Τι γινόταν πίσω από τις κάμερες στα γυρίσματα της ταινίας «Ημερολόγιο»

to-imerologio.jpg

Τον Ιούνιο του 2004, πρωτοκυκλοφόρησε στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μία από τις πιο ρομαντικές ταινίες του κινηματογράφου. Πρόκειται για «Το ημερολόγιο» (The notebook), το οποίο είναι η δραματοποίηση του ομώνυμου βιβλίου του Nikolas Sparks.

Ο συγγραφέας, εμπνεύστηκε την ιστορία από τους παππούδες της συζύγου του, που είχαν κλείσει 60 χρόνια έγγαμου βίου και παρέμεναν ερωτευμένοι όπως στην αρχή της γνωριμίας τους. Η ταινία συγκέντρωσε 13,5 εκατομμύρια δολάρια από το πρώτο σαββατοκύριακο κυκλοφορίας της, σε 2.303 κινηματογράφους.

Σύντομα, απέσπασε πολλά βραβεία και έγινε ευρέως γνωστή. Οι πρωταγωνιστές της, Ryan Gosling και Rachel McAdams, απέδωσαν άψογα το ρόλο των ερωτευμένων, παρά τους τσακωμούς στα γυρίσματα.

Ο πρωταγωνιστής του «Ημερολογίου» πήρε το ρόλο γιατί δεν ήταν γοητευτικός

Οι συντελεστές της ταινίας, ήθελαν για πρωταγωνιστή κάποιον ηθοποιό που να μην θεωρείται ακαταμάχητος γόης του Χόλιγουντ. Και αυτό διότι έπρεπε να ενσαρκώσει τον φτωχό Noah , που ερωτεύτηκε την πλούσιας καταγωγής Allie . Κατέληξαν στον Ryan Gosling, που εκείνη την εποχή δεν ήταν ο γοητευτικός ηθοποιός του σήμερα. Διέθετε όμως μπλε μάτια, τα οποία έκρυψε με φακούς επαφής για τις  ανάγκες του ρόλου. Ο σκηνοθέτης, Nick Cassavetes, είχε πει στον πρωταγωνιστή: «Θέλω να παίξεις αυτό το ρόλο, γιατί δεν είσαι σαν τους άλλους νεαρούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Δεν είσαι γοητευτικός, είσαι απλώς ένα συνηθισμένο παιδί». Το γεγονός ότι ο Ryan δεν είχε ξαναπαίξει ρομαντικό χαρακτήρα, δεν αποτέλεσε εμπόδιο, καθώς αμέσως διαπιστώθηκε πως ο ρόλος του ταίριαζε «γάντι».

Οι τσακωμοί του Noah και της Allie στα γυρίσματα

Το επόμενο βήμα της παραγωγής, ήταν να βρει μια ηθοποιό που όχι μόνο θα ήταν η κατάλληλη, αλλά θα είχε και χημεία με τον συμπρωταγωνιστή της. Ο παραγωγός Mark Johnson είχε δηλώσει: «Μπορεί οι πρωταγωνιστές να είναι οι καλύτεροι ηθοποιοί, αλλά αν δεν έχουν χημεία μεταξύ τους, δεν θα βγει καλό το αποτέλεσμα». Από την οντισιόν, πέρασαν δέκα υποψήφιες για το ρόλο της Allie. Μεταξύ αυτών λέγεται πως ήταν και οι: Britney Spears, Ashley Judd, Reese Witherspoon. H Rachel McAdams εκείνη την περίοδο, βρισκόταν κοντά στην περιοχή των γυρισμάτων. Συμμετείχε στη διαφήμιση μιας άλλης ταινίας, που θα κυκλοφορούσε σε λίγο καιρό. Ο ατζέντης της, της πρότεινε να δοκιμάσει την τύχη της, παίρνοντας μέρος στην οντισιόν του «Ημερολογίου».

Πήρε το σενάριο μόλις μία μέρα πριν την ακρόαση, αλλά απέδωσε το ρόλο άψογα και τον κέρδισε αμέσως. Στην αρχή των γυρισμάτων, η σχέση των δύο πρωταγωνιστών δεν ήταν η καλύτερη. Στα διαλείμματα τσακώνονταν μεταξύ τους και ο Ryan ζητούσε άλλη συμπρωταγωνίστρια. Οι συντελεστές όμως, διέκριναν τη χημεία τους στις σκηνές και αποφάσισαν να δώσουν τέλος στους τσακωμούς τους. Μία δυναμική παρέμβαση του σκηνοθέτη ήταν αρκετή, για να τους «βάλει στη θέση τους» και να σταματήσουν να ανταλλάσσουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Έτσι, η σχέση τους σταδιακά βελτιώθηκε και μετά από καιρό, o Ryan Gosling και η Rachel McAdams έγιναν ζευγάρι και στην κανονική ζωή.

Γιατί το «Ημερολόγιο» γυρίστηκε από το τέλος προς την αρχή και πως βρέθηκαν οι πάπιες στη σκηνή με τη λίμνη

Οι σκηνές του «ημερολογίου» με τον Ryan Gosling και την Rachel McAdams, γυρίστηκαν αντίστροφα. Δηλαδή, ο Ryan πρώτα έπαιξε το ρόλο του ώριμου Noah και ύστερα του νεαρού. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε έχοντας γένια και παραπανίσια κιλά, ενώ στην πορεία των γυρισμάτων ξυρίστηκε και έχασε εννέα κιλά. Μάλιστα, για να μπει στο «πετσί» του χαρακτήρα που υποδυόταν, επί 2 μήνες ζούσε με τις συνήθειες του Noah. Έμενε στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα και κατασκεύαζε έπιπλα. Μερικά από αυτά μπήκαν στο σκηνικό της ταινίας, όπως το τραπέζι που γευμάτισαν οι πρωταγωνιστές στην συνάντησή τους μετά από χρόνια. Μια από τις σκηνές που προκάλεσαν εντύπωση, ήταν αυτή που η βάρκα περικυκλώθηκε από δεκάδες πάπιες στη λίμνη. Το μέρος αυτό, πριν από την ταινία, ήταν εντελώς άδειο. Οι παραγωγοί όμως έδωσαν και πάλι τη λύση.

Σκέφτηκαν να μεταφέρουν εκεί νεοσσούς και να τους μεγαλώσουν. Έτσι, όταν θα γύριζαν τη συγκεκριμένη σκηνή, οι πάπιες πλέον θα ήταν στο φυσικό τους περιβάλλον….