομού». Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος θα παραβρεθεί στο Καλαματιανό Καρναβάλι, καλώντας και όλους τους Καλαματιανούς να επισκεφτούν τη Μεσσήνη την Καθαρά Δευτέρα…
Δεν απάντησε, όμως, στο αν θα ξεπεράσει σε καρναβαλική αμφίεση τον Παναγιώτη Νίκα…
Η Γεωργία Παναγοπούλου, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ανέφερε ότι το Καρναβάλι της Μεσσήνης στηρίζεται στη μακρόχρονη ιστορία του, υπογραμμίζοντας ότι η παράδοση πάντα κερδίζει στο βάθος του χρόνου…
Τέλος, έκανε γνωστό ότι το κόστος των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Μεσσήνη ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Μεσσήνη, που ξεκινούν αύριο Τσικνοπέμπτη με το άρμα του «Μπεκρή» και κεράσματα σε όλη την πόλη, έχει ως εξής:
karnavalimes1.jpg

karnavalimes2.jpg

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα