Life

Τι είναι η κυτταρίτιδα – Ποιες τροφές ευθύνονται για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας;

Ακούστε το άρθρο

H κυτταρίτιδα προσβάλει την πλειοψηφία των γυναικών και εμφανίζεται κυρίως στα πόδια. Ποιες είναι οι τροφές που συμμαχούν μαζί της και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της;

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από την ανομοιόμορφη κατανομή λίπους ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το οποίο δημιουργεί το λακκάκι. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σημείο, αλλά η εμφάνισή της είναι πιο συνηθισμένη της στα πόδια. Συγκεκριμένα παρατηρείται περισσότερο στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς, στα σημεία δηλαδή όπου υπάρχουν μεγάλα αποθέματα λίπους.

Ωστόσο, η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται μόνο από τη συσσώρευση λίπους. Προκαλείται ουσιαστικά από την επίδραση του λίπους και των μυών του συνδετικού ιστού μαζί. Γι αυτό ακόμα και σε αρκετά αδύνατες γυναίκες η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πιθανή.

Ζάχαρη: Είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που έχει σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης ανεβάζουν την ινσουλίνη, που ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Παράλληλα, όταν τα σάκχαρα συνδέονται με τις πρωτεΐνες, τότε προκαλείται φλεγμονή, που οδηγεί στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Τα σάκχαρα δεν περιέχονται μόνο στα γλυκά αλλά βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές, όπως είναι το ψωμί, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι σάλτσες, τα κρασιά, γιαούρτια αλλά ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά φρουκτόζη, η οποία διασπάται και αυτή σε γλυκόζη.

Τηγανητά: Οι τηγανητές τροφές περιέχουν πολλά λιπαρά, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κακής ποιότητας. Όταν ζεσταίνονται φυτικά ή ζωικά λιπαρά σε θερμοκρασία υψηλότερη από ένα συγκεκριμένο όριο, δημιουργούνται τοξικές ουσίες, τις οποίες συσσωρεύει το σώμα σε σημεία μακριά από τα ζωτικά όργανα για να περιορίσει τους κινδύνους τους.

Αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν «κενές θερμίδες» και τοξίνες, που οδηγούν στην αύξηση του βάρους του σώματος. Δεν είναι άμεσα υπεύθυνα για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας στο σώμα αλλά την επιδεινώνουν καθώς η  κατανάλωση τους μειώνει την επίδραση της διάσπασης των λιπαρών σε λιπαρά οξέα. Επίσης, έχουν «κενές θερμίδες», οι Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και αυξάνουν τους θύλακες λίπους σε ορισμένα σημεία όπως τους μηρούς, τα χέρια, την κοιλιά και τους γλουτούς.

Γρήγορο φαγητό: Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Η τακτική κατανάλωση του προκαλεί χάος στον οργανισμό και την συσσώρευση βλαβερών συστατικών και λιπαρών κάτω από το δέρμα, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Κονσέρβες, τις σάλτσες ζυμαρικών, τα λουκάνικα, το παγωτό, τους χυμούς, τα σνακ και τα μπισκότα περιέχουν επεξεργασμένο λευκό αλεύρι. Οι τροφές αυτές χωνεύονται δύσκολα και επίσης προκαλούν συσσώρευση τοξινών στο σώμα, οι οποίες μπορεί να γίνουν κυτταρίτιδα και να προκαλέσουν και άλλες ατέλειες στο δέρμα.

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα